-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvoje vykdyta tarptautinė operacija prieš nusikalstamumą oro uostuose

Mūsų šalyje vykusios tarptautinės operacijos metu nustatyti 2 vagystės atvejai, sulaikyti 3 paieškomi asmenys, surašyta 17 administracinių teisės pažeidimų protokolų.
Vilniaus tarptautinis oro uostas
Tarptautinis Vilniaus oro uostas / Vilniaus policijos nuotr.

Gruodžio 12-19 dienomis Vilniaus aps. VPK Vilniaus miesto antrojo policijos komisariato Oro uosto poskyrio pareigūnai, bendradarbiaudami su Vilniaus teritorinės muitinės Vilniaus oro uosto posto, Valstybės sienos apsaugos tarnybos Vilniaus rinktinės Vilniaus oro uosto pasienio kontrolės punkto pareigūnais ir VĮ „Lietuvos oro uostai“ Vilniaus filialo administracija, dalyvavo AIRPOL (Europos oro uostų policijos tinklas) organizuojamoje tarptautinėje operacijoje Airport Crime (Nusikalstamumas oro uostuose).

Nustatyti 2 vagystės atvejai: iš Lietuvos piliečio, išvykstančio į Nyderlandų Karalystę, išvykimo salėje buvo pavogtas kompiuteris, tuo tarpu iš Egipto grįžusi pilietė atvykimo salėje pasigedo telefono.

Operacija vienu metu vykdyta trylikoje norą joje dalyvauti išreiškusių Europos Sąjungos valstybių narių. Dvylika iš jų priklauso AIRPOL tinklui – Jungtinė Karalystė, Belgija, Bulgarija, Danija, Kipras, Lietuva, Liuksemburgas, Malta, Nyderlandų Karalystė, Rumunija, Ispanija ir Švedija. Prie šių šalių vykdant operaciją prisijungė ir Lietuva.

Tarptautinės AIRPOL operacijos tikslas – intensyvi vagysčių iš keleivių (kišenvagysčių) ir oro uosto teritorijoje esančių parduotuvių kontrolė bei prevencija tarptautiniu mastu. Laikas pasirinktas neatsitiktinai – šventiniu laikotarpiu suaktyvėja ne tik keleivių srautai, bet ir neteisėtos veiklos oro uosto teritorijoje bei prieigose.

Lietuvoje nurodytu laikotarpiu buvo sustiprinta Vilniaus oro uosto teritorijos ir jos prieigos kontrolė ir patruliavimas. Nustatyti 2 vagystės atvejai: iš Lietuvos piliečio, išvykstančio į Nyderlandų Karalystę, išvykimo salėje buvo pavogtas kompiuteris, tuo tarpu iš Egipto grįžusi pilietė atvykimo salėje pasigedo mobilaus telefono. Vis dėlto, nors pareigūnai operatyviai atliko visus skubius ir neatidėliotinus veiksmus, vagystes įvykdžiusių asmenų nustatyti nepavyko. 

Operacijos metu kartu su Pasienio pareigūnais buvo nustatyti ir sulaikyti 3 paieškomi asmenys. Bendradarbiaujant su Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnais du asmenys perduoti vokiečių ir čekų policijos pareigūnams pagal Europos arešto orderį. Už orlaivio vado nurodymų nevykdymą surašytas administracinės teisės pažeidimo protokolas ir 16 protokolų už įvairius Kelių eismo taisyklių pažeidimus oro uosto prieigose.

AIRPOL apibendrinęs visų iniciatyvoje dalyvavusių šalių rezultatus ir įvertinęs gerąją praktiką, numatys tolimesnes vagysčių oro uostuose kontrolės priemones. 

Dalyvavimas operacijoje „Nusikalstamumas oro uostuose“ yra vienas iš sėkmingo ir glaudaus bendradarbiavimo su užsienio valstybių teisėsaugos institucijomis, siekiant užkardyti bei išaiškinti nusikalstamas veikas oro uosto teritorijoje, gerinti ir skatinti  šioje srityje dirbančių pareigūnų bendradarbiavimą, pavyzdys. 

Vilniaus oro uosto policija,  atsižvelgdama į tai, kad  šiuo šventiniu laikotarpiu įprastai padidėja keleivių srautas, ragina keleivius būti atidesniais – oro uosto patalpose – išvykimo ar atvykimo, bagažo išdavimo salėse, parduotuvėse nepalikti be priežiūros rankinių su dokumentais, pinigais ar kitais vertingais daiktas, kompiuterių, lagaminų ir kitų vertingų daiktų, taip pat rekomenduojame lengvabūdiškai nepasitikėti ir kartu skrendančiais ar grįžtančiais į Lietuvą asmenimis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius