Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos muitinė: šiemet pradėta beveik 2 kartus daugiau ikiteisminių tyrimų dėl cigarečių kontrabandos (nuotraukos)

Šiemet sausio–lapkričio mėn., preliminariais duomenimis, muitinės pareigūnai sulaikė nelegaliai gabentų prekių už 73 mln. Lt. Tai yra 2,1 karto daugiau nei tuo pačiu laikotarpiu pernai.
Po medienos kroviniu paslėptos cigaretės
Po medienos kroviniu paslėptos cigaretės / Muitinės nuotr.

Kaip informuoja Muitinės departamentas, didžiausią sulaikytos kontrabandos dalį, kaip įprasta, sudaro nelegaliai gabenti rūkalai. Jų per 11 šių metų mėnesių muitininkai aptiko už 67,2 mln. litų (2009 m. – už 28,9 mln. litų).

Lapkritį Raigardo kelio poste buvo sulaikyti du krovininiai vilkikai su kontrabandos būdu gabentomis cigaretėmis. Vieno vilkiko priekaboje nelegalūs rūkalai buvo paslėpti po medienos kroviniu, kitame – specialiai parengtoje krovininės cisternos slėptuvėje. Sulaikyta 4,87 mln. vnt. cigarečių su rusiškomis banderolėmis, kurių bendra vertė – beveik 1,8 mln. litų.

Iš viso sausio–lapkričio mėnesiais muitinė sulaikė beveik 197,4 mln. vienetų nelegalių rūkalų. Dėl 92 proc. šios kontrabandos buvo pradėti ikiteisminiai tyrimai. Muitinė primena, kad ikiteisminiai tyrimai pradedami tais atvejais, kai sulaikytų prekių vertė yra didesnė nei 250 minimalaus gyvenimo lygių (32 tūkst. 500 Lt).

Šiemet dėl tabako gaminių kontrabandos Lietuvos muitinėje pradėta 1,9 karto daugiau ikiteisminių tyrimų nei tuo pačiu laikotarpiu pernai (2009 m. – 42, šiemet – 83). Dėl kontrabandos būdu gabentų tabako gaminių pareikšti įtarimai 95 asmenims: vairuotojams, gabenusiems nelegalius rūkalus, kontrabandines prekes krovusiems asmenims ir nusikalstamų veikų organizatoriams.

Sausio–lapkričio mėnesiais Lietuvos muitinė pradėjo 36 ikiteisminius tyrimus dėl narkotinių ir psichotropinių medžiagų kontrabandos ir neteisėto jų disponavimo. Pažymėtina, kad tokį rezultatą pasiekti padėjo ir muitinės mobiliose grupėse dirbantys muitinės kinologai.

Su tarnybiniais šunimis dirbantys muitininkai 68 kartus aptiko neteisėtai gabenamų narkotinių ir psichotropinių medžiagų. Per 11 šių metų mėnesių muitinės keturkojai padėjo surasti 6,8 karto daugiau kvaišalų nei tuo pačiu laikotarpiu pernai.

Praėjusį mėnesį muitininkai sudavė smūgį ir klastočių gabentojams. Vaidotų geležinkelio posto pareigūnams įtarimų sukėlė geležinkeliu gabenamas jūrinis konteineris, kuriame aptikta daugiau nei 10 tūkst. vnt. įvairių plataus vartojimo prekių – 4 tūkst. mobiliųjų telefonų įkroviklių, 4 tūkst. kepuraičių, pažymėtų „Bakugan“, „Spiderman“ ir „Disney Tois Story“ prekiniais ženklais, 500 automobilinių ksenoninių lempų, „Versace“, „Lacoste“, „Calvin Klein“ ženklais pažymėtų buteliukų tualetinio vandens ir dezodorantų, automobilinių garsiakalbių rinkinių, USB atmintinių, vaikiškų skėčių, videožaidimų ir jų valdymo pultų ir t.t. Preliminariais duomenimis, 177 tūkst. litų įvertinta iš Jungtinių Arabų Emyratų atgabenta prekių siunta yra klastotės.

Kovodama su kontrabanda ir nelegalia prekių apyvarta Lietuvos muitinė bendradarbiauja su kitomis šalies teisėsaugos institucijomis. Sausio–lapkričio mėnesiais, dirbdami kartu su kitų institucijų pareigūnais, muitininkai nustatė 474 pažeidimus. Ypač gerų rezultatų šiemet pasiekta kartu su Policijos departamentu, kai po bendrų operacijų pradėti 3 ikiteisminiai tyrimai dėl 16 vogtų automobilių.

Per 11 šių metų mėnesių užbaigti ikiteisminiai tyrimai 45 baudžiamosiose bylose, kurios perduotos į teismą. Juose įtarimai pareikšti 78 asmenims.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius