Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvoje per 4 valandas žuvo 3 mažamečiai, po tragedijos Vilniuje gali būti teisiama auklė

Siaubo vakaras Lietuvoje: skirtingo pobūdžio nelaimės, kurias trečiadienį skyrė vos keturios valandos, nusinešė net 3 vaikų gyvybes. Remiantis statistika, tiek nepilnamečių šalyje paprastai žūsta nebent per 3 ar 4 savaites. Itin skaudi nelaimė, kuomet sostinėje žuvo kūdikis, pirminiu teisėsaugos vertinimu, tiriama kaip neatsargus gyvybės atėmimas.
Asociatyvi iliustracija
Asociatyvi iliustracija / 15min koliažas

Bemaž kas valandą – po tragišką vaiko mirtį. Toks sudėtingas metas trečiadienio pavakarę buvo užklupęs Lietuvos skubios pagalbos tarnybų darbuotojus, o apie tėvų, artimųjų patirtą šoką ir skausmą net nėra, ką kalbėti.

Telšių r. mažametis žuvo per automobilio avariją.

Kitas mažas berniukas sostinėje nuskendo Neryje.

Dar viena siaubinga nelaimė įvyko Vilniaus Žirmūnuose, kur auklės neprižiūrėtas kūdikis iškrito per langą iš 6-ojo aukšto.

Dėl visų žūčių policija pradėjo ikiteisminius tyrimus, atsakingiems suaugusiems, jei tokie bus nustatyti, gresia baudžiamoji atsakomybė.

Tas, kas dėl neatsargumo atėmė gyvybę kitam žmogui, baudžiamas areštu arba laisvės atėmimu iki 4 metų.

Įvykio sostinės Tuskulėnų gatvėje pareigūnai dėl informacijos jautrumo net neįtraukė į svarbiausių praėjusios paros kriminalų suvestinę.

Ketvirtadienį Policijos departamento Komunikacijos poskyryje 15min sužinojo, kad po kūdikio žūties sostinės policija pradėjo ikiteisminį tyrimą pagal Baudžiamojo kodekso (BK) 132-ąjį straipsnį „Neatsargus gyvybės atėmimas“. Tas, kas dėl neatsargumo atėmė gyvybę kitam žmogui, baudžiamas areštu arba laisvės atėmimu iki ketverių metų, numato BK.

Šiuo atveju baudžiamoji atsakomybė gali grėsti auklei, kuri buvo vilniečių namuose tuo metu, kai vos metukų berniukas kažkaip atsidūrė prie lango ir žuvo per jį iškritęs.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento užfiksuotais duomenimis, rugpjūčio 7 d. 16.35 val. buvo sulaukta iškvietimo, kad Vilniaus m., Tuskulėnų g., reikalinga ugniagesių pagalba medikams.

59 metų auklei, kuri buvo sukrėsta, įvykio vietoje taip pat prireikė medikų pagalbos.

Gautas pranešimas, kad iš balkono 6-ame aukšte iškrito vaikas. Kūdikis įkrito į 1-ojo aukšto balkoną – terasą, esančią virš cokolinio aukšto. Atvykus, berniukas buvo be gyvybės požymių, gulėjo pirmojo aukšto terasoje. Padėta medikams patekti į terasą (buto savininkų nelaimės metu namuose nebuvo). Medikai tik konstatavo vaiko mirtį, o policija ėmėsi aplinkybių tyrimo.

Vaikas iškrito pro šeštame aukšte esančios svetainės langą, rašo BNS.

1960 metais gimusiai auklei taip pat prireikė medikų pagalbos, moteris patyrė didelį išgąstį.

Sauliaus Chadasevičiaus / 15min nuotr./Greitoji pagalba
Sauliaus Chadasevičiaus / 15min nuotr./Greitoji pagalba

Sostinės specialiosios tarnybos tą vakarą atsikvėpti, galima sakyti, laiko taip ir neturėjo. Nes jau 18.40 val. sulaukta pranešimo, jog Vilniaus m., Verkių g. 100, ant Neries upės kranto, netoli vieno restorano, rasti vaiko rūbai. Iškart buvo įtariama, kad vaikas nuskendo.

Gelbėtojams atvykus, Neries upėje, apie 8 m nuo kranto ir 2 m gylyje, rastas ir ištrauktas į krantą nuskendusio 9 metų berniuko kūnas.

Dar viena skaudi nelaimė tą patį vakarą nutiko Telšių rajone. Kaip pranešė Policijos departamentas, avarija įvyko apie 20 val. 34 min. Kulšikų kaime. Automobilis „VW Golf“, vairuojamas 1997 metais gimusio vaikino, apsivertė ir atsitrenkė į medį. Automobiliu keliavo ir 11 metų berniukas, per avariją jis žuvo.

2018 metais Lietuvoje mirė iš viso 185 vaikai, maždaug ketvirtadalį mirčių lėmė išorinės priežastys: avarijos, skendimai, nelaimingi atvejai.

Devynmečiui sostinėje nuskendus, policijos atliekamas tyrimas formaliai vadinamas „Mirties priežasčiai nustatyti“. Kartu tiriamos ir kitos aplinkybės, turinčios padėti išsiaiškinti, kokia šiuo atveju yra suaugusiųjų atsakomybė.

Tuo metu atsakomybė už VW avarijos Kulšikuose padarinius nuo pat pradžių yra aiškesnė. Pagal Baudžiamąjį kodeksą („Kelių transporto eismo saugumo ar transporto priemonių eksploatavimo taisyklių pažeidimas“), tas, kas vairuodamas kelių transporto priemonę pažeidė kelių eismo saugumo ar transporto priemonės eksploatavimo taisykles, jeigu dėl to įvyko eismo įvykis, dėl kurio žuvo žmogus, baudžiamas laisvės atėmimu iki 8 metų.

Remiantis Higienos instituto turimais statistikos duomenimis, 3 mažamečių žūtis per vieną parą yra išskirtinis, viliamasi, retai pasikartosiantis atvejis. Pagal moksliniais ir socialiniais tikslais sukauptus duomenis, per visus 2018-us metus Lietuvoje ir natūralia, ir nesava mirtimi mirė iš viso 185 vaikai (0–17 metų amžiaus).

Suprasti akimirksniu

  • Atvejų, kai mirtį lėmė vadinamosios išorinės priežastys, pernai buvo „vos“ 43 (2017 m. – 45).
  • Dauguma žūčių (27) buvo traktuojamos kaip bendro pobūdžio nelaimingi atsitikimai: pavyzdžiui, 10 gyvybių pareikalavo avarijos, 8 vaikai nuskendo.
  • Labai panašūs ir 2017-ųjų skaičiai: eismo įvykiuose žuvo 10 vaikų, nuskendusių buvo 9.

Tuo metu tokių atveju, kad vaikas žūtų iš aukštai nukritęs, nei šįmet, nei pernai, nei užpernai dar nebuvo fiksuota.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius