Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvoje ketinama įdiegti nusikalstamumo pasiskirstymo žemėlapius

Lietuvoje ketinama kurti nusikalstamumo pasiskirstymo žemėlapius, kurie leistų pagal tam tikrą vietą, laiką ar nusikaltimo rūšį nustatyti nusikalstamumo „karštuosius taškus“.
Šiuolaikinės policijos pajėgų valdymo sistemos pristatymas.
Šiuolaikinė policijos pajėgų valdymo sistema / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Tikimasi, kad tai leistų efektyviau išdėstyti policijos pajėgas.

Tokia priemonė numatyta Nacionalinės nusikaltimų prevencijos ir kontrolės programos 2010–2012 metams plane.

Pasak Mykolo Romerio universiteto Kriminologijos katedros docento Alfredo Kiškio, nusikalstamumo žemėlapiai užsienyje yra paplitę ir prieinami visuomenei.

„Užsienyje labai išvystyti tokie dalykai, netgi visuomenė gali prieiti ir pažiūrėti nusikalstamumo pasiskirstymą“, – BNS sakė A.Kiškis.

Anot jo, žemėlapyje nusistačius norimą laikotarpį, konkrečią teritoriją, nusikaltimų rūšį, galima stebėti nusikalstamumo pasiskirstymą, o tai leistų efektyviau išdėstyti patruliavimo pajėgas.

Šie žemėlapiai prireikus būtų diegiami policijos įstaigose. A.Kiškio manymu, sistema turėtų būti prieinama ne tik policijos pareigūnams, bet ir visuomenei.

„Svarbu, kad būtų prieinamos šios galimybės platesnei visuomenės daliai. Sakykime, savivaldybės kažką daro, mokslininkai. (...) Jei jie padarys tą sistemą tik jiems patiems, pareigūnams, prieinamą, nelabai bus gerai“, – tikino A.Kiškis.

Vidaus reikalų ministerijos parengtame 2010–2012 metų plane numatytos priemonės, anot autorių, leis vykdyti vaikų ir jaunimo nusikalstamumo prevenciją, tobulinti nusikaltimų prevencijos ir kontrolės sistemą. Tarp priemonių numatyti susitikimai su teisėsaugos institucijų atstovais, speciali interneto svetainė, įvairūs šviečiamieji leidiniai.

Plane numatyti ir būdai, turintys stiprinti gyventojų turto apsaugą, pavyzdžiui, slaptas daiktų žymėjimas ar apsaugos sistemų įsirengimas.

Be to, norima rengti susitikimus su gyventojais, per kuriuose būtų pasakojama apie apsaugą nuo nusikaltimų, bendradarbiavimą su policija. Tikimasi atlikti ir mokslinį tyrimą apie sukčiavimo elektroninėje erdvėje įrodinėjimo problemas, Vilniaus universitetas rengtų sociologinį tyrimą apie teisėsaugos institucijų įvaizdį visuomenėje.

Dar vienas iš tikslų – įvertinti santykį tarp išlaidų nusikaltimų prevencijai ir gaunamos naudos, taip pat dalyvauti Europos nusikalstamumo prevencijos tinklo veikloje, kad sustiprėtų ryšiai su kitomis Europos Sąjungos valstybėmis nusikaltimų prevencijos srityje.

Nusikalstamumo prevencijos ir kontrolės programai 2010 metais numatyta 256 tūkst. litų. Pernai jai skirta beveik keturis kartus daugiau – per 1 mln. litų.

Projektą dar turi patvirtinti Vyriausybė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius