-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lazerio šviesa pilotus akinančius asmenis siūloma bausti piniginėmis baudomis

Lazerio įrenginiais pilotus akinančius asmenis Civilinės aviacijos administracija siūlo bausti administracinėmis baudomis.
Pilotų kabina
Pilotų kabina / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.
Temos: 2 Lėktuvas Lazeris

Civilinės aviacijos administracijos direktoriaus pavaduotojas Alvydas Šumskas trečiadienį BNS sakė, kad Teisingumo ministerijai prieš porą savaičių pateiktos Administracinių teisės pažeidimų pataisos, kurios numato, kad lazerio spinduliais pilotus akinantys asmenys turi būti baudžiami pinigine bauda iki 3 tūkst. litų. Baudos dydis priklausytų nuo įvykio pasekmių.

„Iki šiol nebuvo nubaudimo mechanizmo už tokius veiksmus. Kažką juk reikia daryti“, – teigė A.Šumskas.

Pastarąjį kartą toks incidentas užfiksuotas Vilniuje antradienio vakarą. Skrydžių valdymo tarnybos pamainos viršininkas policijai 22 val. 11 min. pranešė, kad prieš 4–5 minutes lazeriu buvo apakintas virš sostinės skridusio „Boeing“ pilotas. Piloto manymu, žalia lazerio šviesa sklido maždaug nuo prekybos centro „Audėjas“ pusės.

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovas spaudai Paulius Radvilavičius BNS sakė, kad šiuo metu renkami duomenys ir informacija apie įvykį, tuo užsiima Naujininkų policijos nuovada. Pilotas kol kas neapklaustas. Policija aiškinsis, kiek laiko pilotas buvo apakintas, ar jis galėjo valdyti lėktuvą, ar per incidentą buvo kilusi grėsmė lėktuvo keleiviams.

Policija sprendžia, ar pradėti administracinę teiseną už pažeidimus transporte.

A.Šumskas sako, kad tiriant tokius incidentus svarbi ir visuomenės pagalba ir – tai būtų efektyviausia. Jo manymu, papildomos nuobaudos atsiradimas kodekse didelio efekto neduos.

Policija pagal pranešimus išvažiuoja į įvykio vietą, tačiau sulaikyti įtariamųjų nė vienu atveju nepavyko. Manoma, kad į dangų lazeriais dažniausiai šviečiama iš buto balkono, gatvės ar kiemo.

„Gyventojai dar labai abejingi tokiems atvejams, tuo metu Didžiojoje Britanijoje ar JAV tokie asmenys sulaikomi visuomenės pagalba. Pas mus dar nėra sąmoningumo lygio veiksmams, kurie kelia pavojų. (...) Manau, kad nevykusiai išdykauja riboto mąstymo piliečiai, švelniai tariant. Nesusimąstant apie galimas pasekmes ir poveikį pilotui“, – BNS sakė A.Šumskas.

Jo teigimu, lazerio šviesa yra diskomfortas pilotui, nes blaško dėmesį. Patekęs į piloto tinklainę, lazerio spindulys galėtų laikinai apakinti pilotą.

„Tūpimo fazei reikalingas susikaupimas, (lazeriai – BNS) neprisideda prie saugaus skrydžio, kad yra tiesioginė grėsmė, teigti negalima“, – BNS sakė A.Šumskas.

Per praėjusius metus ir šiemet užfiksuoti aštuoni atvejai, kai pilotai buvo akinami lazerio šviesa. Incidentai užfiksuoti Kaune, Palangoje ir Vilniuje. Kurį laiką jų daugiausia jų buvo registruojama Kaune.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius