-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvių lėktuvo avarija Švedijoje: „Jie nusprendė leistis patys“ (atnaujinta 17.58 val., žemėlapis)

Šalies vardo paminėjimo tūkstantmetį skrydžiu aplink Baltijos jūrą lėktuvais minintiems lietuviams šis sumanymas vos nepasibaigė tragedija, – vienas lėktuvas nukrito. Juo skridusiems sutuoktiniams per stebuklą pavyko išlikti gyviems. Iš ligoninės išleisti lietuviai puikios nuotaikos ir nekantrauja grįžti į gimtinę.
Akcija "Baltijos skrydis 2009" skirta paminėti Lietuvos tūkstantmetį ir ir ANBO pilotų skrydžio aplink Europą 75-osioms metinėms.
Akcija "Baltijos skrydis 2009" skirta paminėti Lietuvos tūkstantmetį ir ir ANBO pilotų skrydžio aplink Europą 75-osioms metinėms. / Žurnalo "Aviacijos pasaulis" nuotr.

Švedijos žiniasklaida pranešė, kad nukrito vienas iš orlaivių, tačiau juo skridę vyras ir moteris išgyveno.

Penkių ultralengvųjų lėktuvų grupė išskrido iš Stokholmo į Skeleftėją, ir vienas iš lėktuvų dingo iš radarų. Vėliau paaiškėjo, kad lėktuvas patyrė avariją. Tačiau, laimei, šiuo lėktuvu skridę vyras ir moteris išgyveno, pasinaudoję orlaivyje įrengta parašiutų gelbėjimo sistema.

Pranešama, kad lėktuvas sudužo Ornskoldsviko apylinkėse, miške, netoli Baltijos jūros. Kaip Švedijos naujienų portalui allehanda.se teigė galėbjimo pajėgoms vadovavęs Pederis Hallingas, lėktuvu skridę vyras ir moteris nugabenti į ligoninę, tačiau didesnių sužeidimų jie nepatyrė.

Kol kas neskelbiama, kas galėjo tapti šios nelaimės priežastimi, tačiau viena iš versijų – variklio gedimas.

Nuotraukas, kuriose užfiksuotas sudužęs lietuvių orlaivis, galite pamatyti čia.

Naujienų portalas 15min.lt penktadienį jau rašė, kad iš seniausio Lietuvos aeurodromo skrydžiui aplink Baltijos jūrą pakilusi penkių CT lėktuvų grupė ketvirtą skrydžio dieną negalėjo pagal grafiką išskristi iš Stokholmo dėl blogų orų. Tą dieną permainingi vasaros orai virš Europos pasivijo lėktuvus ir liūtimi sustabdė lakūnų žygį.

Skrydį lakūnai „Baltijos skrydžio 2009" dedikuoja Lietuvos vardo garsinimui tūkstantmečio proga ir ANBO pilotų skrydžio aplink Europą 75-osioms metinėms paminėti.


View Lietuvių lėktuvas sudužo Švedijoje in a larger map

Papildyta 15.12 val.  Lietuvos ambasadorius Švedijos karalystėje Remigijus Motuzas naujienų portalui 15min.lt pasakojo, kad jau bendravo su į nelaimę pakliuvusia lietuvių pora. Ambasadorius teigė, kad tai – vyras ir žmona, Rūta ir Gediminas Bagdonavičiai.

„Kalbėjausi su jais kelis kartus, jie juokauja, linksmi, nusiteikę optimistiškai, – naujienų portalui 15min.lt pasakojo ambasadorius. Lietuviai ambasadoriui netgi sakė, kad sudužus lėktuvui nepatyrė šoko. – Jie sako, mes profesionalai.“

Anot ambasadoriaus, po nelaimės abu lietuviai buvo nuvežti į ligoninę, tačiau jokių rimtesnių sužeidimų jiems ten nebuvo nustatyta – tik keli nubrozdinimai. Apžiūrėjus medikams pora buvo išleista iš ligoninės, juos priglaudė miestelio Gelbėjimo tarnyba. R.Motuzas sako, kad lietuviams suteiktas kambarys, jie valgydinami. „Tačiau jie jau nekantrauja, nori išvykti“, – sakė ambasadorius, kuris šiuo metu ruošiasi vykti į miestelį ir pats atvežti lietuvius į Stokholmą. Lietuviai į Švedijos sostinę bus atvežti naktį į sekmadienį, pernakvos ambasadoriaus namuose, o sekmadienį bus rūpinamasi, kaip jiems pasiekti Lietuvą.

„Sudužus lėktuvui jie neteko visų pinigų, dokumentų. Dabar gavome jų pasų kopijas ir žiūrėsime, kaip jiems galima būtų greičiau pasiekti Lietuvą“, – naujienų portalui 15min.lt pasakojo ambasadorius. Jeigu viskas klostysis palankiai, lietuviai keltu į Rygą išplauks jau sekmadienį.

Papildyta 17.58 val. Kaip naujienų portalui 15min.lt sakė skrydžio koordinatorius Dalius Liekis, šis incidentas įvyko dėl blogų oro sąlygų. „Pablogėjus sąlygoms jie priėmė sprendimą nusileisti panaudojant saugos įrangą“, – jau iš Suomijos naujienų portalui 15min.lt teigė D.Liekis, patikslinęs, kad lėktuvas ne sudužo, o nusileido į mišką suveikus parašiutų sistemai.

Jis teigė apie kolegų nelaimę sužinojęs skrydžio metu ir jau trumpai šnektelėjęs su jais. „Jie sveiki gyvi“, – trumpai komentavo D.Liekis. Kitiems lietuvių pilotams nelaimių pavyko išvengti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius