-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Liga aplenkė vėluojantį nuosprendį

Buvęs stribų vadas Bronius Bieliauskas šiandien – psichiatrų žinioje. Dauguma nukentėjusiųjų nuo šio sovietų pakaliko įsitikinę, kad baigianti jį įveikti liga – atpildas už jaunystės nusikaltimus.
Temos: 1 Nusikaltimas

Jo nuodėmės netelpa į 6 tomų bylą, rengtą teismui 6 metus. Joje nukentėjusiaisiais nuo buvusio Lietuvos SSR valstybės saugumo ministerijos (MGB) Vilniaus apskrities Daugų rajono skyriaus operatyvinio įgaliotinio B.Bieliausko pripažinta 17 asmenų. Tiek, bylą perduodant teismui, dar buvo gyvų iš tų 37 Daugų apylinkių gyventojų, kuriuos jo vadovaujamas stribų būrys 1948-1951 metais ištrėmė į Sibirą.

„Reikėjo pradėti šį teismą prieš 20 metų“, – įrodinėjo teisėjui 67 metus einantis Jonas Bagdžius.

Daugiau neįrodoma

Pasak bylą teismui rengusio Alytaus rajono apylinkės prokuratūros prokuroro Aido Valatkevičiaus, dar apie 10 tomų medžiagos išskirta į atskirą tyrimą. Įtariama, kad B.Bieliauskas gali būti susijęs su 40 Daugų apylinkėse gyvenusių šeimų išvežimu į Krasnojarsko ir Irkutsko sritis. Tačiau nepakanka įrodymų. Per laiką, sugaištą analizuojant archyvinę medžiagą, išmirė nemažai svarbių liudytojų.

Niekaip nepavyksta pradėti nagrinėti iš esmės ir teismui jau perduotos bylos. Kai kurie iš pripažintų nukentėjusiaisiais jau nebevaikšto ar turi kitokių sveikatos problemų. Bylą perdavus į teismą, viena nukentėjusioji jau mirė.

„Reikėjo pradėti šį teismą prieš 20 metų“, – įrodinėjo teisėjui 67 metus einantis Jonas Bagdžius. Jis – vienintelis iš nukentėjusiųjų, kurį pavyko prisišaukti į vakarykštį Kauno apygardos teismo posėdį. Tarp nukentėjusiųjų jis – vienas jauniausių. Tą 1948 metų gegužės rytą J.Bagdžiui buvo tik penkeri su puse.

Prokuroro duomenimis, tarp B.Bieliausko į Sibirą išvežtų penkių Alytaus rajono kaimų gyventojų buvo ir 2 metų mažylė, kuri iš tremties nebegrįžo. Tokia lemtis ištiko ir kūdikį, gimusį vienai tremtinių šeimai jau Sibire.

Suluošinti gyvenimai

J.Bagdžius šiandien prisimena tik tai, kaip stebėjo pro vagono plyšį pakelės vaizdus. Visa kita jam papasakojo senelė. Ir kaip paryčiais juos iš miegų prikėlė ginkluoti vyrai, ir kaip davė tik 5 minutes susiruošti, ir kaip atėmė vieną iš 3 į kelionę ketintų pasiimti miltų maišų.

Močiutei tada buvo 50, o kartu išvežtai tetai 18 metų. Vos prieš porą mėnesių buvo mirusi J.Bagdžiaus motina, o tėvas, kaip ir senelis, jau buvo įkalintas už nepaklusimą sovietų santvarkai.

J.Bagdžiaus teta taip pat pripažinta nukentėjusiąja. Tačiau atvykti į teismą ji negali - nebevaikšto. Anot sūnėno, tai sunkaus darbo, plukdant Sibiro upėmis medžius, padariniai. Darbai prasidėdavo ankstyvą gegužę ir baigdavosi vėlyvą rudenį, o juos dirbusieji neturėjo aulinių batų.

Nei J.Bagdžius, nei jo teta nepateikė B.Bieliauskui jokio ieškinio. Nors grįžę po 10 metų į Lietuvą gimtojoje sodyboje rado tik tvarto pamatus. Prieš pat karą statytas namas buvo nacionalizuotas ir pergabentas į Daugus - jame šeimininkavo lojalesnė sovietų valdžiai šeima.

„Kad ir kaip būtų skaudu dėl tokios neteisybės, ką tu iš jo paimsi?“ – įsitikinęs J.Bagdžius. Kaip buvęs tremtinys jis nepriimtas į aukštąją mokyklą, nepadarė nei karjeros, nei galėjo išvykti į užsienį, nors buvo išvežtas į Sibirą be jokio teismo.

„Kad ir kaip būtų skaudu dėl tokios neteisybės, ką tu iš jo paimsi?“ – įsitikinęs J.Bagdžius.

Neteisybė tęsiasi

Tik 2 iš 17 nukentėjusiųjų B.Bieliauskui, garsėjusiam žiaurumu tardant, ieškinius pateikė. Abu prašo iš jo priteisti po 45 tūkst. litų. Atsižvelgdamas į šiuos prašymus, teismas areštavo B.Bieliausko sąskaitoje esančius 8 tūkst. litų.

Daugiau nieko šis buvęs kolūkio pirmininkas neturi. Prokuroro duomenimis, šios pareigos buvo B.Bieliausko, ankstyvoje jaunystėje baigusio saugumo mokyklą, karjeros viršūnė.

Pavyko nustatyti tik 5 jo bendrininkus, vadinamuosius liaudies gynėjus. Visi jie jau mirę. Koks kitų – kelių rusų kariškių – likimas, neaišku.

81 metų B.Bieliauskas šioje byloje taip pat neapklaustas. Jam diagnozuota kraujagyslinė demencija. Teismo prašoma B.Bieliauskui taikyti ambulatorinį gydymą pirminėje psichikos sveikatos priežiūros įstaigoje.

Tokia bylos perspektyva nukentėjusiuosius skaudina labiausiai. „Kodėl jį ketinama gydyti nepriklausomos Lietuvos lėšomis? Ir kodėl aš, po širdies operacijos pripažintas neįgaliuoju, turiu atvykti į teismo posėdžius iš Alytaus, o B.Bieliauskas nuo jų atleistas?“ – piktinosi J.Bagdžius. Jis dar nežinojo, kad jo šeimos skriaudikui teisme atstovauja ir valstybės paskirta advokatė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius