Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvoje nuteisti čečėnai Gatajevai turėtų būti išleisti į laisvę

Dėl savavaldžiavimo prieš savo globotinius Lietuvoje nuteisti sutuoktiniai čečėnai Gatajevai turėtų būti išleisti į laisvę. Lietuvos apeliacinis teismas (AT) trečiadienį paskelbė, kad suėmimo terminą Kauno apygardos teismas rugpjūčio viduryje pratęsė nepagrįstai.
Gatajevų drama: vieniems – didvyriai, kitiems – nusikaltėliai.
Gatajevų drama: vieniems – didvyriai, kitiems – nusikaltėliai. / LŽ nuotr.
Temos: 1 Čečėnai

Didelio atgarsio sulaukusioje byloje Malikas ir Khadižat Gatajevai Kauno miesto apylinkės teismo birželį buvo nuteisti 10 mėnesių laisvės atėmimo bausme, bet šis nuosprendis dar neįsiteisėjęs, nes abi pusės jį apskundė apeliacine tvarka.

Rugpjūčio 14 dieną Kauno apygardos teismas suėmimą sutuoktiniams pratęsė dar trim mėnesiams.

Pasak AT, Kauno apygardos teismas pasielgė nepagrįstai, nes sutuoktiniams buvo skirtos 10 mėnesių įkalinimo bausmės, į kurias buvo įskaitytas ir ankstesnis suėmimas. Bausmės atlikimo laikas tokiu būdu baigėsi rugpjūčio 14 dieną, kai ir buvo kreiptasi dėl suėmimo pratęsimo.

„Būtų per griežta priemonė juos laikyti suimtus vien dėl to, kad yra paduotos apeliacijos“, – nurodė teismas.

Be to, AT nuomone, pirmosios instancijos teismas nepagrįstai atsižvelgė tik į prokurorų argumentus, kad reikia skirti Gatajevams griežčiausią kardomąją priemonę, tačiau neatsižvelgė į sutuoktinių advokatų teiginius.

Ši nutartis yra galutinė ir neskundžiama.

Grozno angelais dėl našlaičių globos vadintiems Gatajevams atstovavęs advokatas Jonas Kvaraciejus teismo posėdyje trečiadienį sakė, kad suėmimą pratęsė ne bylą nagrinėjęs teisėjas, todėl pastarasis negalėjęs tinkamai susipažinti su bylos medžiaga. Be to, anot advokato, jo ginamieji jau yra atlikę paskirtą bausmę – nelaisvėje buvo ilgiau, nei yra bausmės terminas.

„Gatajevai yra nuteisti ir atlikę teismo paskirtą bausmę, todėl pratęsti kardomąją priemonę nebuvo jokio pagrindo“, – sakė advokatas.

Generalinės prokuratūros atstovas su tokiais argumentais nesutiko, jis pabrėžė, kad nuosprendis dar nėra įsiteisėjęs, todėl suėmimas pratęstas pagrįstai.

Birželį Kauno miesto apylinkės teismas už savavaldžiavimą, grasinimą nužudyti ir nežymų sveikatos sutrikdymą Gatajevams skyrė 10 mėnesių laisvės atėmimo bausmes, jas atliekant pataisos namuose.

Prokurorai nesutiko su priimtu teismo nuosprendžiu ir skirta, anot jų, per švelnia bausme, todėl apeliaciniame skunde prašoma pakeisti žemesnės instancijos teismo nuosprendį ir K.Gatajevos bei M.Gatajevo veiksmus kvalifikuoti kaip turto prievartavimą. Byla apeliacine tvarka jau išnagrinėta ir laukiama nuosprendžio.

Trys Gatajevų namuose gyvenę paaugliai našlaičiai – mergina ir du vaikinai – pasiskundė, kad globėjai juos neva reketuoja, o atsisakius mokėti muša ir grasina nužudyti. Iš vieno našlaičio esą paimta 400 JAV dolerių, o iš kitų – 350 ir 600 litų. Tačiau teismas kaltinimą dėl turto prievartavimo perkvalifikavo į savavaldžiavimą.

Bylos duomenimis, praėjusių metų spalio pradžioje Kauno centre, V.Putvinskio gatvėje esančiame bute, M.Gatajevas ir jo žmona sudavė smūgius į galvą šluota, ranka ir kėde vienai savo globotinių.

Sutuoktiniai Gatajevai 1997 metais Grozne įsteigė nepelno organizaciją „Gimtoji šeima", ji pradėjo rūpintis tėvų netekusiais čečėnų vaikais. Atvažiavę į Lietuvą, Gatajevai atsivežė ne tik savo vaikus, bet ir apie dešimt globojamų našlaičių.

Ši byla ir Kauno teismo nuosprendis sulaukė didelio atgarsio – žiniasklaidoje svarstoma, kodėl į ją įsikišo Valstybės saugumo departamento (VSD) pareigūnai, ar su tuo negali būti susijusios Rusijos tarnybos, nes, anot dienraščio „Lietuvos žinios", M.Gatajevas kadaise yra nusifotografavęs su čečėnų pasipriešinimo kovotojais.

Lietuvos Migracijos departamentas yra panaikinęs leidimą Gatajevams gyventi Lietuvoje, bet šis sprendimas apskųstas teismui.

Neseniai Gatajevams paremti Vilniuje buvo surengtas tarptautinis kino festivalis „Kinas prieš melą".

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius