-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

L.Baltrūno gynėjas: „Tolesnis jo laikymas yra susijęs su institucijų garbės išsaugojimu“

Ketvirtadienį Vilniaus apygardos teisme nagrinėtas prokuratūros skundas dėl sprendimo netęsti nužudymu įtariamo Lauryno Baltrūno sulaikymo. Teismas savo verdiktą paskelbs popiet.
Laurynas Baltrūnas teisme
Laurynas Baltrūnas teisme / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Antradienį prokuratūra prašė Vilniaus miesto apylinkės teismo (VMAT) pratęsti L.Baltrūno suėmimo terminą, tačiau teismas nusprendė skirti švelnesnes kardomąsias priemones – dokumentų paėmimą ir apykoję. Šį sprendimą prokuratūra apskundė aukštesnės instancijos teismui.

Bylą kuruojantis prokuroras Mindaugas Jancevičius po Vilniaus apygardos teismo posėdžio su žiniasklaida nebendravo.

Tuo tarpu advokatas Rolandas Tilindis sakė pirmą kartą matantis taip greit nagrinėjamą skundą dėl suėmimo. Anot jo, prokuratūra skundą Vilniaus m. apylinkės teismui pateikė trečiadienį 14 val. 59 min., o 16 val. L.Baltrūno gynėjai buvo informuoti apie kitą rytą įvyksiantį posėdį, nors paskirti jį buvo galima ir kitą savaitę, taip teisėjai būtų turėję daugiau laiko susipažinti su medžiaga.

„Skundas būna persiunčiamas į Vilniaus apygardos teismą. Vadinasi, dokumentai įprastiniu keliu, mano supratimu, negalėjo eiti, o tam buvo pasitelktos kitos priemonės.

Tai sako, viena vertus, kad šiai bylai skiriamas didelis dėmesys, kita vertus, mes įsitikinome, kad nėra jokių naujų duomenų, kurie nebuvo nagrinėti anksčiau“, – sako R.Tilindis.

Beje, skundo nagrinėjimo sparta greičiausiai gali būti susijusi ir su tuo, kad vasario 19 d. baigiasi L.Baltrūno suėmimo terminas, todėl jei teismas iki tol nebūtų išnagrinėjęs skundo, baikeris keliautų į laisvę.

Abu gynėjai pakartojo tą patį, ką sakė ir prieš porą dienų – per du mėnesius teisėsauga byloje nesurinko jokių naujų duomenų.

„Tolesnis L.Baltrūno laikymas yra daugiau susijęs su institucijų ambicijų ar garbės išsaugojimu. Jie išdėstė argumentus, kaip jiems nesiseka surasti dingusio Aivaro Kilkaus, tai oro sąlygos blogos, tai L.Baltrūnas grįžęs namo trukdys ieškoti toliau.

Teisiškai tai sunkiai suvokiami argumentai. Manipuliuojama tomis pačiomis sąvokomis, liudytojų parodymais, skaitome tą pačią medžiagą“, – sakė kitas įtariamajam atstovaujantis advokatas Saulius Juzukonis.

Išsiskyrė draugiškai

R.Tilindis dar kartą pakartojo, kad L.Baltrūnas su teisėsauga daug nebendrauja, tačiau kai kurių faktų neneigia, pavyzdžiui, kad dingimo dieną buvo susitikęs su A.Kilkumi ar kad bandė slėpti jo motociklą.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rolandas Tilindis ir Saulius Juzukonis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rolandas Tilindis ir Saulius Juzukonis

„Šiandien teisme jis paaiškino, kad jokio konflikto su A.Kilkumi nebuvo ir jie išsiskyrė draugiškai. Kad jie buvo tądien susitikę, to niekas neneigė nuo pat pradžių. L.Baltrūnas mano, kad įtarimas tuo, jog nenustatytu būdu, nenustatytoje vietoje su nenustatytais asmenimis nužudė, yra nepagrįstas“, – sakė R.Tilindis.

Jis taip pat patvirtino, kad A.Kilkaus motociklas buvo pervežtas į kitą vietą, tačiau tikrai ne turint tikslą jį sunaikinti.

Vilniaus aps. VPK nuotr./A.Kilkaus motociklas
Vilniaus aps. VPK nuotr./A.Kilkaus motociklas

„Žodis sunaikinti taip pat yra atsiradęs po to, kai su ištarusiu šiuos žodžius asmeniu buvo atliekami veiksmai, nenumatyti baudžiamojo proceso įstatyme, – minėjo R.Tilindis, o paklaustas, kokie tie veiksmai, sakė. – Tai apklausos nedalyvaujant gynėjams.“

Paklaustas, kodėl reikėjo atsikratyti motociklu, jis sakė negalintis komentuoti ikiteisminio tyrimo detalių: „Bet kaip, kas, kodėl, žmonės priima sprendimus, kurie yra diktuojami jų gyvenimo būdo, jų tradicijų, bet tai nebūtinai yra susiję su nusikaltimu ar tuo labiau smurtiniu nusikaltimu.“

Mįslingas dingimas

„Mes dirbsime, rankų nenuleisim ir ką galėsime, padarysime“, – apie bylos tyrimą ir paieškas BNS yra sakęs Vilniaus apygardos prokuratūros skyriaus vyriausiasis prokuroras Julius Rėksnys.

Pernai spalio 15 d. dingęs A.Kilkus nerastas iki šiol. Lietuvoje yra buvę atvejų, kai teismams nagrinėti perduotos bylos dėl asmens nužudymo, nors aukos kūno rasti nepavyko.

Spalio 17 d. dingusio baikerio motociklas buvo aptiktas apie 100 metrų atstumu nuo kelio Senoji Varėna–Daugai, miško masyve netoli Ežeriekų kaimo. Jis buvo be valstybinių numerių. Gruodį įtarimai dėl motociklo išvežimo pateikti L.Baltrūno bendražygiui Dariui Matusevičiui.

Po keturių dienų nuo A.Kilkaus dingimo pareigūnai sulaikė L.Baltrūną ir ėmėsi aktyvių veiksmų – pasitelkę visuomenę ėmėsi šukuoti miškus aplink įtariamojo namus, esančius netoli Aukštadvario miestelio. Deja, paieškos buvo bevaisės.

Turimais duomenimis, prieš pat dingimą A.Kilkus vyko į Trakų rajoną, kur buvo susitaręs susitikti su L.Baltrūnu. Pastarasis su teisėsauga nebendrauja ir savo kaltę neigia.

Suprasti akimirksniu

  • 2017 m. spalio 15 dieną apie 17 val. Aivaras Kilkus motociklu „Harley-Davidson“ išvyko iš namų Vilniuje ir negrįžo, o jo buvimo vieta iki šiol nėra žinoma. Varėnos rajone buvo rastas A.Kilkaus motociklas ir jo šalmas.
  • Baikerių gretose Kumpiu vadinto vyro ne vieną dieną įnirtingai ieškojo ne tik šeima, policija, bet ir būriai savanorių, dalis kurių nė nepažinojo Aivaro, tačiau neliko abejingi šiai dramai.
  • Spalio 20 dieną įtarimai dėl neteisėto A.Kilkaus laisvės suvaržymo buvo pateikti Laurynui Baltrūnui, o Vilniaus apylinkės teismas leido jį suimti dviem mėnesiams, o gruodžio 14 d. suėmimo terminą leista pratęsti dar dviem mėnesiams.
  • Gruodžio pradžioje šiame tyrime padaugėjo įtariamųjų, jų sąrašą papildė L.Baltrūno bičiulis Darius Matusevičius. Šis baikeris įtariamas tik tuo, kad išvežė A.Kilkaus motociklą į Varėnos rajoną.
  • Gruodžio 15 d. policija netikėtai išsivežė apklausai L.Baltrūno žmoną. Moteris, įtariama įkalčių slėpimu, už grotų praleido dvi paras.
  • 2018 m. vasario 13 d. Vilniaus miesto apylinkės teismas nusprendė nepratęsti L.Baltrūno suėmimo, jis greičiausiai bus paleidžiamas į laivę, kur turės nešioti apykoję.
  • Baikerių pasaulyje L.Baltrūnas turi Obliaus pravardę. Jis vadinamas žinomiausiu Lietuvos baikeriu. Jau beveik 20 metų gyvuojančiam baikerių klubui „Vorai“ jis vadovauja nuo pat klubo veiklos pradžios.
  • Oblius yra turėjęs nemalonumų su teisėsauga, kai per koncertą Aukštadvaryje apmėtė kiaušiniais homoseksualumo neslepiantį atlikėją Ruslaną Kirilkiną.
  • Spėliojama, kad tarp L.Baltrūno ir buvusio klubo „Vorai“ nario A.Kilkaus galėjo būti nesutarimų, susijusių su pinigais, garažais. Aplinkybes tyrėjai dar aiškinasi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius