Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Buvęs KTU gimnazijos vadovas Bronislovas Burgis moksleivei: „Padarysime tave nepakaltinama“

Kauno apylinkės teisme toliau nagrinėjama buvusio Kauno technologijos universiteto (KTU) gimnazijos direktoriaus Bronislovo Burgio byla dėl sisteminio psichologinio smurto prieš nepilnametę. Penktadienį buvo klausomasi nukentėjusiosios ir jos tėvų darytų įrašų pokalbio su B.Burgiu metu. Vėliau parodymus davė ir mergina, tačiau jų teismas viešinti neleido.
Bronislovo Burgio teismas
Bronislovo Burgio teismas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Kaip rašė 15min.lt, B.Burgis moksleivei pernai pasiūlė palikti KTU gimnaziją dėl to, kad ji pažeidė mokyklos taisykles, draudžiančias vaikams rūkyti, vartoti svaigalus bei narkotines medžiagas.

Bylos duomenimis, moksleivei nesutikus savo noru palikti gimnazijos, B.Burgis jai pradėjo grasinti.

Teisme buvo klausomasi įrašų, kuriuos padarė nukentėjusioji ir jos tėvai B.Burgio kabinete. 

Šiurpūs grasinimai

„Tu gali išversti į lietuvių kalbą, kas čia vyksta?“ – paklausė B.Burgis merginos. Jis ją buvo pakvietęs pokalbiui po to, kai perspėjo moksleivės tėvus, kad jų dukra privalo palikti gimnaziją. Sužinojęs, kad mergina vis tiek atėjo į pamokas, B.Burgis ją pasikvietė į kabinetą. „Nusprendžiau čia mokytis ir tėvai man pritarė“, – atsakė B.Burgiui moksleivė.

Tada B.Burgis pratrūko: „Neblogai čia sugalvota: mes trise pasitarėme ir taip bus. Kuo tu išskirtinė? Tu žinai, ką reiškia būti nepakaltinama? Tai reiškia, kad padarysime tave psichine ligone. Artimiausiu metu tu turi išsiaiškinti su gydytojais, ar esi nepakaltinama. Jei taip, tik tada su tavimi reikia elgtis švelniai. Tu čia gali pasilikti tik kaip nepakaltinama. Aš galiu eiti į teismą, turiu 4 advokatus, galiu sėsti į kalėjimą, bet tavęs čia nebus. Pagalvok apie tūkstančius, kurie čia nori patekti. Jūs pasityčiojote iš KTU gimnazijos. Kas čia per tėvai? Nežinau, kas jie tokie, bet jie neapsakomi. Tu čia nesimokysi.

Iškviesiu žurnalistus, kad tave fotografuotų. Visi žinos, kad esi nepakaltinama. Įspėsiu visus vaikus ir tėvus, kad tu nepakaltinama.

Po to B.Burgis pareiškė, kad jai bus daromas spaudimas ne tik mokykloje, bet ir per žiniasklaidą. „Tu pažeminai gimnaziją. Jei tu kažką supranti, išeik pati, įjungsiu tokį variklį, kad tave sutryps. Iškviesiu žurnalistus, kad tave fotografuotų. Visi žinos, kad esi nepakaltinama. Įspėsiu visus vaikus ir tėvus, kad tu nepakaltinama.“

Pasiūlė tablečių

Pokalbio metu B.Burgis merginai pasiūlė išgerti tablečių. „Išgeriam po vieną, ne, rimtai“, – kalbėjo B.Burgis, po to ir pasigirdo į stiklines pilamas vanduo. Įraše padagogas neįvardijo, ką siūlo išgerti, bet merginos tėvas ankstesniame teismo posėdyje sakė, kad B.Burgis dukrai siūlęs medikamentų. 

Po to B.Burgis jau ramiu tonu kalbėjo, kad pats užsirūkė tik kartą gyvenime, vaikystėje, kai prisiskaitė knygų apie indėnus. „Na, palik tu gimnaziją, jolki palki“, – po to pasakė B.Burgis.

Paskui vėl pagrasino ir ėmė mokyti merginą: „Iššausiu paskutinę salvę. Tavo gyvenimas bus kreivas. Tu visą gyvenimą žinosi, kad kreivai baigei mokyklą. Ir ką tu pasakysi savo dukrai? Pagalvok apie savo tolimą gyvenimą. Geriau pasielgti taip, kad nebūtų nedrąsu sakyti tiesos savo vaikams. Padėk teisingus pamatus. Suprantu, kad reikia pastangų išeiti iš tos krizės. Bet tu turi raumenų pasistengti.“

Kalbėjo apie savo principus ir pažėrė grasinimų

Moksleivės tėvo darytame įraše B.Burgis daug kalbėjo apie tai, kad pats visada laikosi taisyklių, įstatymų ir to reikalauja iš kitų.

Dėl to savo sprendimo šalinti merginą iš gimnazijos jis tvirtino nė už ką nekeisiąs: „Jei reikalausite nesilaikyti taisyklių, padarysime ją nepakaltinama. Neturėkite jokių iliuzijų. Jūs nieko neįtikintumėte, kad palikome jūsų dukrą gimnazijoje ne dėl kyšio. Jei norite dramatizuoti, tada tai vargšas vaikas... Jūs mylite savo dukrą, leiskite ją į Rasos, Jėzuitų gimnaziją. Jei to nepadarysite, bus žiauru žiauru. Gyvenime turi būti švara. Atrodo, ai, kaip nors susitarsime. Taip nebus.“

Jei to nepadarysite, bus žiauru žiauru. Gyvenime turi būti švara. Atrodo, ai, kaip nors susitarsime. Taip nebus.

Moksleivės tėvai bandė įtikinti, kad jų dukra nerūkanti ir tik pabandžiusi tai daryti išvykoje. Tačiau B.Burgis buvo nepalenkiamas.

„Visi turi žinoti: pažeidei taisyklę – atgal kelio nėra. Kas bus jei paliksime jūsų dukrą? Visi ją rodys kaip pavyzdį, kad galima nesilaikyti taisyklių“, – aiškino B.Burgis.

Posėdžio metu B.Burgis žurnalistams pasakė: „Aš labai didžiuojuosi tuo, ką pasakiau“.

Sumokėjo kompensaciją

Po to, kai moksleivės tėvai kreipėsi į prokuratūrą, B.Burgis paliko gimnazijos vadovo postą ir sumokėjo kompensaciją merginos šeimai – 8688 eurus.

Išvykos į Vilnių metu taip pat viešoje vietoje rūkęs moksleivis mokyklą paliko. Jis į ją buvo įstojęs 2014 m. rugsėjo 1 d. Tuo tarpu merginos tėvai kreipėsi į teisėsaugą, o jų dukra toliau mokosi gimnazijoje.

Po to, kai moksleivės tėvai kreipėsi į prokuratūrą, B.Burgis paliko gimnazijos vadovo postą ir sumokėjo kompensaciją merginos šeimai – 8688 eurus.

Tėvai, gavę kompensaciją, sutiko taikytis, tačiau prokurorai tyrimo nenutraukė. Jų teigimu, pasirašant dokumentą nedalyvavo pats pedagogas, nei B.Burgis, nei gimnazistė vienas kito neatsiprašė.

Teisme yra galimybė baigti bylą taikos sutartimi, bet tam būtina, kad kaltinamasis pripažintų, gailėtųsi ir atsiprašytų nukentėjusio asmens.

B.Burgis šito dar nepadarė. Ankstesniame posėdyje jis teigė, kad palauks, kol parodymus duos liudytojai, ir kaltu neprisipažįsta.

Pagal pareikštus kaltinimus dėl sistemingo nepilnametės bauginimo panaudojant psichinę prievartą B.Burgiui gresia laisvės atėmimas iki 4 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius