Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos muitinė: per 9 mėnesius legaliai parduodamų cigarečių kiekis padidėjo

Per 9 šių metų mėnesius Lietuvos muitinės pareigūnai sulaikė prekių už beveik 54 mln. litų. Didžiausią sulaikytų prekių dalį sudaro kontrabandos būdu gabenti tabako gaminiai (jų sulaikyta už 51 mln. litų).
Konfiskuoti pinigai
Konfiskuoti pinigai / Muitinės nuotr.

Kaip informuoja Muitinės departamentas, šiemet pareigūnai atskleidė 32 procentais daugiau kontrabandos gabenimo atvejų negu per tą patį praėjusių metų laikotarpį, pradėtų ikiteisminių tyrimų skaičius išaugo 41 procentu, nors, palyginti su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, sulaikytų prekių vertė sumažėjo 14 procentų (2010 m. sulaikyta prekių už 63 mln. litų).

Pasak muitinės pareigūnų, ši tendencija rodo, kad nelegalaus „verslo“ organizatoriai prekes stengiasi gabenti mažesniais kiekiais, bandydami išvengti didesnės atsakomybės.

Užkardant kontrabandą, siekiama atskleisti visą nelegalaus verslo grandinę – nuo sumanytojų iki vežėjų. Įgyvendindama šį tikslą, Lietuvos muitinė aktyviai bendradarbiauja su Lietuvos ir užsienio valstybių teisėsaugos institucijomis. Šiais metais muitinės pareigūnai, bendradarbiaudami su Vokietijos ir Lenkijos teisėsaugininkais, sulaikė 70 tonų tabako, skirto Lenkijoje nelegaliai veikusiam tabako fabrikui. Iš šios žaliavos kiekio galėjo būti pagaminta apie 120 mln. vienetų cigarečių. Europos šalių biudžetams būtų padaryta apie 24 mln. eurų žala.

Taip pat šiemet muitininkai kartu su Generalinės prokuratūros pareigūnais sulaikė vieną didžiausių Lietuvos Respublikoje ir už jos ribų veikusią nusikalstamą grupuotę, kuri vertėsi neteisėtu disponavimu akcizais apmokestinamomis prekėmis bei jų kontrabanda. Šiuo metu įtarimai pareikšti 29 asmenims, jiems inkriminuojama 13 nusikalstamos veikos epizodų dėl beveik 80 mln. vnt. cigarečių kontrabandos.

Pasak muitinės - koordinuojančios teisėsaugos institucijų kovą su kontrabanda vadovų, bendrais institucijų veiksmais pavyko pasiekti, kad palyginti su praėjusių metų atitinkamu laikotarpiu cigarečių realizavimas legalioje prekyboje Lietuvoje per 2011 m. 9 mėnesius padidėjo beveik 18 proc.

Šiais metais daugiau sulaikyta ir narkotinių bei psichotropinių medžiagų. Muitininkai konfiskavo apie 11 kilogramų tokių medžiagų, dėl jų kontrabandos pradėti 47 ikiteisminiai tyrimai (68 proc. daugiau nei buvo 2010 m.).

Lietuvos muitinė vykdo grynųjų pinigų, įvežamų į ES ar išvežamų iš jos, kontrolę. Šiemet muitinėje pradėti 2 ikiteisminiai tyrimai dėl grynųjų pinigų gabenimo iš trečiųjų šalių kontrabandos. Sulaikytų grynųjų pinigų suma – 41,6 tūkst. eurų.

Stiprindama kovą su pinigų plovimu ir kitokia neteisėta veikla, susijusia su atsiskaitymais grynaisiais pinigais, nuo liepos mėnesio Lietuvos muitinė kontroliuoja ir grynuosius pinigus, įvežamus į Lietuvą iš Europos Sąjungos šalių ir išvežamus iš jos į kitas ES valstybes.

Sustiprinusi degalų kontrolę asmenims, kurie dažniau nei 5 kartus per mėnesį važiuoja per valstybės sieną, ir apmokestinusi degalus importo mokesčiais per 2 su puse mėnesio Lietuvos muitinė į Valstybės biudžetą surinko 175 tūkstančius litų. Muitinės specialistai pastebi, kad naujoji, nuo liepos mėnesio įsigaliojusi tvarka yra naudinga ir prevenciškai - asmenų, važinėjančių per sieną degalų, srautas mažėja.

Saugodama teisėto verslo interesus, muitinė vykdo intelektinės nuosavybės teisių apsaugą, kovoja su klastotos produkcijos gabentojais bei platintojais. Sausio – rugsėjo mėnesiais muitinės pareigūnai nustatė du kartus daugiau atvejų negu per tą patį laikotarpį 2010 m., kai asmenys gabeno ar siuntė, įtariama, klastotas prekes. Tokių prekių sulaikyta 123 tūkst. vienetų. Dažniausiai klastoti drabužiai, avalynė, aksesuarai, žaislai, vaistai į Lietuvą siunčiami iš Kinijos, Indijos, Singapūro ir JAV.

Lietuvos muitinė, taikydama sustiprintas importuojamų prekių muitinės vertės kontrolės priemones, per šių metų devynis mėnesius papildomai apskaičiavo 22 mln. 366 tūkst. litų mokesčių.

Lietuvos muitinė užtikrina ir CITES konvencijos įgyvendinimo kontrolę. Muitinės pareigūnai dažniausiai oro uostuose sulaikydami nykstančių gyvūnų ir augalų egzempliorius, prisideda prie laukinės gamtos išsaugojimo.

Per 9 šių metų mėnesius muitinė į valstybės biudžetą surinko 1 mlrd. 639 mln. litų muitų, akcizų ir PVM arba 24 proc. (314 mln. 418 tūkst. litų) daugiau negu buvo surinkta 2010 m. sausio–rugsėjo mėnesiais.  Mokesčių surinkimo planas įvykdytas 110 procentų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius