Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 05 26 /16:30

Kupiškyje mažylį be maisto ir vandens 2 paroms palikusi motina jau bausta dėl vaiko nepriežiūros

Kupiškyje socialinė darbuotoja sekmadienį išvadavo maždaug dvi paras užrakintame bute vieną praleidusį 1,5 metų vaiką. Mažamečio motinai gresia baudžiamoji atsakomybė, vakar jai pareikšti įtarimai dėl piktnaudžiavimo tėvų teisėmis ar pareigomis. Ji dėl to yra bausta ir anksčiau, o šeima buvo patekusi į tarnybų akiratį. Šiuo metu vaikas yra kartu su motina, bet jie nuolatinėje specialistų priežiūroje.
Kūdikis
Asociatyvi iliustracija / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Gegužės 24 dienos vakare socialinės darbuotojos aptiktas mažylis buvo sušalęs, ištroškęs ir alkanas, tačiau rimtesnės medikų pagalbos jam neprireikė, pranešė prokuratūra.

Apie paliktą vaiką socialiniams darbuotojams pranešė susirūpinę jo artimieji.

Netrukus pareigūnai surado savaitgalį besilinksminusią vaiko motiną. Jai nustatytas 0,6 prom. girtumas. Policininkai į namus parvežė vaiko motiną – 28 metų kupiškėnę.

„Atvejai, kai mažamečiai vaikai tokiam ilgam laikui paliekami vieni namuose – reti, todėl šis įvykis sukrėtė ir tarnybos darbuotojus“, - 15min informavo Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos atstovė Rūta Karčiauskienė.

Vaiko teisių apsaugos skyriaus (VTAS) specialistai vyko į šeimą, aiškinosi aplinkybes. Mažamečiui buvo užtikrinta medikų apžiūra. Po jos, vaikas buvo apgyvendintas saugioje aplinkoje, pas artimą giminaitį.

„Atlikus situacijos vertinimą, šeimoje augantiems vaikams nustatytas apsaugos poreikis. Šiuo metu vaikams su mama užtikrinta laikinoji priežiūra, socialinę priežiūrą teikiančioje institucijoje. Ir vaikai, ir motina yra su nuolatine specialistų priežiūra“, - pranešė R.Karčiauskienė.

Kiek iš viso vaikų auga su mama, ji nedetalizavo.

Šeima ir iki šio įvykio VTAS bei socialiniams darbuotojams buvo žinoma. Jai teikiamos socialinės paslaugos, taikoma atvejo vadyba.

Planuojama inicijuoti skubų atvejo vadybos posėdį, kuriame specialistai aptars esamą situaciją, bus sprendžiamas klausimas dėl vaikų priežiūros ir geriausių interesų užtikrinimo.

VTAS specialistai pernai motinai jau buvo surašę administracinių teisės pažeidimų protokolą už vaikų nepriežiūrą. Kupiškio rajono savivaldybės socialinių paslaugų centras teikė intensyvias paslaugas, buvo sudarytos galimybės stiprinti socialinius įgūdžius, stiprintas gebėjimas rūpintis vaikais.

Dėl šio įvykio pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal LR Baudžiamojo kodekso 163 straipsnį („Piktnaudžiavimas tėvų, globėjo ar rūpintojo arba kitų teisėtų vaiko atstovų teisėmis ar pareigomis“).

Ikiteisminį tyrimą atlieka Kupiškio rajono policijos komisariato tyrėjai, tyrimui vadovauja Panevėžio apylinkės prokuratūros prokurorė Virginija Kliaugienė.

Baudžiamasis kodeksas tiems, kas piktnaudžiavo tėvo, motinos, globėjo ar rūpintojo arba kitų teisėtų vaiko atstovų teisėmis ar pareigomis fiziškai ar psichiškai gniuždydamas vaiką, palikdamas jį ilgą laiką be priežiūros ar panašiai žiauriai elgdamasis su vaiku, numato baudą arba laisvės apribojimą, arba areštą, arba laisvės atėmimą iki penkerių metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius