Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Laisvės neteko dėl mokesčio už apkalbas

Antras kartas nemelavo – Marijampolės šešėlinio pasaulio veikėjo Vitalijaus Janulio, pravarde Hansas, atžala Mantvydas (Hansiukas) pripažintas kaltu, nes su bendrais prievartavo turtą iš jaunesnių moksleivių.
Teismas
Teismas / Ramūno Danisevičiaus/Scanpix nuotr.

Prieš metus Marijampolės apylinkės teismas jį, kaip nepilnametį, buvo atleidęs nuo bausmės už plėšikavimą gatvėse. Būdami nepilnamečiai, reketavo bendramokslius ir Hansiuko vadovaujami keli buvę Marijampolės Rygiškių Jono gimnazijos devintos-vienuoliktos klasių mokiniai. Tik vienas jų – Donatas Eidukaitis, pravarde Doncė, buvo ką tik sulaukęs 18-os. Hansiukas pilnamečiu tapo, kai ši turto prievartavimo byla jau buvo atversta Kauno apygardos teisme. Kitam teisiamajam – Mariui Petravičiui, pravarde Papečkys, 18-ojo gimtadienio dovana tapo šios bylos nuosprendis.

Nuosprendis suglumino

M.Petravičius nuteistas 1 metų ir 3 mėnesių laisvės atėmimu. D.Eidukaitis pasiųstas už grotų 1 metams ir 9 mėnesiams. 17-metis Aurimas G., pravarde Staras, nuteistas kalėti 2 metus ir 6 mėnesius. M.Janulį-Hansiuką nuspręsta izoliuoti nuo visuomenės 3 metams.

Visi iki nuosprendžio įsiteisėjimo palikti laisvėje. Jis įsiteisės, jeigu per 20 dienų nebus apskųstas.

Prieš metus Marijampolės apylinkės teismas jį, kaip nepilnametį, buvo atleidęs nuo bausmės už plėšikavimą gatvėse.

Nė vieno iš nuteistųjų advokatas skelbiant nuosprendį nedalyvavo.

Patys nuteistieji, išgirdę teismo sprendimą, buvo suglumę, nors per teismo posėdžius kikeno iš visko. Pernelyg buvo įtikėję savo nebaudžiamumu. Po nuosprendžio kai kurių jų motinos raudojo balsu ir svaidėsi prakeiksmais į atskirai nuo kitų besilaikančio Hansiuko ir jo tėvo pusę.

Apetitas augo

Trims Marijampolės nepilnamečiams, kuriems pernai Hansiuko gauja buvo įvedusi mokestį už tariamas apkalbas, priteista po 2 tūkst. litų už patirtą neturtinę žalą. Nukentėjusiesiems tada tebuvo 14-15 metų. Vienas jų buvo Moksleivių parlamento narys.

Vieną iš nusižiūrėtųjų į aukas nuteistieji pasigavo prekybos centre. Kitą – gatvėje. Trečiajai aukai prieš vidurnaktį paskambinta į namus. Už kokias apkalbas jie apmokestinami ta pačia 100 litų suma, kuria privalu atnešti per savaitę, jiems neaiškino.

Teroras („Gaidy, kada bus pinigai?! Greičiau rink „babkes“, nes sulaužysiu kaulus bei išsukinėsiu kojas!“ ir pan.) tęsėsi daugiau kaip mėnesį.

Bėgant laikui, mokestis kilo. Jis šoktelėjo iki 200 litų, trečiajai aukai neatsilaikius ir atnešus pinigus. Vaikinukas pasidavė, kai buvo sumuštas gatvėje. Tačiau atnešti pinigai reketuojamojo neišgelbėjo – netrukus liepta atnešti dar 100 litų. Vėliau – dar 50. Taip jis atidavė ir gimtadienio proga gautus pinigus, ir tai, ką pavyko susiskolinti iš bendraklasių.

Pagautas per pertrauką

Kiti du iš paskutiniųjų priešinosi. Tada jų imta tykoti prie namų. Net ir kai persekiojamo 14-mečio tėvai kreipėsi į policiją, pakeliui į mokyklą jo laukė apie 10 jaunuolių gauja su Hansiuku priešakyje. Tądien 14-metis suspėjo tik į antrą pamoką. O po pamokų jo vėl laukė prie mokyklos.

Tačiau pirmiausia tądien reketininkai pasigavo gimnazijoje kitą auką. Buvo nutvertas 15-metis, kuris, vengdamas susidūrimo su jais, įslinkdavo į gimnaziją per atsargines duris. Per jas pasišalindavo ir po pamokų, o per pertraukas stengdavosi niekur neiti iš klasės. Vėliau jis savaitę išvis nėjo į pamokas ir pasirodė gimnazijoje tik tada, kai tėvai jau buvo kreipęsi į policiją.

Nepaisydami to, reketininkai 15-metį pagavo per pertrauką – einantį su klase į kitą pamoką. Tai įvyko vestibiulyje daugybės liudytojų akivaizdoje. Auką nusitempė į šalį ir pradėjo mušti. 15-mečiui ištrūkus, įsiaudrinę reketininkai patraukė prie greta esančios vidurinės mokyklos. Ten mokėsi rytą nuo jų pabėgęs 14-metis.

Išsisukti nepavyko

14-metis pagautas mokyklos kieme. Pažadas atnešti reikalaujamus pinigus iš jo išgautas mušant. „Jeigu iki nurodyto laiko jų nebus, tave ras Šešupėje!“ – pagrasino smurtautojai.

Teisme reketininkai jau buvo linkę apsimesti avinėliais – neva kai kuriais atvejais tik juokavę, tačiau buvo nesuprasti, neva nenorėję įspirti reketuojamajam – tai įvyko netyčia, neva pinigų nereikalavę, o tik prašę paskolinti.

Nepareiškė ieškinių teisiamiesiems ir nė vieno jų reketuotų paauglių tėvai. Pastarųjų motyvai panašūs: „Pasitarėme šeimoje ir nusprendėme, jog norime, kad greičiau viskas baigtųsi...“

Ieškinį teismui dėl reketuotiesiems padarytos neturtinės žalos pateikė prokuroras. Tačiau jis prašė priteisti teisiamųjų aukoms po 5 tūkst. litų. Maksimali bausmė, gresianti Lietuvoje už turto prievartavimą, panaudojant fizinį smurtą, – 8 metai laisvės atėmimo.

Tėvo pavyzdys

Su Raikino gauja siejamam Hansiuko tėvui yra taikytas Organizuoto nusikalstamumo užkardymo įstatymas. Jis buvo vienas iš kreipimosi į Konstitucinį Teismą dėl išaiškinimo, ar šis įstatymas nepažeidžia Lietuvos Respublikos Konstitucijoje deklaruojamų asmens teisių ir laisvių, iniciatorių.

Prieš metus – kai sūnus buvo įvedęs bendramoksliams „mokestį už apkalbas“ – V.Janulis buvo suvarpytas kulkų viename Marijampolės bare. Šią bylą taip pat nagrinėjo Kauno apygardos teismas, tačiau medikų iš mirties nasrų ištrauktas V.Janulis dalyvauti jo posėdžiuose atsisakė, nepateikdamas jo sužalojimu kaltintam buvusiam bendrui ir jokio ieškinio. Tik medikai prašė iš kaltinamojo priteisti daugiau kaip 24 tūkst. litų už V.Janulio gydymą.

Sūnaus teisme jis dalyvavo. Tačiau, kaip ir atžala bei šio bendrai, dangstėsi nuo žiniasklaidos fotoobjektyvų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius