Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvoje pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl krepšinio aistruolio galimai nacistinio pasisveikinimo

Vilniaus prokurorai pradėjo ikiteisminį tyrimą, per kurį aiškinsis britų žiniasklaidoje aprašytą incidentą, kai Lietuvos krepšinio rinktinės sirgalius rodė neonacių pasisveikinimą primenantį gestą.
Lietuvis nacistiškai saliutavo per rungtynes
Lietuvis nacistiškai saliutavo per rungtynes / Nuotr. iš dailymail.co.uk

„Ikiteisminis tyrimas pradėtas rugpjūčio 10 dieną pagal Baudžiamojo kodekso 170 straipsnio antrąją dalį“, – BNS pirmadienį sakė Generalinės prokuratūros atstovė Rita Stundienė.

Minėtas straipsnis numato atsakomybę tam, kas viešai tyčiojosi, niekino, skatino neapykantą ar kurstė diskriminuoti žmonių grupę ar jai priklausantį asmenį dėl lyties, seksualinės orientacijos, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų.

Už šį nusikaltimą gali būti skiriama bauda, laisvės apribojimas, areštas arba laisvės atėmimas iki dvejų metų.

Pasak R.Stundienės, tyrimą pavesta atlikti Vilniaus apskrities vyriausiajam policijos komisariatui, tyrimui vadovauja Vilniaus miesto prokuratūros prokurorai.

Britų žiniasklaidoje didelio dėmesio buvo sulaukusi nuotrauka iš krepšinio rungtynių tarp Lietuvos ir Argentinos. Joje matyti ranką į viršų iškėlęs lietuvių aistruolis, šalia stovint juodaodžiams prižiūrėtojams. Kai kurie stebėtojai tai įvertino kaip nacistinio pasisveikinimo gestą.

Po šio incidento per kitas rungtynes, kuriose Lietuva žaidė su Nigerija, britų pareigūnai sulaikė kitą – ne nuotraukoje matomą – Lietuvos sirgalių Petrą Leščinską. Vietos teismas jį nubaudė dėl to, kad šis esą skleidė beždžionės garsus, atliko nacistinius rankų judesius ir kitus rasinės neapykantos veiksmus.

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinę Londone palaikantys sirgaliai pareiškė, kad britų teisėsauga neteisingai interpretavo skanduotę, o kai kurie teigė, kad baudžiant P.Leščinską britų teisėsauga tiesiog norėjo pademonstruoti dirbanti, kai nesureagavo į pirmąjį incidentą, dabar imtą tirti Lietuvoje.

„Lietuva yra kentėjusi nuo brutalių fašistinių nacių Vokietijos ir Sovietų Sąjungos režimų, ir jos žmonės puikiai supranta milžinišką skausmą, psichologinę ir ilgalaikę etninės diskriminacijos žalą“, – rašoma angliškai išplatintame Lietuvos sirgalių pranešime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius