Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 06 23 /17:21

LAT sušvelnino bausmes „agurkiniams“ – byla buvo nagrinėjame per ilgai

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) trečiadienį nežymiai sušvelnino bausme Kaune veikusio „agurkinių“ nusikalstamo susivienijimo nariams. Teismo vertinimu, daugiau nei dešimt metų trukęs procesas buvo per ilgas, tad visiems nuteistiesiems bausmės buvo sutrumpintos. Daliai jos dar sutrumpės, nes buvo iš naujo subendrintos.
Saulius Velečka
Saulius Velečka / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Lietuvos apeliacinis teismas susivienijimo lyderiui Sauliui Velečkai buvo skyręs 17 metų ir šešių mėnesių laisvės atėmimo bausmę. Aukščiausiojo Teismo sprendimu, ši bausmė sutrumpinta iki 16 metų laisvės atėmimo.

Teismo atstovė Rimantė Kraulišė 15min sakė, kad ir likusiems gaujos nariams bausmės buvo sutrumpintos panašiai – nuo metų iki pusantrų.

Visi nusikalstamo susivienijimo nariai buvo iš esmės nuteisti už dalyvavimą šaunamaisiais ginklais ginkluoto nusikalstamo susivienijimo veikloje, neteisėtą disponavimą labai dideliais narkotinių ir psichotropinių medžiagų kiekiais ir jų prekursoriais, turint tikslą juos platinti, ir jų kontrabandą.

Susivienijimo vadovas S. Velečka taip pat nuteistas už nužudymą, neteisėtą laisvės atėmimą ir plėšimą. Nusikalstamo susivienijimo nariai nusikaltimus vykdė ne tik Lietuvoje, bet ir užsienio valstybėse.

Apeliacinės instancijos teismo nuosprendžiu nusikalstamo susivienijimo vadovui S. Velečkai buvo paskirta subendrinta septyniolikos metų šešių mėnesių laisvės atėmimo bausmė, kitiems nariams priklausomai nuo kiekvieno iš jų indėlio į nusikalstamo susivienijimo veiklą ir padarytų nusikaltimų buvo paskirta nuo aštuonerių metų trijų mėnesių iki šešiolikos metų dešimties mėnesių laisvės atėmimo.

Kasaciniais skundais nuteistieji ir jų gynėjai skundė apkaltinamojo nuosprendžio pagrįstumą, nusikaltimų kvalifikavimą, jiems paskirtas bausmes, akcentavo pernelyg ilgą proceso trukmę, kėlė baudžiamojo proceso nuostatų pažeidimo vertinant įrodymus ir turto konfiskavimo išsprendimo klausimus. Pastarąjį klausimą kėlė ir kasacinį skundą padavę asmenys, kurių turtas konfiskuotas.

Išnagrinėjęs bylą, kasacinės instancijos teismas nuteistojo Rimgaudo Gelgodo gynėjo ir asmenų, kurių turtas konfiskuotas, kasacinius skundus tenkino, kitų nuteistųjų ir jų gynėjų kasacinius skundus tenkino iš dalies.

Teisėjų kolegija iš esmės paliko galioti apeliacinės instancijos teismo nuosprendį su atitinkamais pakeitimais: nuteistajam R. Gelgaudo bylą nutraukė, panaikino žemesnės instancijos teismų nuosprendžių dalis dėl vienos S.Velečkos , Audriaus Petkausko, Dariaus Petkausko, Tado Petrošiaus, Norberto Tučkaus, Tado Vieraičio nusikalstamos veikos bei vienos Sauliaus Vyšniausko nusikalstamos veikos, kai kurio turto konfiskavimo, iš naujo subendrino daliai nuteistųjų paskirtas bausmes ir visiems nuteistiesiems jas sušvelnino.

Sprendimą sušvelninti paskirtas bausmes kasacinės instancijos teismas priėmė pripažinęs šios bylos nagrinėjimo trukmę (nuo ikiteisminio tyrimo pradėjimo iki kasacinės nutarties priėmimo procesas tęsėsi ilgiau kaip dešimt metų) pernelyg ilga.

Dėl to, kolegijos manymu, yra pagrindas dėl šio nuteistųjų teisės į bylos nagrinėjimą per įmanomai trumpiausią laiką pažeidimo nuteistųjų patirtą žalą kompensuoti sušvelninant teismo jiems paskirtas galutines bausmes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius