Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos paštą su bendrais galimai apiplėšęs marijampolietis negali pasirodyti teisme: nevaldo nei rankų, nei kojų

Antradienį Kauno apygardos teismas ėmė nagrinėti keliolikos metų senumo įvykius. Kęstutis Bartninkas kaltinamas 2000-aisiais apiplėšęs Marijampolėje veikusį Lietuvos pašto skyrių. Tai jis atliko organizuotoje grupėje, panaudojęs ginklą. Teismo verdiktą jis turėjo išgirsti dar pernai metais, kartu su bendrais, tačiau įvykus nelaimei – K.Bartninkui tapus neįgaliu, teisminiai posėdžiai buvo nukelti.
Kauno apygardos teisme
Kaltinamieji Kauno apygardos teisme 2016-aisiais metais / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Pagal bylos medžiagą, K.Bartninkas kaltinamas tuo, kad, iš anksto susitaręs ir veikdamas organizuotoje grupėje su kitais asmenimis, panaudodamas fizinį smurtą, grasindamas panaudoti fizinį smurtą bei šaunamąjį ginklą ir taip atimdamas galimybę nukentėjusiems asmenims priešintis, pagrobė didelės vertės svetimą turtą.

Ikiteisminio tyrimo metu nenustatytu laiku, bet ne vėliau kaip 2000 m. gegužės 25 d., gavęs informacijos apie į akcinės bendrovės Lietuvos paštas Marijampolės apskrities centrinio pašto Netičkampio pašto skyrių pensijoms mokėti atvežamus pinigus, nusikaltimo darymui subūrė organizuotą bendrininkų grupę daryti sunkų nusikaltimą – apiplėšti panaudojant šaunamuosius ginklus.

Iš pašto automobilio gauja pagrobė 42 516,22 eurų (146 800 litų).

2000 m. gegužės 26 d. vakare grupė plėšikų susitiko bute Marijampolėje, kur papildomai aptarė nusikaltimo planą, pasidalino šaunamaisiais ginklais, kaukėmis ir rišimo priemonėmis – plastikiniais fiksatoriais ir lipniomis juostomis. Po to, 2000 m. gegužės 27 d. ryte – ne vėliau kaip 7 val., šalia pašto pastato palikę automobilį, plėšikai įsiveržė į AB Lietuvos pašto Marijampolės apskrities centrinio pašto Netičkampio pašto skyriaus patalpas.

Ten, grasindami panaudoti fizinį smurtą bei šaunamuosius ginklus prieš nukentėjusiuosius, liepė jiems gultis ant žemės. Tuomet specialia plastmasine juostele ir lipnia juosta surišo nukentėjusiųjų asmenų rankas ir kojas, taip atimdami galimybę jiems priešintis. Tęsdami grasinimus panaudoti fizinį smurtą, plėšikai liepė nukentėjusiesiems tyliai gulėti ant grindų.

Bendrais veiksmais suduodami smūgius rankomis, iš Netičkampio pašto patalpų ir kasos jie pagrobė 232,96 eurų (804,37 litų), tarnybinį ginklą „FV-707 Nagan“, kuriame buvo ne mažiau kaip 6 vnt. šaudmenų, mobilaus ryšio telefoną ir 5,79 eurų (20 litų), ištrauktų iš vieno asmens piniginės. Nuo vienos nukentėjusiosios rankos piršto jie dar spėjo nutraukti auksinį žiedą.

Susirinkę viską, ką galėjo, gaujos nariai išbėgo iš pašto patalpų ir pagrobė automobilių stovėjimo aikštelėje stovėjusį Lietuvos paštui priklausantį automobilį „Ford Transit“. Nusikalstamos veikos bendrininkai pagrobtą automobilį nuvarė į iš anksto sutartą vietą, esančią Buktos miške, šalia Želsvos gyvenvietės, Marijampolės savivaldybėje, kur iš pašto automobilio pagrobė: 42 516,22 eurų (146 800 litų); 10 vienetų piniginių maišelių bendros 19,11 eurų (66 litų) vertės; 10 vienetų maišų pašto siuntoms gabenti 86,89 eurų (300 litų) vertės.

K.Bartninkas kaltinamas ir kitomis veikomis. Tyrėjų duomenimis, 2001 m. rudenį Meškučių kaime (Marijampolės r.) jis su bendrininkais apiplėšė pasiturintį vietos ūkininką – atėmė iš jo prabangų visureigį, telefoną, kitų daiktų.

Antradienį byla pradėta nagrinėti po ilgo atidėjimo. K.Bartninko bendrai buvo teisiami jau anksčiau. Vienas jų nuteistas dešimčiai metų kalėjimo, kitas – išteisintas. Pačio K.Bartninko atžvilgiu byla buvo išskirta dėl to, jog teisminio nagrinėjimo metu jis patyrė sunkią traumą – tapo neįgalus. Sveikatą kaltinamasis susižalojo vos tik prasidėjus bylos nagrinėjimui.

„Šiuo metu kaltinamasis yra Santaros ligoninėje. Ten jis gydysis maksimalų galimą laikotarpį. Prieš tai jis gydėsi Palangoje. K.Bartninkas tokios būklės, jog fiziškai šiame bei kituose posėdžiuose niekada negalės dalyvauti. Kūno padėtis galima tik gulima. Mano ginamasis visiškai nevaldo rankų ir kojų. Netektas darbingumas – 90 proc.“, – teismo posėdžio metu paaiškino kaltinamojo gynėjas.

Prokuroras Artūras Urbelis patikino, jog baudžiamąją bylą nagrinėti nedalyvaujant kaltinamajam draudžia įstatymas. Priimti sprendimą už akių teismas gali tik kaltinamajam esant užsienyje ar slapstantis. Dėl sveikatos būklės išimčių nėra numatyta.

Pasak kaltinimą palaikančio prokuroro, reikalinga medikų išvada dėl asmens sveikatos būklės – reikia skirti teismo medicinos ekspertizę. Gavus išvadas, bus galima spręsti, kaip bylą nagrinėti toliau. Medikai nustatys, ar kaltinamasis gali bylos nagrinėjime dalyvauti nuotoliniu būdu, ar galėtų atlikti bausmę.

Teismas šioje byloje paskelbė pertrauką, po jos bus priimta nutartis, skirti medicinos ekspertizę ar ne.

„Pirma turime sulaukti medikų išvados dėl kaltinamojo sveikatos būklės. Manau, kad atsakomybės klausimai yra platesni. Jeigu asmuo yra padaręs nusikalstamą veiką, jei aplinkybės įrodomos, atsakomybė kyla. Nebūtinai žmogus turi atlikti realią paskirtą bausmę. Nuteisus jis žino, kad yra nusikaltęs, kad suklydęs kažkur tai. Galbūt galimi procesai civilinio proceso tvarka. Pirmiausiai reikia įrodyti, ar K.Bartninkas padarė tą nusikalstamą veiką iš viso“, – paklaustas, kokios galimybės neįgaliam K.Bartninkui atlikti realią bausmę, jei jis bus pripažintas kaltu, atsakė prokuroras.

Jis nekomentavo, kokius parodymus, apklaustas dar prieš keletą metų, pateikė K.Bartninkas: ar pripažino savo kaltę, ar ją neigė.

K.Bartninko bendrams nuosprendis šioje byloje buvo priimtas pernai metų liepą. Tuomet buvo teisiami du žiaurumu pagarsėję marijampoliečių gaujos nariai, kaltinami nužudymu, reketu ir plėšikavimu. Kauno apygardos teismas nusprendė, jog gaujos vadeiva, 37-erių metų Aurelijus Bartuška už grotų praleis 10 metų, o 32 -ejų metų Mantvydas Bendoraitis išteisintas.

Trečiasis marijampolietis – 46-erių metų K.Bartninkas – nuosprendžio laukė laisvėje ir bylos nagrinėjimo metu patyrė sunkią traumą – nelaimingo atsitikimo metu susilaužė stuburą. Šio kaltinamojo atžvilgiu byla, kaip buvo minėta anksčiau, išskirta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius