Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Liguistas noras draugauti su kaimyne baigėsi jos mirtimi: pas auką miegodavo ant kilimo

Spalio 17 d. Kauno apygardos teisme imta nagrinėti moters nužudymo byla. Joje kaltinimai pareikšti 60-mečiui Algirdui Žadeikai. Vyras iki šiol tvirtina aukos nemušęs – tik globojęs ją. O štai ligoninėje prieš mirtį besigydžiusi nužudytoji artimiausiems žmonėms skundėsi, kad ją terorizuoja kaimynas, kuris labai nori su ja draugauti, – neina juo atsikratyti. Kas jam buvo meilė, jai – persekiojimas.
Algirdas Žadeika
Algirdas Žadeika / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Vadovaujantis bylos medžiaga, A.Žadeika kaltinamas tuo, kad 2018 metų liepos 10 dieną nukentėjusiosios bute Kaune, būdamas apsvaigęs nuo alkoholio, o tai turėjo įtakos nusikalstamos veikos padarymui, reikalavo iš nukentėjusiosios pinigų, o pastarajai atsisakius juos duoti, ne mažiau kaip vieną kartą kumščiu trenkė į kairės akies sritį, pastūmė, nuo ko ji pakaušio sritimi atsitrenkė į sieną.

Po šio pastūmimo nukentėjusioji atsidūrė ligoninėje, kurioje 2018 metų rugpjūčio pabaigoje mirė.

Spalio 17 dieną įvyko pirmasis teismo posėdis, kuriame kaltinamasis atvirai papasakojo apie savo santykius su mirusiąja.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Algirdas Žadeika
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Algirdas Žadeika

Kaltinamasis: „Aš ja rūpinausi“

1959 metais gimęs bei 10 klasių baigęs A.Žadeika niekur nedirba. Teismo nuosprendžio jis laukia laisvėje. Vyras anksčiau nebuvo teistas. Jis sutiko duoti parodymus, kurie kiek skyrėsi nuo duotų ikiteisminio tyrimo metu.

„Tokio nusikaltimo nepadariau. Nemušiau, nežudžiau. Nekaltas. Aš pas ją (nužudytąją – aut. past.) užeidavau. Sirgo, tai į ligoninę veždavau, slaugydavau. Šalia gyveno. Kaimynka. Padėdavau jai: valgyti padarydavau, pasivaikščioti nuveždavau. Draugiški santykiai mūsų būdavo, nes negalėjo pati apsirūpinti“, – paklaustas, kas juos siejo su auka, atsakė kaltinamasis.

Lemtingąjį praėjusių metų liepos vakarą jis teigė nuvykęs su nukentėjusiąja prie karjerų išsimaudyti. Jis maudėsi, ji – ne. Nusivežė ir pusės litro alaus butelį, tačiau tikina išgėręs tik kelis gurkšnius.

„Negėriau, bet išgėriau. Juk karšta vasara buvo. Kai grįžome, pasilikau pas ją. Kiekvieną dieną tikrai ten nebūdavau. Negyvenom kartu. Tačiau tą naktį likau iki ryto. Bendravome, arbatą gėrėme, TV žiūrėjau. Padariau vakarienę“, – pasakojo A.Žadeika.

Stebėdavausi, kaip tokią neįgalią dar nusivedę girdo. Žiauru buvo žiūrėti, kaip tie kaimynai išnaudoja ją.

Teisėja perklausė, ar tikrai tuomet tik arbatą jis gėręs. Kaltinamasis patikino, kad tikrai tik arbatą – mėgsta ją stipresnę. Su nukentėjusiąja kartu jis niekada nevartodavo alkoholinių gėrimų.

„Eidavo pas kaimynus ji, ten tai išgerdavo. Stebėdavausi, kaip tokią neįgalią dar nusivedę girdo. Žiauru buvo žiūrėti, kaip tie kaimynai išnaudoja ją. Tik gauna pensiją 10-tą mėnesio dieną, ir vedasi. Juk jai padėti reikia“, – teisėją tikino A.Žadeika.

Galiausiai, pasak kaltinamojo, nukentėjusioji pareiškė, kad pavargo ir nuėjo miegoti. Jis prigulęs šalia ant kilimo.

„Būdavo, atsiguldavau. Minkštas toks kilimas. Padušką pasidėdavau. Kur čia su ja vienoje lovoje gulėsi“, – perklaustas, kodėl miegodavo ant kilimo, paaiškino kaltinamasis.

Konfliktas įsižiebė ryte

Ikiteisminio tyrimo metu A.Žadeika tikino pabudęs tuomet 10 val. ryto. Šiek tiek sukosi galva. Norėjo nueiti nusipirkti alaus, tačiau nukentėjusioji nesutiko. Teisme jis jau teigė ryte besijautęs gerai.

„Vėl arbatos pasitaisiau. Nebuvo jokio konflikto. Neprašiau aš jos pinigų, pats turėjau. Biržoje buvau, gaudavau pašalpą. Kaip aš galėjau ją stumdyti – tokia smulkutė, mažutė ji buvo.

Pradėjo, pamenu, ji reikalauti raktų. Pasakiau, kad neturiu. Pamenu, trenkiau kumščiu į spintelę. Tik tiek. Radau raktus – numečiau juos jai. Ji išėjo pas kaimynką. Nebuvo tą rytą sumušta. Aš toliau likau ir gėriau arbatą. Nebuvau apgirtęs. Nuo širdies galiu pasakyti: nemušiau jos, pinigų neprievartavau“, – savo įvykių versiją pasakojo A.Žadeika.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Algirdas Žadeika
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Algirdas Žadeika

Tuomet į duris pasibeldė policija. Pareigūnai išsivežė jį į komisariatą. Taip nukentėjusiosios daugiau jis ir nematęs. Norėjęs aplankyti ligoninėje, tačiau ten jo neįleido – neturėjo paso.

Paklaustas teisme, kodėl tuomet auka pirštu bedė būtent į jį, gal turėjo tikslą apkalbėti, kaltinamasis spėjo, kad kažkas nebent galėjo priversti ją duoti parodymus prieš jį. Galbūt tai padarė kita kaimynė.

Guodėsi apie kaimyną, kuris nori draugauti

Nužudytosios artimieji civilinių ieškinių byloje nepareiškė. Parodymus teisme davusi aukos šeimos narė teigė, kad nukentėjusioji buvo užsiminusi apie kaimyną, kuris vis nori su ja draugauti.

„Telefonu pasakodavo, kad ateina pas ją kaimynas, kuris nori su ja draugauti. Apie metus laiko tai vyko. Bet apie smurtą niekada nekalbėjo. Paskutines savaites iki įvykio skambino ir pasakojo, kad kaimynas terorizuoja, kad nori draugauti, nori su ja gyventi. Pasiūliau kviesti policiją, pasakė, kad „ne, bijau, nekviesiu“. Kai jau ligoninėje buvo, pasakė: „Mane kaimynas sumušė, tas, kuris norėjo draugauti“, – teisme teigė liudytoja.

Aplankiusi nukentėjusiąją ligoninėje, ji pamatė ant pastarosios kūno daugybę mėlynių. Mirusioji, pasak liudytojos, buvo savarankiška, globos jai nereikėjo.

Policijos pareigūnė: „Teigė, kad ją myli“

Parodymus teisme davusi policijos pareigūnė, kuri pirmoji su kolegomis atvyko į įvykio vietą, prisiminė, ką nukentėjusioji pasakojo apie kaltinamąjį šioje byloje.

„Sakė, kad jis ją myli, nori su ja draugauti, būti. Iš pirminių apklausų supratome, kad tai – smurtas artimoje aplinkoje. Kai atvykę paklausėme, kas ją sumušė, moteris papasakojo apie kaimyną, kuriuo ji negalinti atsikratyti. Nurodė, kad šiuo metu jis yra jos bute. Kai norėjome patekti į butą, jis buvo užrakintas iš vidaus“, – teigė pareigūnė.

Buto duris galiausiai atidarė pats A.Žadeika. Iš jo buvo paimti raktai. Vyras, policininkės teigimu, buvo akivaizdžiai neblaivus, jis nelabai suprato, kodėl atvyko pareigūnai.

„Nukentėjusioji pasakojo, kad kaimynas dažnai pavagia iš jos raktus. Pats įeina, ji negali jo išprašyti iš buto. Teigė, kad kaimynas ją persekioja. Kelionės metu į areštinę pats sulaikytasis aiškino, kad myli ją“, – teigė uniformuota liudytoja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Šiame straipsnyje pateikiama informacija skirta asmenims nuo 18 metų, kurie pagal galiojančius LR įstatymus turi teisę naudotis tokio pobūdžio informacija. Jei jums nėra 18 metų, prašome spausti NE ir neatidaryti šio straipsnio. Jei jums jau yra 18 metų, spauskite TAIP tuo pačiu patvirtindami, kad vaizdinė ir grafinė informacija bus skirta tik jūsų asmeniniam naudojimui ir saugoma nuo nepilnamečių.
Taip
Ne
Užsisakykite 15min naujienlaiškius