Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 10 29 /13:57

​Lietuvos apeliacinis teismas peržiūri dėl terorizmo išteisinto airio Michaelo Campbello bylą

Lietuvos apeliacinis teismas trečiadienį pradeda iš naujo nagrinėti bylą, kurioje Airijos pilietis buvo išteisintas dėl rengimosi tiekti ginklus iš Lietuvos sukarintai grupuotei „Tikroji Airijos respublikonų armija“. Išteisintasis, beje, jau seniai išvykęs į tėvynę.
Michaelas Campbellas
Michaelas Campbellas / Aurimo Šrubėno nuotr.

Peržiūrėti bylą praėjusią vasarą nurodė Lietuvos Aukščiausiasis Teismas, kuris nustatė, kad paskelbdamas išteisinamąjį nuosprendį Michaelui Campbellui Lietuvos apeliacinis teismas neįvertino visų bylai reikšmingų aplinkybių.

Vilniaus apygardos teismas Airijos pilietį buvo nuteisęs 12 metų laisvės atėmimo bausme dėl paramos teroristinei grupei, neteisėto ginklų laikymo ir pasikėsinimo tiekti kontrabandą, tačiau Lietuvos apeliacinis teismas pernai spalį jį išteisino.

Apeliacinis teismas konstatavo, kad Jungtinės Karalystės ir Lietuvos institucijos nepateikė duomenų, kurie paneigtų gynybos argumentus, jog kaltinamasis veikė išprovokuotas žvalgybos agentų.

Netrukus po išteisinamojo nuosprendžio M.Campbellas išvyko į Airiją ir šiuo metu ten gyvena. Jo advokatė Ingrida Botyrienė BNS sakė, kad airis neketina atvykti į Lietuvą, tokio reikalavimo nenumato ir įstatymai.

Trečiadienį į teismo posėdį Vilniuje M.Campbellas neatvyko „dėl finansinių sunkumų“, teisėjams pranešė jo advokatė I.Botyrienė.

Į trečiadienio rytą surengtą teismo posėdį Vilniuje M.Campbellas neatvyko „dėl finansinių sunkumų“, teismui pranešė jo advokatė Ingrida Botyrienė.

Posėdyje prokuroras Gedgaudas Norkūnas paprašė teismo pakartotinai kreiptis į Airiją, kad byloje būtų apklausti teisiamojo brolis Liamas Campbellas ir kitas kaltinamasis Brendanas McGuiganas. Prokuroro duomenimis, šie asmenys gyvena Airijoje.

„Manytina, kad byloje būtina pakartotinai kreiptis į Airijos teisėsaugos institucijas atlikti šių asmenų apklausas“, – teisme sakė prokuroras. Jo teigimu, Airiją atlikti apklausas galėtų paraginti ir Lietuvos teisingumo ministerija.

Airiai ir britai anksčiau atsisakė išduoti Lietuvai L.Campbellą ir B.McGuiganą, motyvuodami prastomis kalinimo sąlygomis. Į prašymus dėl apklausų airių ir britų institucijos ilgai neatsakė, ir Lietuvos apeliacinis teismas pernai birželį padarė išvadą, jog „nėra vilties“, kad teisinės pagalbos prašymai bus įvykdyti.

Teisiamojo gynėja trečiadienį pritarė, kad reikia iš naujo siekti apklausų, ir papildomai paprašė teismo kreiptis į britų slaptąją saugumo tarnybą MI5, kad ši pateiktų duomenis apie slaptojo agento Roberto Michaelo Jardine'o veiklą byloje.

Teisiamojo brolis L.Campbellas yra vadinamas vienu iš svarbiausių „Real IRA“ vadovų, o civilinėje byloje jis anksčiau buvo pripažintas atsakingas už 1998 metais Šiaurės Airijoje Omage įvykdytus sprogdinimus, per kuriuos žuvo 29 žmonės, o per 200 buvo sužeista.

Trijų teisėjų kolegija dėl šių prašymų sprendimą paskelbs lapkričio 21 dieną.

Prokuroras prašo M.Campbellą įkalinti 16 metų, gynyba siekia jo išteisinimo.

M.Campbellas Vilniuje suimtas 2008 metų sausį, kai įsigijo ginkluotę iš ginklų prekeiviu apsimetusio slapto agento. Iki išteisinimo daugiau kaip penkerius metus jis buvo suimtas.

Viename teismo posėdyje prokuroras yra citavęs įslaptintus liudytojus, kurie sakė, kad M.Campbellas domėjosi, kiek reikėtų sprogmenų susprogdinti vyriausybinį automobilį ir aiškino, kad ginklus ketina panaudoti prieš žmones.

„Tikroji Airijos respublikonų armija“ priešinasi britų valdymui Šiaurės Airijoje ir nepritaria pasiektiems taikos susitarimams. Europos Taryba šią grupuotę laiko teroristine organizacija

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius