Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvoje niokojamos senos kapinės: šįkart pavogti antkapiai nugulė prie Kauno antstolių durų

Kauno apskrities policija skelbia nustatę ir sulaikę kaunietį, gimusį 1980 metais, kuris galimai Kauno centre prie pastatų durų paliko iš kapinių pavogtus senus antkapius. Į šį įvykį savo asmeninėje feisbuko paskyroje sureagavo ir istorikas Gediminas Kulikauskas. Pasak jo, senoviniai vokiški I pasaulinio karo kapinių kryžiai galėjo atkeliauti iš Kiršų kaimo kapinių.
Palikti antkapiai
Palikti antkapiai / Kauno apskrities VPK nuotr.

„Įdomūs ir liūdni dalykai dedasi su I pasaulinio karo (ir šiaip) kapinėmis Lietuvoje... Šiandien pranešta, kad kai kurios Kauno antstolių kontoros buvo apstatinėtos betoniniais senoviniais vokiškais I pasaulinio karo kapinių kryžiais. Žinovai netruko nustatyti, iš kur šie iškasti: tai Alvito apylinkių Kiršų kaimo I pasaulinio karo kapinės. Jos pagarsėjo dar 2016 metais, kai buvo paskelbta, kad iškasinėtos. Atrodo, tuomet šis nutikimas taip ir nebuvo iki galo ištirtas, kaltininkai nenustatyti, tad šiomis dienomis kažkas pribaigė ir likusius kryželius.

Ir tai ne pirmos kasinėjamos kapinės Lietuvoje, pastaruoju metu tokių įvykių tik gausėja“, – savo įraše gegužės 17 dienos vėlyvą vakarą skelbė istorikas G.Kulikauskas.

Kauno apskrities VPK nuotr./Palikti antkapiai
Kauno apskrities VPK nuotr./Palikti antkapiai

Viena iš antstolių – Neringa Bacevičienė, prie kurios durų buvo palikti kryžiai, internetiniam portalui „Kas vyksta Kaune“ sekmadienį teigė, kad nežinanti, kas galėjo taip pasielgti, tačiau pripažino, kad situacija tikrai nemaloni. Moteris pareiškė, kad dėl šio įvykio kreipsis į policiją.

Kaip skelbia Kauno apskrities policija, gegužės 17 dieną buvo sulaukta 5 pranešimų, kad prie pastatų įėjimo durų Kauno centre palikti antkapiai – kryžiai.

Patikslinus aplinkybes, gegužės 18 dieną buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal Baudžiamojo kodekso 231 str. 1 d. (dėl trukdymo teisėjo, prokuroro, ikiteisminio tyrimo pareigūno, advokato ar antstolio veiklai).

Po intensyvių ikiteisminio tyrimo veikų per pietus sulaikytas ir teisėsaugos pareigūnams žinomas vyras, kuris galėjo įvykdyti šią nusikalstamą veiką.

Kauno apskrities VPK nuotr./Palikti antkapiai
Kauno apskrities VPK nuotr./Palikti antkapiai

Už tai gresia viešieji darbai arba bauda, arba laisvės apribojimas, arba laisvės atėmimas iki dvejų metų.

Tyrimą organizuoja ir jam vadovauja Kauno apygardos prokuratūros Kauno apylinkės prokuratūros Antrojo skyriaus prokurorai.

Istorikas G.Kulikauskas skelbia, dar pernai savo akimis matęs išraustas Didžiulių (Raseinių raj.) I pasaulinio karo kapines.

Šiemet, anot jo, nuskambėjo Pagėgių seniūnijos Strepeikių kaimo iškasinėtos evangelikų liuteronų kapinės (kažkas „ieškojo ginklų“).

„O štai 2018 metais, aiškiai ieškant su metalo ieškikliu, iškasinėtos senosios Varėnos kapinės. 2017 metais iškasinėtas Poškaičių kapinynas. Jeigu jūsų apylinkėse yra senų, nuošalių kapinių (nebūtinai I pasaulinio karo) – mestelkite akį, gal ten jau „pasidarbavo“ kokie pašlemėkai...“ – teigė G.Kulikauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius