Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Marijampolėje kalintis žmogžudys nori dirbti: „Jei neperkels į Pravieniškes, žudysiu“

Antradienį Kauno apygardos teisme spręsta dėl kardomosios priemonės pratęsimo Aleksandrui Semionovui. Susiklostė kuriozinė situacija. Pasikėsinimu nužudyti kitą kalinį kaltinamas vyras prašo pratęsti jo suėmimą. Priežastis – A.Semionovas nenori grįžti į Marijampolės pataisos namus, kur atlieka įkalinimo bausmę dėl nužudymo. „Grąžins, toliau žudysiu. Ten neleidžia man dirbti“, – teisme teigė jis.
Pasikėsinimu nužudyti kaltinamas Aleksandras Semionovas
Pasikėsinimu nužudyti kaltinamas Aleksandras Semionovas / Karolinos Stažytės nuotr.

40-metis Aleksandras Semionovas kaltinamas 2018 metų vasarį Marijampolės pataisos namų gyvenamojoje patalpoje, be jokios dingsties, demonstruodamas aiškų žmogaus ir visuomenės negerbimą, elementarių moralės ir elgesio normų niekinimą, kitų nuteistųjų akivaizdoje, miegančiam ir dėl to aktyviai pasipriešinti negalinčiam nukentėjusiajam R.O. tyčia peiliu smogęs mažiausiai du smūgius į galvos ir kaklo-sprando sritis.

Tęsdamas veiką, koridoriuje tam pačiam nukentėjusiajam jis tyčia peiliu smogė mažiausiai keturis smūgius į kaklo-sprando, nugaros, krūtinės ir pilvo sritis, taip dėl chuliganiškų paskatų pasikėsino nužudyti nukentėjusįjį. Savo veikos A.Semionovas nebaigė dėl nuo jo valios nepriklausančių aplinkybių: nukentėjusysis aktyviai pasipriešino fizinio smurto veiksmams, padėti R.O. atėjo kiti nuteistieji. Nukentėjusiajam skubiai buvo suteikta kvalifikuota medicinos pagalba.

Karolinos Stažytės nuotr./Pasikėsinimu nužudyti kaltinamas Aleksandras Semionovas
Karolinos Stažytės nuotr./Pasikėsinimu nužudyti kaltinamas Aleksandras Semionovas

Rugpjūčio 28 dieną Kauno apygardos teisme specialaus posėdžio metu spręstas kardomosios priemonės – suėmimo pratęsimo klausimas. Paaiškėjo, kad prieš įvykdant pasikėsinimą, A.Semionovas atlikinėjo ilgalaikę įkalinimo bausmę Marijampolės pataisos namuose. Teistas jis už nužudymą, „sėdėjęs“, kaip prisipažino, dviejose įkalinimo įstaigose.

Kaip informavo pasikėsinimo nužudyti bylos prokuroras, pats kaltinamasis prašė pratęsti jo suėmimą. Jei to nebus padaryta, jis bus grąžintas į Marijampolės pataisos namus, kuriuose gali toliau daryti sunkius nusikaltimus. Tuose pačiuose pataisos namuose kali nukentėjusysis bei liudytojai, tad jų saugumui iškiltų grėsmė.

„Kaltinamasis norėjo nužudyti nuteistąjį, nes siekė išvykti į kitą įkalinimo įstaigą. Marijampolės pataisos namai buvo užklausti dėl šio kaltinamojo. Reakcija griežtai neigiama. Su nukentėjusiuoju ir liudytojais šis asmuo negali sėdėti. Izoliacija Marijampolės pataisos namuose negalima. Tad siūlau nuo rugsėjo 2 dienos pratęsti suėmimą maksimaliam trijų mėnesių terminui“, – teismui antradienį tikino prokuroras Virginijus Sokolovas.

Tai, kad kaltinamasis pats prašė, jog suėmimas jam būtų pratęstas, patikino ir jo gynėjas, pasak kurio, pats perkėlimo procesas, jei būtų nuspręsta jo ginamąjį perkelti, užtrunka du mėnesius.

Teisėjams kaltinamojo prašymas laikyti jį suimtą pasirodė kiek neįprastas.

Karolinos Stažytės nuotr./Pasikėsinimu nužudyti kaltinamas Aleksandras Semionovas
Karolinos Stažytės nuotr./Pasikėsinimu nužudyti kaltinamas Aleksandras Semionovas

„Galite paaiškinti savo prašymą? Visi prašosi kuo greičiau būti perkeliami iš izoliatoriaus į pataisos namus. O jūsų noras priešingas“, – A.Semionovo pasiteiravo vienas teisėjų.

Atsakydamas į klausimą, kaltinamasis paaiškino, kad Marijampolės pataisos namai jam atsibodo. Juose jis negauna darbo, nesutaria su administracija.

„Nuo 2003 m. uždarytas aš. Nesu su rožiniais akiniais. Matau, kiek sėdėsiu. 25-erių sėdau, dabar man – 40. Mažiausiai 10 metų duos už pasikėsinimą. Kokia laisvė? Turėsiu 25 metus dar kalėt. Aš jau neišeisiu į laisvę, su tuo susitaikęs. Kad geriau prasėdėti iki gyvenimo galo galiu – apie tai galvoju. Noriu dirbti, nes esu aukštos kvalifikacijos suvirintojas, tekintojas. Kalvis. Laivų remontininkas. Moku ir noriu dirbti, o Marijampolėje neduoda man darbo. Kiša į narkomanų būrius. Marinuoja būriuose, kur viešpatauja narkotikų pardavėjai. Kam man tai?

Tikrino meistrai, jie labai manęs norėjo. O administracija atsakė, kad ne, nedirbs jis, nes chuliganas. Jie mane patys tokį sulipdė. Taigi, jei grąžins į Marijampolės pataisos namus, toliau žudysiu“, – tvirtai išrėžė A.Semionovas.

Jei grąžins į Marijampolės pataisos namus, toliau žudysiu, – išrėžė A.Semionovas.

Jis prisipažįsta pasikėsinęs nužudyti kitą kalinį, dėl savo nusikaltimo nesigaili. Tikina įvykdęs savąjį teisingumą. Gailisi A.Semionovas tik dėl vieno, kad užpultasis nenumirė.

„Nekaltų neliečiu“, – patikino kaltinamasis.

Teisingumo ministerijos nuotr./Modernizuotas Marijampolės pataisos namų korpusas
Teisingumo ministerijos nuotr./Modernizuotas Marijampolės pataisos namų korpusas

Teisėjas pasiteiravo, į kuriuos pataisos namus jis norėtų būti perkeltas. A.Semionovas patikino matąs tik vieną tinkamą variantą.

„Į Alytaus pataisos namus manęs neperkels, nes iš ten pervežė į Marijampolę. Direktoriaus pavaduotojas Alytuje glavniausias (pagrindinis – aut. past.), o jis ir priėmė sprendimą mane perkelti. Neišleistų iš baudos izoliatorių ten manęs. 30 metų sėdėčiau. Kybartų lageris mažas. Su tokiu sroku (įkalinimo bausmės terminu, – aut. past.) manęs ten netupdys. Vienintelis variantas – uždaro režimo kalėjimas. Pravieniškių pataisos namų-atvirosios kolonijos 3-oji valdyba. Darbo būrys ten yra.

Vienintelis variantas man normaliai atsėdėti iki gyvenimo galo – Pravieniškės. Jei į trečiuosius neišveš, žudysiu toliau. Jei sėdėsiu tarp tokių pačių... Nė vieno žmogaus nervai neišlaikytų. Subkultūra. Pareigūnai šališki. Susikaupė viskas. Bet kas sprogtų tokiose sąlygose“, – atvirai kalbėjo kaltinamasis.

„Neturiu pinigų, tad advokatas neišveš manęs kitur. Žudymas – vienintelis sprendimas. Pamačiau galimybę ir pasinaudojau. Kalėjimų departamentui iki tol skundžiausi, prašiau perkelti iš tų narkomanų į darbo lagerį, tačiau nekreipė dėmesio“, – teigė A.Semionovas.

Jo gynėjas patikino, kad ši situacija yra paradoksali. Niekas negali trukdyti atlikti žmogui bausmės. O dabar trukdo.

A.Semionovo byla jau atiduota Kauno apygardos teismui, tačiau pirmasis posėdis dar nėra paskirtas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Šiame straipsnyje pateikiama informacija skirta asmenims nuo 18 metų, kurie pagal galiojančius LR įstatymus turi teisę naudotis tokio pobūdžio informacija. Jei jums nėra 18 metų, prašome spausti NE ir neatidaryti šio straipsnio. Jei jums jau yra 18 metų, spauskite TAIP tuo pačiu patvirtindami, kad vaizdinė ir grafinė informacija bus skirta tik jūsų asmeniniam naudojimui ir saugoma nuo nepilnamečių.
Taip
Ne
Užsisakykite 15min naujienlaiškius