-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Lietuvos teismas vėl paskelbė pertrauką „Tikrosios Airijos respublikonų armijos“ byloje

Lietuvos apeliacinis trečiadienį paskelbė beveik dviejų mėnesių pertrauką Airijos piliečio Michaelo Campbello byloje, kurioje jis buvo kaltintas dėl rengimosi tiekti ginklus iš Lietuvos sukarintai grupuotei „Tikroji Airijos respublikonų armija“.
Teismo posėdis
Teismo posėdis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Iki birželio 22 dienos, kada vyks kitas posėdis, teismas nusprendė informuoti užsienietį apie Baudžiamojo kodekso normų pasikeitimą. Anksčiau Lietuvoje galiojo Baudžiamojo kodekso straipsnis, numatantis atsakomybę už paramą teroristinei grupei, už tai grėsė laisvės atėmimas nuo 10 iki 20 metų.

Pasak Generalinės prokuratūros prokuroro Gedgaudo Norkūno, šis Baudžiamojo kodekso straipsnis nustojo galioti dar 2013 metais, dabar įstatymas tokią veiką kvalifikuoja kaip teroristinės veiklos finansavimą ir rėmimą, už tai baudžiama laisvės atėmimu iki dešimties metų.

M.Campbellas Vilniuje vykdančiame teismo procese nedalyvauja, jis iš Lietuvos išvyko 2013 metais po išteisinamojo nuosprendžio.

Teisėjas Svajūnas Knizleris posėdyje paskelbė, kad buvo gautas atsakymas iš Airijos į teisinės pagalbos prašymą. Lietuva prašė apklausti išteisintojo brolį Liamą Campbellą ir kitą kaltinamąjį Brendaną McGuiganą.

L.Campbellas buvo vadinamas vienu iš svarbiausių „Tikrosios Airijos respublikonų armijos“ vadų. Britai anksčiau atsisakė jį išduoti Lietuvai, motyvuodami prastomis kalinimo sąlygomis.

„Jie buvo apklausti, bet galima daryti išvadą, kad atsisakė duoti parodymus, nes į klausimus atsakė, kad neatsimena, nežino“,– sakė teisėjas.

Kitame posėdyje teismas taip pat paskelbs, ar tenkina išteisintojo gynėjos Ingridos Botyrienės prašymą išreikalauti duomenis iš Jungtinės Karalystės. Teisininkė sako, kad tam, kad būtų galima patvirtinti jos ginamojo versiją, reikalinga kruopščiai patikrinti nusikalstamos veikos imitavimo modelio taikymo teisėtumą.

Gynėja prašo iš Jungtinės Karalystės išreikalauti duomenis – Airijos, Belgijos, Prancūzijos teismų nutartis ar kitus procesinius sprendimus, kurių pagrindu britų agentas Robertas Jardine (Robertas Žardinas) veikė kaip savo tapatybės neatskleidžiantis pareigūnas, kur buvo apibrėžtos jo veiksmų ribos kiekvienos valstybių teritorijoje. Taip pat prašoma išreikalauti dokumentus, leidžiančius saugumo pareigūnui slapta naudoti technines priemones.

„Tyrimas vykdytas kitos valstybės interesais ir iniciatyva, pagrindai turi būti patikrinti“, – sakė advokatė I.Botyrienė.

Ji taip pat norėtų, kad iš britų saugumo tarnybos MI-5 teismas išreikalautų sukauptus duomenis apie šią bylą, taip pat ataskaitą.

„Detalius duomenis, prašau, apie R.Jardinui suteiktą legendą, slaptų tyrimo veiksmų modelį, ribas“,– sakė advokatė.

Prokuroras G.Norkūnas prieštaravo gynybos prašymui, teigdamas, kad toks prašymas jau pateiktas ir išnagrinėtas.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Teismo posėdis
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Teismo posėdis

„Nesutinku, kad nuteistojo M.Campbello parodymai paneigti tik R.Jardino parodymais – nuteistojo parodymai paneigti ir kitais bylos įrodymais, liudytojo Nr.6 parodymais, taip pat byloje esančiais garso įrašais“, – sakė prokuroras. Jo manymu, Apeliacinis teismas neturėtų vertini kitos valstybės saugumo pareigūnų veiksmų teisėtumo, o dėl veiksmų teisinio pagrindo visi dokumentai jau yra byloje.

Anot prokurorų, M. Campbellas ketino Lietuvoje įsigyti plastikinių sprogmenų, automatų, snaiperių šautuvų bei pistoletų, o britų agentas R.Jardinas sakė, kad Real IRA ginkluotei įsigyti skyrė 100 tūkst. eurų.

Teismas prie šios bylos grįžo po ilgos pertraukos, nes buvo laukiama atsakymo iš Airijos į teisinės pagalbos prašymą.

Vilniaus apygardos teismas Airijos pilietį M.Campbellą 2011 metais nuteisė 12 metų laisvės atėmimo bausme dėl paramos teroristinei grupei, neteisėto ginklų laikymo ir pasikėsinimo tiekti kontrabandą. Lietuvos apeliacinis teismas 2013 metais jį išteisino, nusprendęs, kad kaltinamasis veikė išprovokuotas žvalgybos agentų.

Tada teismas pareiškė, kad Jungtinės Karalystės ir Lietuvos institucijos nepateikė duomenų, kurios paneigtų gynybos argumentus, jog kaltinamasis veikė išprovokuotas žvalgybos agentų. Tuomet 41 metų airis išleistas teismo salėje.

„Valstybės institucijos nepateike įrodymų, paneigiančių teiginius, kad jis veikė išprovokuotas MI5 agentų", – tada sakė teisėjas Viktoras Kažys.

Vėliau Lietuvos Aukščiausiasis Teismas nurodė iš naujo peržiūrėti bylą. Ją iš naujo atvertęs Lietuvos apeliacinis teismas prokuroro prašymu nusprendė kreiptis į Airijos teisėsaugos institucijas dėl M.Campbello brolio apklausos.

M.Campbellas Vilniuje suimtas 2008 metų sausį, kai įsigijo ginkluotę iš ginklų prekeiviu apsimetusio slapto agento. Iki išteisinimo daugiau kaip penkerius metus jis buvo suimtas.

Viename teismo posėdyje prokuroras yra citavęs įslaptintus liudytojus, kurie sakė, kad M.Campbellas domėjosi, kiek reikėtų sprogmenų susprogdinti vyriausybinį automobilį ir aiškino, kad ginklus ketina panaudoti prieš žmones.

Jis pats tikino tapęs Britanijos ir Lietuvos žvalgybos pareigūnų provokacijos auka.

„Tikroji Airijos respublikonų armija“ priešinasi britų valdymui Šiaurės Airijoje ir nepritaria pasiektiems taikos susitarimams. Europos Taryba šią grupuotę laiko teroristine organizacija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius