Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

M.Campbello gynėja prašo duomenų apie liudytojo bendradarbiavimą su britų žvalgyba

Parama karinei grupuotei „Real IRA“ kaltinamo airio Michaelo Campbello advokatė ketvirtadienį teismo paprašė išreikalauti duomenis apie vieno iš liudytojų bendradarbiavimą su britų saugumo agentūra MI–5.
Michaelas Campbellas Vilniaus apygardos teisme
Michaelas Campbellas Vilniaus apygardos teisme / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pasak advokatės Ingridos Botyrienės, su MI–5 bendradarbiavęs Robertas Michaelas Jardine'as anksčiau buvo susijęs su cigarečių kontrabanda.

Šis asmuo, kaip anksčiau buvo skelbta Vilniaus apygardos teismo posėdžiuose, su teisėsaugos žinia turėjo padėti ketvertui asmenų, tarp kurių – ir M.Campbellas, pirkti ginklus grupuotei „Real IRA“ ir susitarti su lietuviais.

Savo ruožtu Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroras Gedgaudas Norkūnas prašė teismo, kad būtų pakeistas kaltinimas, ir M.Campbellas būtų teisiamas ne dėl kėsinimosi teikti paramą, t.y. ginklus ir sprogmenis, „Real IRA“, bet dėl jos teikimo.

„Tai sunkintų jo padėtį, jei būtų priimtas (apkaltinamasis nuosprendis)“, – BNS sakė prokuroras.

Su britų specialiąja tarnyba bendradarbiavęs R.M.Jardine'as, pasak gynėjos, iki 2002 metų buvo susijęs su kontrabandine veikla, tačiau britų teisėsaugos institucijos vyrą sulaikė ir užverbavo. Už tai jam buvo esą pateiktas užmokestis ir nutrauktas jo atžvilgiu ikiteisminis tyrimas. Agentu jis esą buvo nuo 2002–ųjų iki 2008–ųjų.

Advokatė prašė, kad būtų iš britų gauti ir pateikti duomenys, ar R.M.Jardine'as teisėtai dirbo MI–5, ar teisėtai naudojo specialias priemones, visi agento susitikimų ir telefoninių pokalbių, susijusių su byla ir atliktų 2002–2008 metais, įrašai, Prancūzijos, Belgijos, Didžiosios Britanijos ir Airijos teismų nutartys, leidžiančios minėtus veiksmus.

I.Botyrienė taip pat prašė iš MI–5 prašyti atskaitos apie agento veiklą, jo paties ataskaitos. Advokatės teigimu, reikalinga yra ir Valstybės saugumo departamento susirašinėjimo su MI–5 medžiaga.

Advokatė taip pat prašė, kad prokuroras pateiktų dokumentus dėl leidimo naudoti specialiąsias priemonės ikiteisminio tyrimo metu, bei atskleisti, iš kokių specialiųjų tarnybų buvo įslaptinti liudytojai, veikę operacijos metu.

Prokuroras G.Norkūnas tuo tarpu ketvirtadienį teismui pateikė papildomų dokumentų, susijusių su byla, tarp jų – du kompaktinius diskus, kuriuose užfiksuotas Raseinių rajone darytas garso įrašas. Prokuroras anksčiau yra sakęs, kad 2007–ųjų rugpjūtį Raseinių rajone R.M.Jardine' as supažindino į Lietuvą atvykusius M.Campbellą ir kitą įtariamą grupės narį Brendaną McGuiganą (Brendaną Makgiganą), šiuo metu suimtą Šiaurės Airijoje, su asmeniu, kuris neva galėjo jiems parduoti ginklus.

Teismui G.Norkūnas taip pat pateikė telefoninių pokalbių išklotines iš Airijos teisėsaugos institucijų, gautus iš Airijos dokumentus dėl N.Campbello namuose rastų daiktų, kitus dokumentus.

Kitas teismo posėdis numatytas vasario 17 dieną.

M.Campbellas buvo sulaikytas Vilniuje 2008 metų sausį.

„Real IRA“ yra sukarinta organizacija, kuri skelbia siekianti bendro airių nacionalistų ir respublikonų tikslo –Vieningos Airijos, t.y. Airijos Respublikos ir Jungtinei Karalystei priklausančios Šiaurės Airijos suvienijimo.

Pagal Airijos įstatymus, „Real IRA“ pripažinta neteisėta organizacija, o Europos Taryba pripažino ją su teroro aktais susijusia organizacija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius