-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 03 /15:05

Lietuvos kriminalistų arsenale – 3D lazerinis skeneris: savybės kone stebuklingos

Spalio 2-3 dienomis Lietuvos policijos kriminalistinių tyrimų centro pareigūnai dalyvauja mokymuose, kurių metu išbandoma naujovė – nusikaltimų (įvykio vietos) fiksavimas 3D lazeriniu skeneriu.
Policija demonstruoja naują 3D skanerį
Įranga inscenizuoto nusikaltimo vietoje / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.

360 laipsnių kampu aplinką fiksuojantis prietaisas bus išnaudojamas, fiksuojant įvykio vietą, tikimasi, kad šiuolaikiška įranga palengvins pareigūnų bei ekspertų darbą. 3D skenerio technologija labiausiai vertinama ir giriama už įrangos tikslumą. Iš užsienio kolegų patirties policija žino, kad 3D duomenų fiksavimas itin pasiteisina avarijų vietose.

Skenerio naudojimo principas kažkiek dar primena fantastinį filmą – įvykio vietoje skeneriu surinktą medžiagą perkėlus į kompiuterį, tyrėjams atsiranda galimybė jaustis tarsi įvykio vietoje ir po ją žvalgytis, nepakilus nuo kėdės savo darbo kabinete.

Sauliaus Chadasevičiaus / 15min nuotr./Įranga
Sauliaus Chadasevičiaus / 15min nuotr./Įranga

Šį ketvirtadienį Lietuvos policijos Kinologijos valdybos būstinėje šio modernaus skenerio galimybės demonstruojamos ir visuomenei.

Pareigūnai Lietuvoje tokį prietaisą kol kas turės vieną. Ateityje tikimasi tokio tipo skenerius šalyje turėti bent tris.

Kriminalistai labiausiai džiaugiasi, kad šiuolaikiška įranga padės surinkti duomenis įvykio vietoje vos per 5 minutes. Mat vienas skenavimo ciklas trunka minutę, o norint turėti išsamų vaizdą, pakanka perkelti trikojį iš vienos pozicijos į kitą bent 4-5 sykius.

Kitas itin svarbus 3D skenerio privalumas – galimybė daug kartų neakivaizdžiai grįžti į nusikaltimo, avarijos ar kito įvykio vietą. Pavyzdžiui, tiriama žmogžudystė bute. Tyrimo metu gali iškilti būtinybė patikrinti tam tikrus liudininkų žodžius, iš naujo pasidairyti įkalčių – išsaugotas duomenų kupinas erdvinis vaizdas tokią galimybę suteikia.

Kai kurios aparatūros savybės kone stebuklingos: tarkime, filtruojant duomenis, galima matyti ne tik nudažytą sienos paviršių, bet ir sluoksnį, kuris yra po dažais.

Šiuo metu Lietuvos policijos įsigytas prietaisas yra pagamintas Austrijos firmoje, kuri tokios aparatūros kūrime specializuojasi. Turimas skeneris kainuoja apie 84 000 eurų.

Teigiama, kad ypatingos priežiūros skeneris nereikalauja, tik retsykiais jį būtina kalibruoti. Tikimasi, kad aparatūra galės tarnauti mažiausiai penkerius metus, o galbūt ir ilgiau.

Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalistinių tyrimų biuro viršininkas Vaidas Kazlauskas kartu su kolegomis pirmasis Lietuvoje turėjo progų išbandyti šį prietaisą ir pristatymo metu pasidalijo įspūdžiais, papasakojo apie skenerio veikimo ypatumus.

VIDEO: Šiaulių kriminalistų vadas: „Skenavimą galima atlikti tiek naktį, tiek lyjant, tiek sningant“

„Skenavimą galima atlikti tiek naktį, tiek lyjant, tiek sningant“, – pabrėžė pareigūnas.

Lietuvos policijos kriminalistinių tyrimų centro (KTC) viršininko pavaduotojas Giedrius Birmontas irgi išsamiai papasakojo apie naujojo skenerio veikimo principus ir naudą, kurią iš šios įrangos tikisi gauti mūsų šalies pareigūnai. „Įsivaizduokite, iš vienos vietos yra skenuojama 30 milijonų taškų“, – apie skenerio parametrus, leidžiančius operatyviai surinkti itin daug vertingos informacijos, sakė G.Birmontas.

VIDEO: G.Birmontas: „Iš vienos vietos yra skenuojama 30 milijonų taškų“

Skenerių gamintojams ir tiekėjams Lietuvoje atstovaujančios įmonės „Baltijos kompiuterių centras“ direktorius Albertas Ramanauskas teigė, kad šią pažangią įrangą savo reikmėms galėtų naudoti ne tik policija, bet ir kitų sričių specialistai. Mat skenerio pritaikymo galimybės labai plačios.

VIDEO: Baltijos kompiuterių centro vadovas: skenerio panaudojimo galimybės labai plačios

„Bet kokį architektūrinį paminklą, bažnyčią ar kitokį pastatą, tu gali nusiskenuoti ir pasidėti žmonijos atminčiai išsaugoti. Nežinia, kas ateityje atsitiks su tuo pastatu ateityje. O šio skenerio pagalba tu gali turėti išsaugotą jo detalų vaizdą milimetro tikslumu“, – pavyzdį pateikė Baltijos kompiuterių centro vadovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius