Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Lietuvos muitinės pusmetis: sulaikyta šimtai kilogramų narkotikų, nedeklaruotų grynųjų ir tonos nelegalaus kuro

Pasibaigus pirmajam šių metų pusmečiui muitininkai rezultatus skaičiuoja milijonais: kontrabandinės cigaretės, narkotikų prikimšti vilkikai, tonos nelegalaus kuro ir nedeklaruoti pinigai – tai tik dalis per pusmetį muitininkų sulaikytų nelegalių prekių.
Sulaikyta hašišo kontrabanda
Sulaikyta hašišo kontrabanda / Lietuvos muitinės nuotr.

Kontrabandininkams atsikvėpti neleidžiantys pareigūnai džiaugiasi per pirmus šių metų mėnesius sėkmingai įvykdytų stambių operacijų skaičiumi tiek Lietuvoje, tiek Vakarų Europoje.

Didžiausia šiemet sulaikyta kvaišalų siunta pareigūnams įkliuvo gegužę, kai pasienyje su Lenkija muitininkai sustabdė vilkiką, gabenusį 676 kg hašišo. Tąkart kelyje patruliavę Muitinės mobiliosios grupės pareigūnai medžio staklių detalėmis užverstoje puspriekabėje rado įrengtą klasikinę slėptuvę: puspriekabės priekis nuo vidinės dalies buvo atskirtas imitacine sienele, o į tarpą prikimšta narkotikų.

Pavasarį muitininkai likvidavo metamfetamino gamybos laboratoriją. Registro dokumentuose oficialiai neegzistuojančioje sodyboje Zarasų rajone buvo įrengtas tikras narkotikų gamybos cechas. Metamfetaminą Skandinavijos rinkai „viręs“ kaunietis skandinaviškų kokybės standartų laikytis nesistengė – kvaišalams gaminti naudojo pigiausias medžiagas: druskos rūgštį, smulkintą foliją ir lenkišką kanalizacijos valiklį.

Kita kruopščiai planuota muitinės pareigūnų ir policininkų operacija buvo atlikta vasarį, kai tarptautinių pervežimų verslu užsiimančios Šiaulių bendrovės vilkike muitininkai rado 300 kg hašišo. Atlikę kratas bendrovės vadovų namuose, pareigūnai dar rado ir nelegaliai laikomų ginklų bei šovinių.

Dar viena stambi narkotikų siunta kovo mėnesį aptikta lengvajame automobilyje. Tikrindami prabangius automobilius ir ieškodami galimai Vakarų Europoje vogtų transporto priemonių, muitininkai sustabdė iš Ispanijos namo grįžtančios porelės BMW X6. O apžiūrėdami automobilį ir mašinos kėbule pastebėję konstrukcinių pakitimų, pareigūnai nesunkiai surado jame paslėptus 154 kg hašišo.

Muitininkai teigia, kad per mūsų šalį tranzitu gabenamas hašišas dažniausiai būna afrikietiškos kilmės. Maroke pagaminti kvaišalai nelegaliai plukdomi per Gibraltaro sąsiaurį į Ispaniją, o iš čia vežami į kitas valstybes. Lietuvoje sulaikomi kvaišalai retai būna skirti mūsų rinkai, dažniausiai narkotikų gabentojai juos stengiasi pervežti į Rusiją.

Kaip kontrabanda gali būti gabenami ir grynieji. Gegužės mėnesį Kybartų muitininkams įkliuvo rusas, striukės kišenėse mėginęs įnešti 41,8 tūkstantį nedeklaruotų eurų. Vyriškis teisinosi ėjęs pirkti automobilio, tačiau kodėl nesusiprotėjo deklaruoti tokios sumos grynųjų, pareigūnams paaiškinti negalėjo. Ir tai ne vienintelis grynųjų pinigų gabenimo atvejis pastarąjį pusmetį. Metų pradžioje apie 20 tūkst. nedeklaruotų eurų sulaikyta Medininkų kelio poste, o balandį – 10 tūkst. eurų buvo gabenama per Panemunės kelio postą.

Primename, kad tiek išvykstant ar atvykstant į ES, taip pat vykstant iš vienos ES valstybės į kitą, privaloma muitinei deklaruoti grynuosius pinigus, kurių vertė sudaro 10 000 ar daugiau eurų, ir (ar) vertybinius popierius, kurių vertė prilyginama šiai sumai. Tai atliekama asmeniui užpildant nustatytos formos deklaraciją, kurią būtina pateikti muitinės pareigūnams. Tai daroma tam, kad būtų užkirstas kelias pinigų plovimui, teroristų finansavimui, neteisėtam grynųjų pinigų, gautų iš nelegalios veiklos, gabenimui.

Pirmąjį šių metų pusmetį muitininkams pavyko atskleisti keletą stambių nelegalaus dyzelino gabenimo atvejų. Per šešis šių metų mėnesius sulaikyta daugiau kaip 102 tonos nelegalaus kuro, kurių vertė su privalomais sumokėti mokesčiais gali siekti beveik 115 tūkst. eurų.

Nelegalaus verslo vertelgos, stengdamiesi išvengti mokesčių, muitininkams pateikdavo dokumentus, kuriuose buvo nurodyta, jog vilkikų autocisternose vežamas lenkiškas antikorozinis skystis arba tepalinė alyva. Pagal muitininkų paimtų skysčių mėginius, Muitinės laboratorijos ekspertai netruko nustatyti, kad vilkikais buvo gabenamas naftos produktas, kurio daugiau kaip 70 proc. sudaro gazolis, kitaip tariant – dyzelinas.

Iš viso pirmąjį šių metų pusmetį muitinės pareigūnai preliminariais duomenimis, sulaikė kontrabandinių ir neteisėtai gabentų prekių už daugiau kaip 10 milijonų eurų.

Didžiausią sulaikytos kontrabandos dalį sudaro nelegalios cigaretės. Jų konfiskuota beveik 64 mln. vienetų, įvertintų 9,5 mln. eurų. Tarp sulaikytų kontrabandos būdu gabentų baltarusiškų cigarečių tradiciškai vyrauja „Premier“, „Minsk“, „Fest“, „NZ“ cigaretės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius