-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos muitinė: dėl 92 proc. sulaikytų cigarečių pradėti ikiteisminiai tyrimai

2010 metais Lietuvos muitinė sulaikė nelegaliai gabentų prekių už 75,3 mln. litų. Palyginti su 2009 m., sulaikytų prekių vertė išaugo vos ne dvigubai (2009 m. sulaikyta prekių už 44,5 mln. Lt). Pasak Muitinės departamento generalinio direktoriaus Antano Šipavičiaus, tokių rezultatų pavyko pasiekti sutelktomis muitinės pareigūnų bei bendradarbiaujančių teisėsaugos institucijų pajėgomis.
Kontrabandinės cigaretės
Kontrabandinės cigaretės / Lietuvos muitinės departamento nuotr.

Ypatingas dėmesys buvo skiriamas kovai su akcizinių prekių kontrabanda.
 
 2010 m. Lietuvos muitinė daugiausiai sulaikė kontrabanda gabentų cigarečių – daugiau nei 211 mln. vienetų, už 69,3 mln. litų. Palyginti su 2009 m., sulaikytų cigarečių kiekis ir vertė išaugo beveik dvigubai (atitinkamai pernai – 120 mln. vnt. už 36,1 mln. litų). Taip pat šiemet buvo sulaikyta 10,3 tonų nelegaliai į mūsų šalį bandyto įvežti tabako.

Paskutinį 2010 m. mėnesį muitinės pareigūnams įkliuvo stambiausi nelegalių cigarečių kroviniai. Gruodį Radviliškio geležinkelio stotyje buvo sulaikytos 2 cisternos, prikimštos kontrabandinių cigarečių “Jing Ling”. Cigarečių kiekis siekė 4 milijonus vienetų, o vertė – apie 1,3 mln. litų. Tos pačios rūšies cigarečių krovinys metų pabaigoje buvo sulaikytas Alytuje. Tąkart bendradarbiaujant su Valstybine mokesčių inspekcija vienos įmonės teritorijoje buvo patikrinta puspriekabė, kurioje tarp polisterolio plokščių buvo rasta daugiau kaip 5,4 mln. vienetų kontrabandinių cigarečių, vertinamų 1,8 mln. litų. Abiem kontrabandos užkardinimo atvejais buvo pradėti ikiteisminiai tyrimai.

2010 m. Lietuvos muitinė pradėjo 179 ikiteisminius tyrimus ( 2009 m. – 149). Daugiausia ikiteisminių tyrimų pradėta dėl tabako ir jo gaminių kontrabandos – 86 (2009 m. – 52). Ikiteisminiai tyrimai pradedami tada, kai sulaikytų prekių vertė yra didesnė nei 250 minimalaus gyvenimo lygių (MGL). Šiuo metu Vyriausybės nustatytas MGL yra 130 Lt., todėl ikiteisminis tyrimas pradedamas, kai sulaikytų prekių vertė yra didesnė nei 32 tūkst. 350 litų.

“Reikėtų pabrėžti, – sako Muitinės departamento generalinis direktorius A. Šipavičius, – kad 92 proc. sulaikytų cigarečių yra priskiriama stambiajai kontrabandai, dėl kurios muitinė yra pradėjusi ikiteisminius tyrimus”.

 Iš pernai sulaikytų daugiau kaip 211 mln. vienetų cigarečių, ikiteisminiai tyrimai pradėti dėl 194 mln. vienetų cigarečių. Dėl stambios cigarečių kontrabandos 2010 m. muitinė yra pareiškusi įtarimus 102 asmenims. Tarp jų – vairuotojai, kurie nelegaliai vežė cigaretes per sieną, asmenys, krovę kontrabandines prekes, nusikalstamos veikos organizatoriai. Šiuo metu nusikalstamo tabako verslo organizatoriai, norėdami išvengti kontrabandinių cigarečių sulaikymo rizikos pasienyje, užsiima nelegalia tabako gaminių gamyba ir šalies viduje. 2010 m. muitinės pareigūnai demaskavo 6 nelegalių cigarečių gaminimo ir sandėliavimo vietas šalies viduje.

Tabako gaminių kontrabanda – viena pelningiausių kontrabandos rūšių. Skaičiuojama, kad legaliai pagamintus tabako gaminius įsigijus trečiosiose šalyse ir juos neteisėtai realizavus Europos Sąjungos valstybių juodojoje rinkoje, gaunamas iki 1000 proc. dydžio pelnas.

Atlikus Lietuvos muitinės 2010 m. sulaikytų cigarečių analizę, pateikiama išvada, kad daugiau nei 78 proc. muitinės sulaikytos cigarečių kontrabandos yra skirta ne Lietuvos, o kitų ES valstybių juodajai rinkai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius