Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos įkalinimo įstaigose daugiausia kali už nužudymus nuteistų asmenų

Lietuvoje ketvirtadalis nuteistųjų į įkalinimo įstaigas patenka dėl nužudymo, daugiau kaip penktadalis - dėl vagystės, dar 17 proc. - dėl plėšimų, rodo Kalėjimų departamento duomenys.
Kalėjimas
Kalėjimas / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Šių metų sausio 1 dienos duomenimis, už nužudymą kalėjo per 1,8 tūkst. asmenų, dėl vagystės - daugiau nei 1,6 tūkst., už plėšimą nubaustų asmenų įkalinimo įstaigose buvo beveik 1,3 tūkstančio.

Dar beveik 9 proc. kalinčiųjų sudarė už nusikalstamas veikas, susijusias su narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis, nuteisti asmenys (633), maždaug po 6 proc. bausmes atliko už sunkų sveikatos sutrikdymą (419) ir išžaginimą (420).

Už kyšininkavimą laisvės atėmimo įstaigose sausio 1-ąją kalėjo 4, už kontrabandą - 57 nuteistieji.

Tuo metu iš naujai įkalinimo įstaigose atsidūrusių asmenų, pernai trečdalis (1256) buvo nuteistų už vagystę. Asmenys, įkalinti už plėšimą (766) sudarė penktadalį.

Už nusikalstamas veikas, susijusias su narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis, įkalinimo įstaigose atsidūrė 306 asmenys, arba 8 proc. visų naujai nuteistų asmenų. Tokią pačią dalį sudarė ir už nužudymus pernai įkalinti asmenys (300).

Iš viso 2009-aisiais į įkalinimo įstaigas naujai pateko per 3,7 tūkst. asmenų.

Kalėjimų departamento duomenimis, už nužudymus kalintiems asmenims vidutiniškai skirta beveik 11 metų laisvės atėmimo bausmė.

Įkalinimo įstaigose atsidūrusieji dėl plėšimo buvo vidutiniškai nubausti beveik 4 metų laisvės atėmimo bausmėmis, kaltais dėl vagystės pripažinti asmenys vidutiniškai buvo gavę 2 metų ir 3 mėnesių bausmes.

Asmenims, kalintiems dėl nusikalstamų veikų, susijusių su narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis, kaip ir kalintiems dėl išžaginimo, buvo vidutiniškai skirta 6 metų laisvės atėmimo bausmės.

Įkalinimo įstaigose už kyšininkavimą atsidūrę asmenys nubausti laivės atėmimu vidutiniškai 5 metams ir 4 mėnesiams, kontrabandininkai - daugiau nei 7 metams.

Kalėjimų departamento duomenimis, šių metų sausio 1 dieną įkalinimo įstaigose buvo daugiau nei 8,6 tūkst. asmenų - 100 tūkst. gyventojų teko 260 įkalintų asmenų.

Tarp visų pirmąją šių metų dieną kalinčių asmenų buvo 188 nepilnamečiai, 372 moterys, 118 užsienio piliečių.

Daugiausiai nuteistųjų (38 proc.) buvo nuo 21 iki 30 metų amžiaus. 29 proc. sudarė asmenys nuo 30 iki 40 metų amžiaus, 15 proc. - asmenys nuo 40 iki 50 metų. Kalėjo ir 120 nepilnamečių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius