Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kuriozinė byla: kaimyno neradęs vilnietis sukurpė sunkiai suvokiamą slapto sekimo planą

Vilniaus miesto apylinkės teisme trečiadienį išnagrinėta kuriozinė byla: vilnietis Ruslanas Čemelis kaltinamas neteisėtu informacijos rinkimu apie privatų gyvenimą, panaudojus specialią techniką. Nors pateikti įtarimai skamba grėsmingai, R.Čemelio paaiškinimas kelia juoką: vilnietis teisinosi, kad norėjo pakalbėti su kaimynu dėl remonto darbų, bet negalėjo jo rasti, todėl įmontavo į automobilį sekimo įrangą.
Ramūnas Keidūnas
Ramūnas Keidūnas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Iš pirmo žvilgsnio ši byla gali pasirodyti itin rimta: teismo salėje pasirodė Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Marius Švanas.

Kitoje barikadų pusėje – žinomas advokatas Aidas Mažeika, anksčiau pats dirbęs prokuratūroje.

Kaltinamasis R.Čemelis taip pat su kriminaliniu šleifu, jis anksčiau teistas, nes prieš dešimtmetį yra epizodiškai sudalyvavęs Alytaus gaujų karuose.

Sunkiai suvokiamas planas

Prokurorui perskaičius kaltinimą paaiškėjo, kad vyras kaltinamas ne tik kaimyno automobilyje sumontavęs GPS įrangą, bet ir turto sugadinimu. Jis sieros rūgštimi apipylė vienos moters tvorą ir pridarė žalos už 1750 eurų. Šią žalą R.Čemelis atlygino.

Nenormalu, dabar suprantu, kad labai baisiai nenormalu.

„Jinai žmonai pripasakojo, kad aš blogas vyras, kad negyventų su manimi, – kodėl sugadino tvorą, aiškino vyras. – Mane tą naktį apėmė pyktis, šeima griuvo, taip viskas ir išėjo. Sieros rūgštį pirkau automobilio diskus valyti, bet nežinau, kas man užėjo, nuvažiavau, apipyliau tą tvorą. Labai gailiuosi, kad taip įvyko.“

Su visais kaltinimais pilnai sutikęs vyras pasiaiškino ir kodėl sekė kaimyną. Anot jo, mama norėjo remonto namuose, o puikiai pažįstamas kaimynas dirbo statybų srityje.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ruslan Čemel
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ruslan Čemel

Tačiau namuose jo rasti niekaip nepavykdavo, o telefono numerio R.Čemelis esą neturėjo. Tad jis nusprendė uždėti GPS siųstuvą ant kaimyno automobilio.

„Aš galvojau, kad jis bus kur netoli, jį pagausiu, pakalbėsiu su juo. Bet tada mama sugalvojo kreiptis dėl remonto į kitus žmonės, tai nuėmiau tą GPS, – teisinosi R.Čemelis. – Negalvojau, kad čia labai blogai. Prisimenu, pastačiau jį, pažiūrėjau kartą ir viskas. Nenormalu, dabar suprantu, kad labai baisiai nenormalu.“

Jis pridūrė, kad kaimynas dėl šio incidento esą visai nepyko, tik pasijuokė sužinojęs apie visą situaciją.

Tiesa, ikiteisminio tyrimo metu kriminalistų sektas R.Čemelis, po sulaikymo tylėjo ir nieko nepasakojo, o kurį laiką net buvo suimtas.

„Tylėjau todėl, kad buvau kaltinamas ir kitais baisiais nusikaltimais, man buvo šokas, taip ir išėjo, teisme man geriau papasakoti“, – paaiškino R.Čemelis.

Kokie tie „baisūs nusikaltimai“, nedetalizuota, tačiau dėl jų ikiteisminis tyrimas galiausiai buvo nutrauktas. Užsiminta, kad vienam R.Čemelio pažįstamam jo kaimynas, kurį slapta sekė, buvo skolingas.

Ar įranga speciali?

Visi dalyviai sutiko, kad procesas būtų užbaigtas pagreitinta tvarka: kadangi kaltinamasis savo kaltės neneigia, kiti liudytojai nekviečiami, o teisėjas iškart eina rašyti nuosprendžio.

Tiesa, vienas ginčas šioje byloje kilo – prokuroras kaltinamajam inkriminavo neteisėtą specialios technikos įrengimą informacijai rinkti.

Šis Baudžiamojo kodekso 295 straipsnyje numatytas nusikaltimas – tikra retenybė Lietuvoje. Vienintelį kartą jis buvo pritaikytas kontrabandininkams, kurie pasieniečių automobiliuose sumontavo sekimo įrangą.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Marius Švanas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Marius Švanas

Advokato A.Mažeikos tvirtinimu, jo ginamasis nepadarė BK 295 str. numatyto nusikaltimo, nes R.Čemelio naudotas GPS siųstuvas visai nėra speciali technika - jį galima nusipirkti parduotuvėje.

Jei specialią techniką traktuosime kaip prokuroras, tai ir bulvių tarkavimo mašina yra speciali technika.

Kilo ginčas, kas išties yra speciali technika, prokuroras laikėsi nuomonės, kad siųstuvas atitinka šią savoką, nes jis naudojamas specialiai funkcijai atlikti.

Advokatas į tokią poziciją atkirto, kad GPS siųstuvai yra naudojami kasdienybėje, juos galima rasti ir vilkikuose, ir taksi automobiliuose.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aidas Mažeika
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aidas Mažeika

„Jei specialią techniką traktuosime kaip prokuroras, tai ir bulvių tarkavimo mašina yra speciali technika“, – pareiškė jis.

Šį klausimą spręsti ir teismų praktika formuoti teks teisėjui Ramūnui Keidūnui, kuris sprendimą ruošiasi paskelbti kovo mėnesį.

Klausimas, ir kokia bausmė bus skirta kaltinamajam, prokuroras reikalavo lygtinio laisvės atėmimo 8 mėnesiams, tačiau pats kaltinamasis prašė skirti jam piniginę baudą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius