-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Lazdijų rajone esančiose sovietų pasieniečių kapinėse sudaužyta atminimo lenta

Lazdijų rajone esančiose sovietinių pasieniečių kapinėse rasta nuo betoninio pado nuimta ir sudaužyta marmurinė atminimo lenta.
Policija
Policija / Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr.

Kaip pranešė Policijos departamentas, ketvirtadienio rytą, apie 9 val., Filicijanavo kaime, pastebėta, kad prie įėjimo į sovietinių pasieniečių kapines, nuo betoninio pado nuimta ir sudaužyta marmurinė atminimo lenta.

Nuostolis nustatomas.

Policija surinko medžiagą dėl svetimo turto sunaikinimo ar sugadinimo.

Išpuolių prieš sovietų kariams skirtus paminklus padaugėjo visoje Lietuvoje, kai Rusija vasarį pradėjo invaziją į Ukrainą. Dažniausiai paminklai būna apipilami Ukrainos vėliavos spalvomis – mėlynos ir geltonos spalvos dažais.

Trečiadienį Utenos apylinkės prokuratūra nutraukė ikiteisminį tyrimą dėl balandį Ukrainos vėliavos spalvomis nudažytos sovietų kario skulptūros Kurklių miestelyje Anykščių rajone.

Pasak prokuratūros, tyrimas nutrauktas, nes nepadaryta veika, turinti nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių.

„Tiriamu atveju asmenų veiksmai neturėjo realios įtakos nei visuomenės rimčiai, nei tvarkai, jų veikoje nėra nei objektyviųjų, nei subjektyviųjų tiriamos nusikalstamos veikos požymių visumos“, – rašoma prokuroro nutarime.

Skulptūrą aerozoliniais dažais nudažė du vilniečiai. Kaip specialieji liudytojai apklausti vyrai paaiškino, kad sovietinio kareivio paminklą geltona ir mėlyna spalvomis nudažė protestuodami prieš Rusijos ginkluotųjų pajėgų vykdomas žudynes Ukrainoje, paniekinti šiose kapinėse palaidotų karių atminimo jie nesiekė, antkapių ir vardų lentelių nelietė.

Dar vykstant šiam tyrimui Anykščių rajono savivaldybės sprendimu minėta skulptūra buvo demontuota gegužės 5 dieną ir iš Kurklių miestelio išvežta. Pasak pranešimo, Antrojo pasaulinio karo Sovietų Sąjungos karių palaidojimo vieta Kurklių miestelyje yra įrašyta į Kultūros vertybių registrą, sovietinio kario skulptūra nėra saugoma.

„Sovietinio kareivio skulptūrą nudažius mėlyna ir geltona (Ukrainos vėliavos) spalvomis nepadaryta žala saugomoms kultūros paveldo objekto vertingosioms savybėms“, – prokuratūra cituoja Kultūros paveldo departamento raštą.

Kultūros ministerijos duomenimis, į Kultūros vertybių registrą įrašyta 160 Antrojo pasaulinio karo Sovietų Sąjungos karių palaidojimo vietų Lietuvoje.

Aktyviai valyti viešąją erdvę nuo sovietinės simbolikos imtasi Rusijai pradėjus invaziją į Ukrainą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius