Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kurhauzo padegėjai Jackų šeimai turės sumokėti beveik 743 tūkst. lių

Kurhauzo padegėjai verslininko Gedimino Jackos šeimai turės sumokėti beveik 743 tūkst. litų žalos atlyginimo.
Kurhauzas sudegė prieš devynerius metus.
Kurhauzas / Irmos Ozturhan/15min.lt nuotr.

Taip ketvirtadienį nusprendė Klaipėdos miesto apylinkės teismas.

Trys benamiai nuosprendžiu buvo pripažinti kaltais dėl istorinės ir kultūrinės vertybės sugadinimo visuotinai pavojingu būdu. Baudžiamojoje byloje nustatyta, kad gaisro pastatui padaryta žala – daugiau nei 1,4 mln. litų.

Pasak teismo pranešimo, vienas iš nuteistųjų A.S. šiemet gegužę mirė, todėl žala priteista iš dviejų likusių kaltininkų – 35-erių M.J. ir 40-mečio R.G.

2007 metų spalio 12 dienos Klaipėdos miesto apylinkės teismo nuosprendžiu baudžiamojoje byloje nukentėjusiais pripažintiems G.Jackai ir civiliniam ieškovui Palangos miesto savivaldybei buvo pripažinta teisė į civilinio ieškinio patenkinimą, ieškinio dydžio klausimą perduodant nagrinėti civilinio proceso tvarka.

Pagal G.Jackos ieškinį 2008 metų gruodžio 8 dieną teisme iškelta civilinė byla atsakovams R.G., A.S. ir M.J. dėl 1,5 mln. litų žalos atlyginimo.

Pusė Kuhauzo pastato priklauso Palangos miesto savivaldybei, kita dalis – G.Jackai ir jo šeimai.

Klaipėdos miesto apylinkės teismas sprendimu ieškovės Palangos miesto savivaldybės ieškinį dėl žalos atlyginimo priteisimo paliko nenagrinėtą, nes į teismo posėdį neatvyko savivaldybės atstovas.

Iš nuteistųjų padegimo byloje G.Jackai priteista 282 tūkst. 317 litų, jo žmonai – 44 tūkst. 576 litai, dukrai Eglei Jackaitei – 208 tūkst. litų, kitoms dviem dukroms – po 104 tūkst. litų.

Nuteistieji taip pat įpareigoti padengti bylinėjimosi išlaidas.

XIX amžiuje grafų Tiškevičių statytas, kultūrinės ir istorinės reikšmės pastatas buvo padegtas 2002-ųjų rugpjūtį.

2008-siais Klaipėdos apygardos teismas, R.G., suradusiam, kas padegs pastatą, ir tai padariusiam, tačiau atskleisti nusikaltimą padėjusiam A.S., atidėjo laisvės atėmimo bausmių vykdymą dvejiems metams. Už Kurhauzo padegimo organizavimą beveik trejus metus kalėti nuteistą A.Ž. tuomet teismas išteisino – esą byloje nėra neginčijamų jo kaltės įrodymų. M.J. tada nuteistas kalėti pusketvirtų metų.

Šiemet liepos viduryje Vyriausybė sutarė, kad ieškos galimybių kitų metų biudžete numatyti paramą Kurhauzui atstatyti.

Kurhauzas – pirmasis ir ilgą laiką vienintelis Palangos viešbutis – buvo pastatytas grafo Juozo Tiškevičiaus apie 1880 metus. Kurhauzu jis pradėtas vadinti pagal kaimyninių kraštų tradiciją.

XIX a. pabaigoje Kurhauzas tapo besikuriančio kurorto centru. Tai buvo ne tik mėgstamiausia poilsiautojų lankymosi vieta – jame veikė restoranas, kavinė, skaitykla, salė biliardui, žaidimams. Kurhauze buvo rengiami koncertai, šokių vakarai, mėgėjiški spektakliai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius