Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Lietuviai iš Vokietijos ir Danijos interneto parduotuvių vogė prekes

Daugiau nei 50 asmenų Lietuvoje buvo neteisėtai užvaldę elektroninių mokėjimo priemonių duomenis, jie įsigydavo Danijos, Vokietijos ir kitų šalių interneto parduotuvėse vertingų elektronikos prekių interneto svetainėse įsidarbinusių kurjeriais asmenų vardu, penktadienį pranešė Vilniaus apskrities policija.
Už grotų
Už grotų / Aliaus Koroliovo nuotr.
Temos: 1 Lietuviai

Šiame ikiteisminiame tyrime sudaryta bendra jungtinė tyrimo grupė su Vokietijos policijos pareigūnais bei organizuojami koordinaciniai susitikimai su įvairių Europos šalių policijos ir JAV Federalinio tyrimų biuro pareigūnais.

Policijos duomenimis, įtariamieji organizavo šių prekių gabenimą į Lietuvą, kur jos realizuojamos. Siuntiniai su prekėmis siųsti asocialių asmenų arba asmenų, kurių tapatybę patvirtinantys dokumentai buvo prarasti, vardu.

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos Nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdybos pareigūnai atlieka labai didelės apimties ikiteisminį dėl nusikalstamo susivienijimo veiklos.

Atliekant tyrimą nustatyta, kad nusikaltėliai naudojasi uždaromis duomenų bazėmis, kurios, reikalui esant, perkeliamos iš vienos interneto svetainės į kitą skirtingose užsienio šalyse. Duomenų bazes administruojantys asmenys suteikia prisijungimo vardus ir slaptažodžius kitiems nusikalstamos schemos dalyviams. Be to, kiekvienam asmeniui, dirbančiam su duomenų baze, suteikiamas tam tikras prieigos lygis, tokiu būdu asmuo mato tik jam skirtą informaciją, gali ją tvarkyti, nurodo atlikto darbo rezultatus.

Nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdybos pareigūnams pavyko surasti, išimti ir „nulaužti“ vieną duomenų bazių.

Kaip pranešė policija, duomenų bazėje tvarkyti duomenys apie nusikalstamu būdu įgytas elektronikos prekes, asmenis, kurie išsiųsdavo prekes, turėjo gauti prekes, parduotuves, kuriose tos prekės buvo įgytos, ir kita tyrimui labai reikšminga informacija. Nustatyta, kad su duomenų baze dirbo 44 vartotojai iš skirtingų valstybių. Dauguma nusikalstamu būdu įgytų elektronikos prekių buvo persiunčiama iš Vokietijos ir Italijos interneto parduotuvių. Šiam tikslui naudoti vadinamieji „dropai“ – asmenys, verbuojami per įvairias kurjerio darbą siūlančias interneto svetaines.

Tokiam asmeniui iš interneto parduotuvės buvo persiunčiama nusikalstamu būdu įgyta tam tikra prekė, kurią jis turėjo persiųsti paštu iš anksto nurodytam asmeniui kitoje valstybėje. Tokio „dropo“ paslaugomis naudotasi mėnesį, po to visi kontaktai su juo būdavo nutraukiami ir ieškomas kitas „dropas“. Kiekvienam „dropui“ minėtoje duomenų bazėje buvo suteikiami patikimumo lygiai. Taip pat buvo nurodomos griežtos taisyklės, kurių privalėjo laikytis kiekvienas su duomenų baze dirbantis asmuo. Duomenų bazėje yra daugiau nei 150 Vokietijoje, Italijoje ir kitose šalyse veikusių „dropų“.

Lapkričio 13-14 dienomis atlikdami suplanuotus tyrimo veiksmus, pareigūnai su įkalčiais sulaikė vilniečius, kurie Vilniuje, viename Lietuvos pašto skyrių, atsiėmė atsiųstas, neteisėtai įgytas, prekes. Įtariamųjų gyvenamosiose vietose ir pagalbinėse patalpose atliktos kratos. Per jas rasta ir paimta tyrimui svarbių įrodymų.

VIDEO: Pareigūnų surinkti nusikalstamo susivienijimo veiklos įrodymai

Pas vieną įtariamųjų bute, Fabijoniškėse, taip pat aptiktos specializuotos spintos kanapėms auginti. Jose įrengtos laistymo, šildymo, oro ventiliavimo ir kitos sistemos. Rasti ir augantys kanapių augalai, jų dalys bei įvairios cheminės medžiagos. Atliekami narkotinių medžiagų tyrimai.

Lietuvos baudžiamasis kodeksas už dalyvavimą nusikalstamo susivienijimo veikloje numato laisvės atėmimo bausmę nuo trejų iki penkiolikos metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius