Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 04 20 /16:33

LAT panaikino išteisinamąjį nuosprendį buvusiam Santaros klinikų vadovui K.Strupui

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) antradienį panaikino išteisinamąjį nuosprendį dėl kyšio paėmimo buvusiam Santaros klinikų vadovui Kęstučiui Strupui ir grąžino bylą iš naujo nagrinėti Vilniaus apygardos teismui.
Kęstutis Strupas
Kęstutis Strupas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Kaip BNS informavo Aukščiausiojo Teismo atstovė Rimantė Kraulišė, toks sprendimas priimtas dėl nustatytų esminių Baudžiamojo proceso kodekso pažeidimų.

Anot LAT, Vilniaus apygardos teismas, priimdamas išteisinamąjį nuosprendį, neįvertino visų byloje esančių įrodymų, nepalygino jų su kitais šaltiniais, neatliko išsamios analizės ir neišdėstė įtikinamų motyvų, kuriais remiantis atmeta vienus ar kitus nuosprendžio įrodymus.

„Teismas (...) viena vertus, įvertino tik dalį visų proceso metu surinktų bylai išspręsti reikšmingų įrodymų, kita vertus, vertindamas juos, tai darė selektyviai“, – rašoma teismo nutartyje.

Vilniaus apygardos prokuratūra teigė, kad skunde Aukščiausiajam Teismui prokuroras nurodė, jog Vilniaus apygardos teismas pažeidė įrodymų vertinimo taisykles, netinkamai pritaikė baudžiamąjį įstatymą bei nepatikrino bylos tiek, kiek to buvo prašoma apeliaciniame skunde.

Pernai kovą Vilniaus apylinkės teismas K.Strupą pripažino kaltu dėl nenustatyto dydžio kyšio paėmimo iš pacientės ir skyrė jam 5 tūkst. eurų baudą. Kyšį davusiai pacientei skirta 4,5 tūkst. eurų bauda.

Tiek K.Strupas, tiek kyšio davimu kaltinta moteris šį nuosprendį apskundė ir Vilniaus apygardos teismas pernai spalį juos abu išteisino, konstatavęs, kad jiems inkriminuojama veika nebuvo įrodyta.

Teisėjų kolegijai vadovavęs Gintaras Dzedulionis tuomet teigė, kad nors tarp kaltinamųjų ir vyko bendravimas, tačiau byloje nėra duomenų, kad jie būtų susitarę dėl atlygio ar kad pacientė tikrai būtų perdavusi kyšį.

Byloje taip pat užfiksuota, kad pacientė gydytojui perduoda voką ir popieriaus lapelį, tačiau nei voko turinys, nei popierėlis nebuvo nustatyti ir neabejotinai įrodyti.

Skundus nagrinėjusi Vilniaus apygardos teismo teisėjų kolegija byloje iš naujo atliko įrodymų tyrimą, taip pat papildomai buvo apklaustas ir vaizdo įrašų ekspertas.

K.Strupas iš Santaros klinikų direktoriaus pareigų savo prašymu atleistas 2018 metais, kai sulaukė įtarimų didelės apimties ikiteisminiame tyrime dėl galimo piktnaudžiavimo ir stambaus masto kyšininkavimo bei papirkimo Santaros klinikose.

2019 metų gegužę tyrimas K.Strupo atžvilgiu byloje dėl piktnaudžiavimo buvo nutrauktas ir jam pareikšti įtarimai dėl kyšininkavimo, kurie tirti atskirame ikiteisminiame tyrime.

Tyrimas dėl piktnaudžiavimo ir stambaus masto kyšininkavimo Santaros klinikose toliau tęsiamas Vilniaus apygardos prokuratūroje.

Aukščiausiojo Teismo sprendimas yra galutinis ir neskundžiamas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius