-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

KTU gimnazijos moksleivės tėvas: „Buvau šokiruotas Bronislovo Burgio grasinimų“

Kauno apylinkės teisme nagrinėjant buvusio Kauno technologijos universiteto (KTU) gimnazijos direktoriaus Bronislovo Burgio bylą trečiadienį teisme parodymus davė nukentėjusios moksleivės tėvas. Jis tikino buvęs šokiruotas, kai išgirdo grasinimus, kad bus susidorota su jo dukra. Taip pat liudijo KTU gimnazijos darbuotojos.
Bronislovo Burgio teismas
Bronislovo Burgio teismas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

B.Burgis kaltinamas dėl sistemingo nepilnametės bauginimo panaudojant psichinę prievartą. Nukentėjusiosios tėvas pasakojo, kad apie B.Burgio grasinimus iš dukros išgirdęs, kai ją aplankė ligoninėje. Ten mergina atsidūrė po pokalbio su buvusiu KTU gimnazijos vadovu.

Demonstravo galybę

„Ligoninėje sužinojau, kad direktorius dukrą pasikvietė į kabinetą ir reikalavo pasirašyti kažkokį dokumentą. Klausiau, kodėl be tėvų žinios pasirašinėja, nes buvo mokyta be mūsų nepasirašinėti jokių dokumentų. Ji atsakė, kad neturėjo kitos išeities, jai direktorius grasino sugadinti gyvenimą“, – pasakojo vyras.

Po dukros pokalbio nežinojau, ko tikėtis. Gal reikalaus kyšio ir panašiai, – aiškino vyras.

Moksleivės tėvas pasakojo, kad su žmona, merginos motina, nuvyko į gimnaziją pas B.Burgį ir įsijungė telefonuose esančius diktofonus.

„Po dukros pokalbio nežinojau, ko tikėtis. Gal reikalaus kyšio ir panašiai, – aiškino vyras. – Kabinete B.Burgis demonstravo savo galybę, sakė, pamatysime, kas bus dukrai, jei ji pati neišeis iš gimnazijos. Teigė, kad padarys ją raupsuotąja. Pokalbis vyko apie 40 min. Visą laiką buvo daromas spaudimas, kad dukra išeitų iš gimnazijos. Išėjus man buvo šokas, negalėjau net vairuoti.“

Siūlė medikamentų

Po šio pokalbio tėvai pranešė apie B.Burgio poelgį KTU rektoriui Petrui Baršauskui.

Rugsėjo 29 d. dukra paskambino tėvui ir verkdama pasakojo, kad ją vėl terorizuoja B.Burgis, žemina prieš visą klasę. „Dukrai buvau pasakęs įrašinėti pokalbius. Ji pasakojo, kad B.Burgis pokalbio su ja metu jai davęs medikamentų“, – teigė vyras.

Specialistas man pasakė, kad tai žiauri situacija ir pasiūlė kreiptis į teisėsaugą, – pasakojo vyriškis.

Tėvas po pokalbio su dukra paskambino Vaiko teisių kontrolieriaus tarnybai. „Specialistas man pasakė, kad tai žiauri situacija ir pasiūlė kreiptis į teisėsaugą“, – pasakojo vyriškis.

Spalio 1 d. gimnazistės tėvai kreipėsi į prokuratūrą.

Nurodinėjo atostogaudamas

Teisme liudijusi KTU gimnazijos raštinės vedėja Irma Viltrakytė atskleidė, kad du užsirūkę iškyloje moksleiviai buvo šalinami nesilaikant įstatymų.

„B.Burgis buvo atostogose, sužinojęs apie įvykį jis žodžiu davė nurodymą parašyti įsakymą išbraukti du nusižengusius moksleivius iš gimnazijos moksleivių sąrašo. Po to dokumentas duotas pasirašyti moksleiviams“, – pasakojo I.Viltrakytė.

Moksleiviai pasirašė dokumentą, kuriame nebuvo B.Burgio parašo. Po įsakymu buvo nurodyta B.Burgio pavaduotojo pavardė, bet irgi be jo, Leono Narkevičiaus, parašo. 

I.Viltrakytė, paklausta, kodėl moksleiviams duotas pasirašyti negaliojantis dokumentas, atsakė, kad tai buvęs drausminantis įsakymas. 

I.Viltrakytė, paklausta, kodėl moksleiviams duotas pasirašyti negaliojantis dokumentas, atsakė, kad tai buvęs drausminantis įsakymas. 

„Įsakymo neregistravau ir palikau jį saugoti. Tuo metu jis buvo negaliojantis“, – sakė raštinės vedėja.

Pedagogė: moksleivė tapo drausmingesnė

KTU gimnazijos anglų kalbos mokytoja Irena Nekrošienė teigė, kad moksleivė po pokalbio su direktoriumi B.Burgiu neatrodė palūžusi, bet tapo drausmingesnė: „Visi KTU gimnazijos moksleiviai yra motyvuoti, bet ji kartais per pamokas kalbėdavo, o po šio įvykio tapo drausmingesnė.“ Taip pat pedagogė teigė, kad moksleivė gerai mokosi, yra darbšti.

Pasak pedagogės, vėliau kilus skandalui ji yra kalbėjusi su moksleiviais apie rūkiusią merginą. Jos teigimu, dauguma vaikų mano, kad klysta visi, bet nusižengusieji turi už savo poelgius atsakyti, kaip parašyta gimnazijos taisyklėse.

Sumokėjo kompensaciją

Kaip rašė 15min.lt, B.Burgis moksleivei pernai pasiūlė palikti KTU gimnaziją dėl to, kad ji pažeidė mokyklos taisykles, draudžiančias vaikams rūkyti, vartoti svaigalus bei narkotines medžiagas.

Bylos duomenimis, moksleivei nesutikus savo noru palikti gimnazijos, B.Burgis jai pradėjo grasinti.

Po to, kai moksleivės tėvai kreipėsi į prokuratūrą, B.Burgis paliko gimnazijos vadovo postą, sumokėjo kompensaciją merginos šeimai – 8688 eurus.

Išvykos į Vilnių metu taip pat viešoje vietoje rūkęs moksleivis mokyklą paliko. Jis į ją buvo įstojęs 2014 m. rugsėjo 1 d. Tuo tarpu merginos tėvai kreipėsi į teisėsaugą, o jų dukra toliau mokosi gimnazijoje.

Po to, kai moksleivės tėvai kreipėsi į prokuratūrą, B.Burgis paliko gimnazijos vadovo postą, sumokėjo kompensaciją merginos šeimai – 8688 eurus.

Tėvai, gavę kompensaciją, sutiko taikytis, tačiau prokurorai tyrimo nenutraukė. Jų teigimu, pasirašant dokumentą nedalyvavo pats pedagogas, nei B.Burgis, nei gimnazistė vienas kito neatsiprašė. Teisme yra galimybė baigti bylą taikos sutartimi, bet tam būtina, kad kaltinamasis pripažintų, gailėtųsi ir atsiprašytų nukentėjusio asmens.

B.Burgis šito dar nepadarė. Ankstesniame posėdyje jis teigė, kad palauks, kol parodymus duos liudytojai, ir kaltu neprisipažįsta.

Pagal pareikštus kaltinimus dėl sistemingo nepilnametės bauginimo panaudojant psichinę prievartą B.Burgiui gresia laisvės atėmimas iki 4 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius