Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 01 29 /12:25

Viktoro Uspaskicho ir jo partijos bylos dalyviai teismą užvertė nerealiais prašymais

Darbo partijos juodosios buhalterijos byloje – prašymų stadija. Prašymų pateikta daug ir didelių, dėl to, ar jie bus tenkinti, tarp kaltinamųjų gynybos ir prokuratūros vyko nuožmi kova. Teismo verdiktas – vasario 1 d.
Darbo partijos byla
Darbo partijos byloje / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Papildyta 12.25 val. Sprendimą dėl visų antradienį pareikštų prašymų teismas žada skelbti penktadienį.

Papildyta 12.02 val. Kaltinamųjų gynyba protestuoja, kad prokuratūros atstovai nori atmesti beveik visus pareikštus prašymus. Anot advokato Algirdo Miškinio, kai kurie Viktoro Uspaskicho parašai šios bylos dokumentuose yra akivaizdžiai suklastoti, to netirti negalima. Be to, anot gynėjo, nėra galimybės išnarplioti Darbo partijos juodosios buhalterijos bylos, neapklausus teisme kelių gyvybiškai svarbių liudytojų.

Kaltinamasis Vytautas Gapšys klausė teismo, ar negalėtų būti skirta keletą dienų, kad visi galėtų suformuluoti konkrečius klausimus, kuriuos šioje byloje dar reikėtų užduoti įvairių sričių specialistams.
V.Gapšiui taip pat atrodo, kad parašų ekspertizės šioje byloje irgi yra neišvengiamos.

Papildyta 11.37 val. Teismas po pertraukos tęsia darbą ir klauso prokuroro nuomonės dėl masiškai pareikštų gynybos prašymų. Prokuroras neprieštaravo dėl kai kurių dokumentų prijungimo prie bylos. Tačiau kitus prašymus, kurie galėtų užvilkinti bylą, prokuratūros atstovas motyvuotai siūlė teismui atmesti.

Saulius Verseckas siūlė atmesti prašymą dėl prašymą dėl neva įtartino parašo ant kasos orderio. Prokurorui nekyla abejonių, kad orderį pasirašė Nijolė Steponavičiūtė.

Tos pačios pozicijos S.Verseckas laikėsi ir dėl Viktoro Uspaskicho parašų autentiškumo.

Kelių šimtų asmenų iš Darbo partijos apklausa šioje byloje, anot prokuroro, taip pat nereikalinga. Pasak S.Versecko, pakaktų iškviesti iki 10 asmenų, gyvenančių Vilniuje. Tarp prokuroro minėtų asmenų buvo Š.Biručio, V.Prudnikovo, D.Mikutienės, R.Kšanienės pavardės.

Prokuroras S.Verseckas taip pat nemato prasmės, DP gynybos prašymu, atlikti visos DP ūkinės-finansinės veiklos ekspertizės.

Papildyta 10.40 val. Darbo partijos byloje paskelbta valandos pertrauka, kad prokurorai galėtų nuodugniau susipažinti  su visais kaltinamųjų ir jų gynėjų prašymais.

Papildyta 09.34 val. Dar vienam advokatui kilo neaiškumų dėl Viktoro Uspaskicho parašų autentiškumo. Anot jo, ant skirtingų dokumentų esantys parašai atrodo nevienodi, be to, pats V.Uspaskichas nepamena, kad visur būtų pasirašinėjęs.

Teisininkas prašo atlikti Darbo partijos vadovo autografų ekspertizę.

Papildomas prašymas – kviesti 2004–2006 m. išrinktus Darbo partijos prezidiumo narius ir juos apklausti teisme. Advokatas išvardijo apie 200 pavardžių, tarp liudytojų turėtų būti Šarūnas Birutis, Valentinas Bukauskas, Aidas Gedvilas, Viktoras Muntianas, Rimvydas Kupčinskas, Žilvinas Padaiga, Petras Baguška, Saulius Bucevičius, Gintautas Bužinskas, Loreta Graužinienė, Antanas Bosas, Jonas Pinskus, Živilė Pinskuvienė, Dangutė Mikutienė, Romualda Kšanienė, Skirmantas Pabedinskas, Vladimiras Prudnikovas, Vladimiras Volčiokas ir kiti.

Išvardijęs „darbiečius“, advokatas ėmė vardyti kitus asmenis, kuriuos teisme esą taip pat būtina apklausti. Advokatas minėjo pavardes ir sakė, kad šie asmenys neturėjo galimybės paaiškinti byloje svarbių aplinkybių.

Kaltinamųjų Vitalijos Vonžutaitės ir Vytauto Gapšio gynėjai irgi turėjo šioje byloje prašymų: papildomai apklausti kai kuriuos asmenis, atlikti kai kurių dokumentų rašysenos ekspertizes.

Papildyta 09.25 val. Kito advokato prašymas buvo susijęs su dokumentais, kurių gynėjas pasigedo byloje. Teisininkas pageidavo matyti kai kurias deklaracijas, žinoti, kas jas surašė.

Taip pat jis prašė išreikalauti kai kurias „Sodros“ finansines ataskaitas.

Advokatas byloje prašė atlikti vieno kasos pajamų orderio rašysenos ekspertizę. Teisininkui neaišku, ar 1 000 000 litų kasos orderį 2006 m. balandžio 3 d. surašė Nijolė Steponavičiūtė, ar kitas asmuo.

Papildyta 09.21 val. Viktoro Uspaskicho advokatas Vytautas Stanislovas Sviderskis prašė teismo prijungti prie bylos keletą naujų dokumentų, tarp jų – apie vieną FNTT atliktą tyrimą ir vieną baudžiamąją bylą, kurioje Virginija Jagminaitė buvo nuteista už dokumentų klastojimą.

Advokatas taip pat prašė teismo iškviesti į posėdį ir apklausti VMI darbuotoją, administravusį DP buhalteriją 2004–2006 m.

Papildyta 09.16 val. DP bylą kuruojantis prokuroras Saulius Verseckas teismui turėjo vos vieną prašymą – perskaityti, ką ikiteisminio tyrimo metu sakė šeši jo išvardyti šios bylos liudytojai.

Pradžia. Vilniaus apygardos teismas antradienį nuo ryto po savaitės pertraukos tęsia Darbo partijos (DP) juodosios buhalterijos bylos nagrinėjimą. Kaip žinoma, rezonansinio proceso dalyviai jau pasiekė prašymų stadiją – prieš savaitę teismas baigė garsinti 164 tomų bylos medžiagą.

15min.lt primena, jog baigiantis sausio 22 d. posėdžiui teisėjų kolegijos vadovė Daiva Pranytė-Zalieckienė proceso dalyvius buvo įspėjusi, kad per kitą posėdį sausio 29 d. vienu ypu pateiktų visus prašymus, o ne dalį jų – taip siekiama nevilkinti proceso.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius