Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 01 22 /12:06

Lietuvis studentas – vienas svarbiausių tarptautinėje gaujoje, kuri per bitkoinus išplovė 20 mln. eurų

Šią savaitę Nyderlandų Karalystės Mokesčių ir muitų tarnyba (FIOD), bendradarbiaudama su Lietuvos Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba ir kitų užsienio valstybių teisėsaugos institucijomis, bendros tarptautinės operacijos metu sulaikė 10 asmenų, tarp jų ir vieną lietuvį, kurie, kaip įtariama, pasinaudoję virtualia valiuta bitkoinais, išplovė apie 20 mln. eurų.

FNTT praneša, kad tarptautiniame tyrime, apimančiame Nyderlandų Karalystę, Jungtines Amerikos Valstijas, Australiją, Maroką ir Lietuvą, išaiškinta, jog vadinamuosiuose anoniminiuose interneto puslapiuose (Dark Web)  buvo prekiauta draudžiamomis prekėmis, kaip įtariama, narkotinėmis medžiagomis, ginklais.

Paprastam vartotojui sunkiai prieinamuose anoniminiuose puslapiuose už įsigyjamas nelegalias prekes ir paslaugas buvo atsiskaitoma virtualia valiuta – bitkoinais, kuriuos vėliau virtualios valiutos prekeiviai – „išgrynintojai“  iškeisdavo į grynuosius pinigus. 

Su keliose užsienio valstybėse veikusia asmenų grupe siejamas ir Lietuvos pilietis, Kaune studijuojantis ekonomikos magistrantūrą ir pagal studentų mainų programą gyvenęs ir studijavęs užsienyje. Nyderlandų teisėsaugininkai jį įvardija kaip vieną svarbiausių asmenų šioje grupėje. Kauniečiui, kaip ir kitiems įtariamiesiems, inkriminuojamas pinigų plovimas.

Tarptautinės operacijos metu buvo atlikta dešimtys kratų Nyderlanduose, Lietuvoje ir kitose valstybėse. Kratų metu buvo areštuotos prabangios transporto priemonės, grynieji pinigai, bankų sąskaitos ir kiti su nelegalioje prekyboje naudojamais bitkoinais siejami įrodymai.

Kaune studijuojantis ekonomikos magistrantūrą ir pagal studentų mainų programą gyvenęs ir studijavęs užsienyje vyras Nyderlandų teisėsaugininkų įvardijamas kaip vienas svarbiausių asmenų šioje grupėje.

FNTT pareigūnai kratų Lietuvoje metu aptiko svarbių tarptautiniam tyrimui dokumentų ir daiktinių įrodymų – kompiuterinę techniką, prisijungimo prie nelegalios prekybos duomenis, dešimtis tūkstančių eurų grynųjų pinigų.  Taip pat iš kratų metu surastų duomenų aiškėja, kad bitkoinai buvo keičiami ne tik į grynuosius pinigus, bet ir į aukso luitus.

Pagal Nyderlandų Karalystėje išduotą Europos arešto orderį įtariamajam kauniečiui  teismas skyrė kardomąją priemonę ir  areštavo kelis prabangius automobilius.   

Generalinės prokuratūros prokuroras Rimvydas Valentukevičius sakė, kad pernai lapkritį buvo gautas Nyderlandų prokuratūros teisinės pagalbos prašymas dėl kauniečio sulaikymo ir perdavimo pagal Europos arešto orderį dėl atliekamo tyrimo, susijusios su pinigų plovimu ir nusikalstamu susivienijimu.

„Lietuvos pilietis, kaip bendrininkas ar aktyvus tarpininkas dalyvavo to nusikalstamo susivienijimo veikloje“, – sakė R.Valentukevičius.

Dalyvaujant olandų teisėsaugininkams, šią savaitę įtariamasis buvo apklaustas.

Jis anksčiau studijavo Olandijos universitete su ekonominiais susijusius mokslus.

Gali remti terorizmą

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) direktorius Kęstutis Jucevičius BNS sakė, kad pasinaudojant virtualia valiuta bitkoinais gali būti finansuojamas terorizmas.

„Ateityje gali sukelti daug problemų, kadangi pinigų gryninimo sistema per bitkoinus gali pasinaudoti net tik organizuotos grupuotės, kurios verčiasi ginklų, prekyba, prekyba žmonėmis ir narkotikais, neatmestina galimybė, kad ateityje tokiomis pinigų gryninimo schemomis ir pinigų pervedimais gali pasinaudoti teroristai“, – per spaudos konferenciją Vilniuje penktadienį sakė K.Jucevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius