Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Lietuviai gabeno ginklus nusikaltėliams

Vilniaus apygardos teismas netrukus nagrinės baudžiamąją bylą dėl itin stambaus masto ginklų ir narkotikų kontrabandos. Jos gabenimą organizavo gerai žinomas nusikalstamo pasaulio veikėjas alytiškis Remigijus Laniauskas.
Samdomų žudikų mėgstami „Agram“: bei perdirbti dujiniai pistoletai į Didžiąją Britaniją keliaudavo suslėpti vilkikuose.
Samdomų žudikų mėgstami „Agram“: bei perdirbti dujiniai pistoletai į Didžiąją Britaniją keliaudavo suslėpti vilkikuose. / LKPB/„Lietuvos žinių“ nuotr.

R.Laniauskas, pravarde Remyga, policijai puikiai žinomas. Jis jau buvo teistas už neteisėtą ginklo laikymą, chuliganizmą ir kitus nusikaltimus. Šį kartą jis kaltinamas organizavęs ir kartu su bendrininkais vykdęs ginklų kontrabandą itin stambiu mastu. Su juo į teisiamųjų suolą sės dar penki jo bendrininkai.

Laikėsi griežtos konspiracijos

Kontrabanda buvo gabenama į Didžiąją Britaniją. Lietuvos kriminalinės policijos biuro (LKPB) viršininkas Algirdas Matonis LŽ sakė, kad tai buvo daroma labai išradingai. Ginklai ir narkotikai buvo slepiami vilkikuose sumaniai įrengtose slėptuvėse. Per bendrą LKPB, Generalinės prokuratūros ir specialios britų agentūros, kovojančios su organizuotu nusikalstamumu, terorizmu bei tarptautiniais nusikaltimais, operaciją Lietuvoje buvo sulaikyti penki, Didžiojoje Britanijoje – dar trys gaujos nariai. Dauguma jų kilę iš Alytaus. Didžiojoje Britanijoje esantys lietuviai jau nuteisti ir atlieka bausmę.

Pats R.Laniauskas pastaruoju metu gyveno Vilniuje, tačiau savo veiklą pradėjo dar Alytuje. Jis priklausė tenykštei garsiai „baublių – tamošių" grupuotei. Dabar vieni jos nariai atlieka bausme, kitų jau nebėra gyvų.

Tyrėjų apklausti įtariamieji ir liudytojai teigė, kad pradėjęs organizuoti ginklų kontrabandą R.Laniauskas laikėsi itin griežtų konspiracijos taisyklių. Daugelis vykdytojų jo net nebuvo matę. R.Laniauskas bendravo tik su keletu patikimiausių savo žmonių. Pasak pareigūnų, tai ir lėmė, kad tyrimas užtruko gana ilgai.

Gabeno žudikų mėgstamus ginklus

Byloje nurodoma, kad gauja kontrabanda užsiėmė nuo 2006-ųjų ir tuo vertėsi apie porą metų, iki kol buvo sulaikyta pernai vasarą. Tačiau, nepatvirtintais duomenimis, nusikalstama veikla galėjo trukti ir ilgiau. Atliekant kratas tiek Lietuvoje, tiek Didžiojoje Britanijoje rastas didelis kiekis šaudmenų ir ginklų. Ginklai buvo dviejų rūšių.

Vieni – IŽ-BAIKAL dujiniai pistoletai, perdirbti šaudyti koviniais šoviniais, jiems pritaisyti duslintuvai. Ir itin samdomų žudikų mėgstami automatai „Agram". Šie buvo gaminami pramoniniu būdu nelegalioje gamykloje. Taip pat aptikta nemažai psichotropinių medžiagų. Pareigūnai beveik neabejoja, kad rasta palyginti nedidelė ginklų dalis – nepatvirtintais duomenimis, po keliasdešimt pistoletų ir automatų bei ne mažiau kaip pora tūkstančių šovinių. Manoma, kad grupuotė gabeno kur kas didesnius kiekius. Be kontrabandos, įtariamiesiems dar inkriminuojamas nusikalstamo susivienijimo organizavimas – tai pati sunkiausia bendrininkavimo forma.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius