-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kyšis atsirūgo: Prancūzijoje sulaikytas buvęs Klaipėdos uosto hidrografas sumokės baudą

„Tai nesusipratimas“, – taip trumpai penktadienį laukdamas teismo sprendimo sakė Tomas Dobožinskas, bendrovės „Topada“ direktorius. Ši bendrovė prieš kelerius metus Klaipėdos uoste prie krantinių vykdė dugno gilinimo darbus ir iš Uosto direkcijos už iškastą grunto kiekį gavo atlygį. Aiškėja, jog pinigų išmokėta daugiau nei buvo atlikta darbų. Prie to prisidėjo Uosto direkcijoje gylių matavimo inžinieriumi dirbęs Arūnas Toliušis.
A.Toliušis
T.Dobožinskas (kairėje) ir A.Toliušis teisme buvo nekalbūs. / 15min

Klaipėdos apygardos teismo teisėja Dalia Kursevičienė penktadienį abu vyrus pripažino kaltais ir jiems paskyrė tūkstantines baudas. Nors kyšio perdavimo ir paėmimo įrodyti nepavyko, tačiau kriminalinės žvalgybos pareigūnų fiksuoti telefoniniai pokalbiai leido įrodyti, jog tarp vyrų buvo susitarimas. Buvo sutarta, jog inžinierius, hidrografiniu laivu matuodamas ir kontroliuodamas gylius uoste ir vadovaudamas gylių matavimo darbams, suklastos gylių prie krantinių dydžius.

„Hidrografui suklastojus duomenis, paskaičiuoti didesni iškasto grunto kiekiai“, – sakė teisėja.

VIDEO: Teisėja D.Kursevičienė: suklastojus duomenis apmokėta už didesnį iškasto grunto kiekį

Kaskart už suklastotus matavimus buvo sutarta A.Toliušiui perduoti 1 000 eurų kyšį. Kiek iš tiesų pinigų iš T.Dobožinsko gavo buvęs inžinierius, nežinia, tačiau nustatyti bent keturi klastojimo atvejai. Suklastotus dokumentus nieko neįtardami parašais patvirtino kitų skyrių atsakingi asmenys, surašydami kokybės bei priėmimo-perdavimo aktus.

15min/T.Dobožinskas
15min/T.Dobožinskas

Dokumentų klastojimas buvo vykdomas nuo 2015 metų liepos mėnesio. Atsakydamas už teisingą duomenų apskaičiavimą ir jų pateikimą suinteresuotiems padaliniams, A.Toliušis veikė nusikalstamai ir klastojo dokumentus. Nustatyta, jog skaičiuodamas specialia programa batimetrinius gylius, juos pagilino tai 2 cm, tai 5 centimetrais, o vienu atveju, prie krantinės kai kuriose vietose korekcijos siekė iki 30 cm. Taip darbus vykdžiusi „Topada“ atlygį gavo ir už nenukastą gruntą. Per keletą kartų Uosto direkcija įmonei iš viso išmokėjo apie 70 tūkstančių eurų. Įmonei palikta teisė prisiteisti patirtą žalą.

Bylos nagrinėjimo metu abu vyrai kaltais neprisipažino.

Klaipėdos apygardos teismas A.Toliušiui skyrė 300 MGL arba 11 200 eurų baudą, tačiau ją sumažino iki 9 415 eurų, nes vyras buvo sulaikytas. Jis dvejus metus negalės dirbti valstybės tarnyboje.

Iš direkcijos atleistas ir į Škotiją gyventi išvykęs A.Toliušis buvo sulaikytas Prancūzijoje ir pernai vasario pabaigoje atgabentas į Lietuvą. Jis buvo sulaikytas 25 dienas.

Paklausta, ar kaltinamasis slapstėsi, teisėja teigė, jog vyras sulaikytas jam vykstant į mokymus.

„Tyrimas tokios veikos labai sudėtingas. Po to kai buvo atliktos kratos kabinete jo atostogų metu, jam jokie įtarimai pareikšti nebuvo. Pasak jo, skambinosi tyrėjai, su juo bendravo, bet nebuvo kviečiamas. Praėjus daugiau kaip metams laiko po išėjimo iš uosto direkcijos, jis gavo kvietimą dirbti Škotijoje, kuomet vyko iš Škotijos į Vokietiją per Prancūziją į hidrografų seminarą, buvo sulaikytas“, – pasakojo teisėja.

T.Dobožinskui teismas paskyrė 250 MGL – 9 415 eurų baudą.

Vyrai teismo sprendimo komentuoti nepanoro, jį apskųsti galima per 20 dienų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius