Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos bankas įspėja: sukčiai suklastojo banko svetainę internete, bando išgauti gyventojų duomenis ir pasisavinti jų pinigus

Lietuvos bankas perspėja kredito kortelių turėtojus neužkibti ant sukčių meškerės – jie internetu mėgina apgaule išgauti asmeninius gyventojų duomenis ir pasisavinti lėšas iš jų sąskaitų.
Suklastota Lietuvos banko svetainė
Suklastota Lietuvos banko svetainė / Lietuvos banko nuotr.

„Lietuvos bankas neaptarnauja mokėjimo kortelių turėtojų ir nerenka jų duomenų. Bet kokie mėginimai tokią informaciją išgauti interneto svetainėse, turinčiose Lietuvos banko svetainės dizaino elementų, yra apgaulė. Paprasčiausias būdas nuo to apsisaugoti – nereaguoti į įtartinus elektroninius laiškus ir neatskleisti informacijos apie save nežinomiems klausėjams“, – sako Lietuvos banko Komunikacijos departamento direktorius Giedrius Simonavičius.

Sekite mus socialiniame tinkle „Facebook“ ir pirmi sužinokite svarbiausias naujienas. Mes nenorime jūsų gąsdinti, mes tik norime padėti gyventi saugiau.

Apie bandymus sukčiauti Lietuvos bankas informavo teisėsaugos institucijas.

Kaip rašoma Lietuvos banko pranešime, tokios duomenų vagystės, angliškai vadinamos „phishing“ (žvejyba), sukčių paprastai pradedamos elektroniniu laišku, kuriame yra nuoroda į suklastotą svetainę. Į ją patekus paprastai prašoma pateikti asmeninius duomenis, pvz., elektroninės bankininkystės slaptažodžius, kredito kortelių informaciją.

Pagal tokią sukčiavimo schemą gautus duomenis nusikaltėliai gali panaudoti prisijungdami prie informacinių sistemų, vogdami pinigus iš sąskaitų ar elektroninėje erdvėje atsiskaitydami už prekes svetimomis kortelėmis.

„Ragintume gyventojus būti ypač budrius ir kilus įtarimams, kad gali būti sukčiaujama pasinaudojant Lietuvos banko vardu, prašytume kreiptis tiesiai į centrinį banką, taip pat į kitas institucijas, kuriomis galimai neteisėtai bandoma prisidengti. Taip greičiau bus užkirstas kelias žmonių apgaudinėjimui“, – sako G. Simonavičius.

Daugiau informacijos apie sukčiavimo būdus ir patarimų, kaip nuo jų apsisaugoti, rasite Lietuvos banko finansinio švietimo tinklalapyje „Pinigų bitė“, Ryšių reguliavimo tarnybos svetainėje, taip pat mokėjimo korteles išduodančių ir kitas elektroninės bankininkystės paslaugas teikiančių komercinių bankų svetainėse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius