Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mafijos sekėjai palikti laisvėje

Trečiadienio teismo nuosprendžiu už grotų pasodintas tik vienas egzekucijos, kurią penki Kauno moksleiviai surengė bendraamžiui Kleboniškio miške, dalyvis.
Teismas
Teismas / Photos.com nuotr.

20-metį Mantą Durą Kauno apygardos teismas nuteisė 3 metų ir 3 mėnesių laisvės atėmimu. Jis vienintelis nusikaltimo dieną buvo pilnametis. Suaugusiųjų mokymo centro moksleiviams – 19-mečiams Kastyčiui Kavaliauskui ir Evaldui Barkauskui, kaip ir „Versmės“ vidurinės mokyklos dvyliktokui Šarūnui Pažėrai, skirtos 2 metų ir 6 mėnesių laisvės atėmimo bausmės, jų vykdymą atidedant 3 metams.

Ne pirmas teismas

Tokia pat bausme įvertinti ir jų 17-mečio bendrininko veiksmai. Vaikino motinai dar teks sumokėti 5 tūkst. litų - dalį aukai priteistos bendros 25 tūkst. litų sumos patirtai neturtinei žalai atlyginti. Likusią dalį turės atlyginti iki nuosprendžio pilnamečiais tapę kiti nuteistieji.

Tai jau trečias M.Duros teistumas. Antrasis buvo tiesiogiai susijęs su šia byla. Už tai, kad pagrobė iš 13-metės mobiliojo ryšio telefoną, kurio susigrąžinimo istorija virto dar viena, tik vakar baigta nagrinėti byla, Kauno miesto apylinkės teismas jam buvo skyręs 6 mėnesius nelaisvės, nuosprendžio vykdymą atidedant 2 metams. Vakarykščiu teismo sprendimu ši bausmė subendrinta su naująja, tačiau iki nuosprendžio įsiteisėjimo M.Dura paliktas laisvėje.

Neuždaryti Š.Pažėros, K.Kavaliausko, E.Barkausko ir jų 17-mečio bendrininko už grotų prašė ir prokurorė – nusikaltimo dieną visi buvo nepilnamečiai, teisiami pirmą kartą, charakterizuojami gerai.

Išdavė skelbimas

Panašaus amžiaus (16 metų) buvo ir nepilnamečių turto prievartautojų auka. Kaip LŽ jau rašė, 13-metė apiplėšta laiptinėje. Būtent viename iš butų, esančių šioje laiptinėje, gyvena minėtas vaikinukas. Mergaitės tėvas įtariamųjų paieškas pradėjo nuo jo.

Vėliau vyriškis ir kitus įtariamuosius surado pats – per interneto svetainę Skelbiu.lt. Aptiko joje skelbimą apie superkamas tokio pat modelio, kaip ir pagrobtas dukters telefonas, dalis – per apiplėšimą mergaitės rankoje liko akumuliatoriaus dangtelis.

Į susitikimą su skelbimo autoriais vyras atsivedė dukrą. Ši paneigė tapusi būtent atėjusių susitikti vaikinų auka, tačiau tėvas vis dėlto pabandė šį tą iš jų išpešti. Grįžę pas draugus jie pareiškė, kad buvo išduoti. Įtarimo šešėlis krito ant toje pačioje laiptinėje, kurioje įvykdytas nusikaltimas, gyvenančio paauglio, nors 13-metės tėvas neigia minėjęs jo vardą.

Tą patį vakarą bendraamžiui atkeršijo jam. SMS žinute išsiviliojo vaikinuką iš darbo ir, pagrasinę ginklu, nusivežė į Kleboniškio mišką. Ten pagrobtajam peršovė koją – už tai, kad atsisakė gerti iš benzino bakelio šlapimą.

Prieš tai surištą auką užpuolikai dar grasino numesti nuo Smerties kalno. Vėliau liepė 16-mečiui klauptis ir visaip iš jo tyčiojosi.

Auka palūžo

Nusikaltėliai reikalavo sumokėti 2 tūkst. litų. Tūkstantį – už pavogtą telefoną, kurį dabar reikės grąžinti, ir už benziną, sudegintą per kelionę į egzekucijos vietą. Dar tūkstančiu litų įkainota pati „išdavystė“.

Pagrasinta, kad paauglys bus įmestas į upę (buvo gegužės pradžia), jei neįvykdys reikalavimo, ir surengtos šaudymo varžybos, pavertus reketuojamąjį gyvu taikiniu. Auka sutiko su viskuo. Po šios egzekucijos 16-metis metė mokslus, o paskui išvis išvyko iš Lietuvos.

„Man gaila šių jaunų žmonių“, – išgirdusi nuosprendį LŽ sakė vaikino motina. Nei teisiamųjų tėvai, nei advokatai jos sūnaus nesigailėjo. Pirmieji per teismo procesą žemino ją ir sūnų už akių, antrieji – viešai.

Advokatai nėrėsi iš kailio, kad turto prievartavimas būtų perkvalifikuotas į savavaldžiavimą. Už tai numatyta beveik perpus mažesnė bausmė. Kai kurių tėvų elgesys ir vakar bylojo, kad jie nuosprendį skųs, prašys savo atžaloms dar švelnesnės bausmės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius