Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Liaudies partijos narys bus teisiamas dėl LRT debatuose kurstytos neapykantos prieš homoseksualus

Vilniaus apylinkės prokuratūros prokurorė surašė kaltinamąjį aktą ir teismui perdavė nagrinėti baudžiamąją bylą, kurioje kaltinimai kurstymu prieš homoseksualius asmenis pareikšti buvusiam Lietuvos liaudies partijos kandidatui į Lietuvos Respublikos Seimą Pranciškui Valickui.
LGBT vėliava
Asociatyvi iliustracija / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Ikiteisminis tyrimas pagal Baudžiamojo kodekso 170 str. 2 d. (Kurstymas prieš bet kokios tautos, rasės, etninę, religinę ar kitokią žmonių grupę) buvo pradėtas dėl kandidato į Seimą P.Valicko pasisakymų pernai vykusių debatų metu, tiesiogiai transliuotų LRT eteryje.

15min primena, kad iš pradžių policija atsisakė pradėti tyrimą dėl politiko pasisakymų, bet šį sprendimą pakeitė prokuroras Justas Laucius.

Kalbėdamas politinių debatų laidoje, P.Valickas galimai perėjo į homoseksualių žmonių įžeidinėjimą bei menkinimą dėl jų asmeninių savybių ar privataus gyvenimo, niekaip nesusijusio su jų politine veikla bei sprendimais.

Politinės partijos kandidatui P.Valickui laidoje pasirinkus žeminančią, niekinančių leksiką, galimai buvo viešai tyčiojamasi iš homoseksualių asmenų, jie buvo niekinami dėl seksualines orientacijos, įsitikinimų ar pažiūrų.

Rugsėjo 23 dieną vykusių debatų metu P.Valickas homoseksualius žmones vadino „pederastais“, „iškrypėliais“, teigė, kad jei jiems bus leidžiama įsivaikinti vaikus, jie „galės juos kankinti, išnaudoti, žaginti“ ir tvirtino, kad tokiu būdu bandoma prastumti „pedofilijos organizavimą“.

Lietuvos liaudies partija Seimo rinkimuose surinko mažiausiai balsų iš visų partijų – 0,25 proc. P.Valickas į Seimą nebuvo išrinktas.

Baudžiamajame kodekse numatyta, kad tas, kas viešai tyčiojosi, niekino, skatino neapykantą ar kurstė diskriminuoti žmonių grupę ar jai priklausantį asmenį dėl lyties, seksualinės orientacijos, neįgalumo, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimo ar pažiūrų, baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, areštu arba laisvės atėmimu ik dvejų metų.

Baudžiamoji byla perduota nagrinėti Vilniaus miesto apylinkės teismui, praneša prokuratūra.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius