-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 06 29 /14:53

Matuko budeliai išgirdo nuosprendį, M.Kaziukaitytė tikina, kad didžiausia bausmė – miręs sūnus

Kauno apygardos teismas penktadienį paskelbė nuosprendį mirtinu mažamečio Mato sumušimu kaltinamai motinai Monikai Kaziukaitytei bei šios sugyventiniui Gediminui Konteniui. Nors prokuroras prašė griežčiausios bausmės – įkalinimo iki gyvos galvos, berniuko budeliai laisvės neteko 19 ir 16 metų. M.Kaziukaitytė tikina, kad didžiausia bausmė jai – miręs sūnus, kurio niekas neprikels.
Kaltinamieji teisme
Kaltinamieji teisme / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Prieš pat nuosprendžio paskelbimą pakalbinta 24-erių metų M.Kaziukaitytė tikino, kad nesvarbu, kokią bausmę skirs teismas, didžiausia bausmė jai – miręs sūnus.

„Sūnaus nebėra. Tai didžiausia bausmė. Negrįš jis. Tai neištaisoma. Žinau, dėl ko kalta esu – laiku nedariau, ką turėjau daryti. Laiku nestabdžiau“, – tikino M.Kaziukaitytė.

Sūnaus nebėra. Tai didžiausia bausmė. Negrįš jis. Tai neištaisoma. Žinau, dėl ko kalta esu – laiku nedariau, ką turėjau daryti. Laiku nestabdžiau, – tikino M.Kaziukaitytė.

Ją pertraukęs anksčiau du kartus teistas 29-erių metų G.Kontenis liejo toliau pyktį: „Mažiau į sieną reikėjo daužyti vaiką, Monika. Su nervais jai blogai. Nereikėjo man palikti to vaiko, žinojo, kam palieka. Kodėl įvyko, kas įvyko? Per mano durnumą ir jos psichozę. Narkotikai viską padarė. Juk smegenų šlaunyje ir užpakalyje nėra. Ne aš į galvą trankiau. Ne mano rankos vaikelį pražudė, mano neveiksnumas pražudė. Jos veiksmai padarė traumą galvelėje. Jei nemušė ji, tai ko tylėjo? Turėjo langus atsidaryti ir šaukti pagalbos, o ne mobiliajame sėdėti. Nieko, Monika, Lukiškėse susituoksi, bus tų vaikų. Galėsi gimdyti ir trankyti toliau juos“.

Nors bylos nagrinėjimo metu abu nuteistieji kaltę vertė vienas kitam, už žiaurų nusikaltimą turės atsakyti abu. Teismas, įvertinęs visus surinktus duomenis, vaiko motinai skyrė 16 metų laisvės atėmimo bausmę, kurią ji turės atlikti pataisos namuose. Jos buvęs sugyventinis įkalinimo įstaigoje turės praleisti 19 metų, iš jų pirmuosius penkis – kalėjime. Jis pripažintas recidyvistu.

Iš abiejų kaltinamųjų solidariai priteistas 5 tūkst. eurų neturtinės žalos atlyginimas. Nužudyto mažamečio tėvas byloje prašė priteisti daug daugiau – 300 tūkst. eurų. Teismo įsitikinimu, nukentėjusysis, nors ir buvo biologinis berniuko tėvas, negyveno su juo, nesirūpino vaiku. Teisėjas pabrėžė, kad tai tikrai nereiškia, jog vaiko gyvybė įvertinta 5 tūkst. eurų.

Kaltinimą šioje byloje palaikęs prokuroras Vytautas Gataveckas M.Kaziukaitytei siūlė skirti 17 metų laisvės atėmimo bausmę, o G.Konteniui – įkalinimą iki gyvos galvos. Tokios bausmės pasiūlytos atsižvelgiant į tai, kad G.Kontenis ne kartą baustas, be to, jo veiksmai pasireiškė daug ilgesnį laiką ir buvo intensyvesni. Prokuroro nuomone, kaltinamojo padaryti nusikaltimai nėra atsitiktiniai, o buvo dėsninga jo elgesio pasekmė.

Kauno apygardos teismo priimtas nuosprendis gali būti skundžiamas apeliacine tvarka per 20 dienų nuo jo paskelbimo. V.Gatavecką penktadienį pavadavusi prokurorė Auksė Lipkevičienė, paklausta, ar prokuratūra žada skųsti šį nuosprendį, teigė dar negalinti į tai atsakyti – reikia susipažinti su teismo nuosprendžio motyvais.

„Gerbiame teismo nuosprendį. Teisėjas skelbdamas jį nurodė, kad klausimas dėl prokuroro pasiūlytos bausmės, įkalinimo iki gyvos galvos, buvo svarstytas, tačiau atsižvelgta į tai, kad G.Kontenis praeityje nebuvo teistas už labai sunkius nusikaltimus, susijusius su žmogaus gyvybės atėmimu, jis jauno amžiaus, iš dalies pripažino savo kaltę“, – teigė A.Lipkevičienė.

Pasak prokurorės, teismas taip pat pabrėžė, kad nors byla sukėlė didžiulį atgarsį, dėl to neturi būti iškeipti bendrieji bausmių skyrimo principai.

Bylą nagrinėjant neviešuose posėdžiuose, nė vienas iš kaltinamųjų nepripažino savo kaltės, ją vertė vienas kitam. Sugyventiniai buvo abejingi kilusioms dėl jų veiksmų pasekmėms, po vaiko sumušimo nė vienas iš jų nesiėmė jokių veiksmų, kad būtų savalaikiai suteikta medicinos pagalba.

Bylos duomenimis, vaiko mirtį sukėlė abiejų sugyventinių veiksmai. Prokuroras yra sakęs, kad smurtą prieš mažametį pora aiškino auklėjimu: jie tikino vaiką baudę už netinkamą elgesį, jeigu jis neklausydavo.

M.Kaziukaitytė kaltinta tyčiniu itin žiauriu savo bejėgiškos būklės mažamečio šeimos nario nužudymu bei piktnaudžiavimu motinos valdžia. Jos sugyventinis G.Kontenis – itin žiauriu bejėgiškos būklės mažamečio nužudymu. Jam inkriminuoti ir trys epizodai dėl nežymaus mažamečio sveikatos sutrikdymo.

VIDEO: Paskutiniai G.Kontenio ir M.Kaziukaitytės žodžiai teisme: kaltinimai ir abejingumas

Bylą nagrinėjant teisme netgi buvo paskirtas kaltinamųjų tyrimas poligrafu (melo detektoriumi). M.Kaziukaitytės advokatas Sigitas Štaraitis tikino, kad tai vienintelis būdas byloje išsiaiškinti tiesą ir nustatyti, ar jo ginamosios duodami parodymai yra nuoširdūs. Po tyrimo atlikimo prokuroras atskleidė tik tiek, kad jo rezultatai nebuvo palankūs kaltinamajai.

15min primena, kad žiauriai sumuštas berniukas mirė pernai sausio 27-osios rytą Kauno klinikose. Vaikas į ligoninę sausio 25 dieną dėl daugybinių kūno sumušimų pristatytas iš namų Kėdainiuose. Ekspertai nustatė, kad vaikui suduoti ne mažiau kaip 135 smūgiai, mirtini – į galvą. Turima duomenų, kad vaikas prieš mirtį muštas tris dienas.

Motina ir jos sugyventinis smurtauti ėmė, nes darželinukas nemokėjo eilės tvarka pasakyti visų skaičių. Berniukas buvo mušamas telefono įkroviklio laidu, diržu, rankomis. Tik vakare sunkiai sužalotam vaikui sugyventiniai iškvietė greitosios pagalbos medikus, tačiau jo gyvybės išgelbėti nepavyko, berniukas mažiau nei po dviejų parų ligoninėje mirė.

Kaltinamajame akte paminėta, kad nusikaltimui įtakos galėjo turėti narkotinės medžiagos, jų pėdsakų rasta tiriant kaltinamuosius.

Iš viso bylos medžiagą sudarė 10 tomų, vykdant ikiteisminį tyrimą apklausti 126 liudytojai, o kaltinamasis aktas – 202 puslapių apimties.

Ikiteisminio tyrimo metu buvo nustatyta, kad vaikas ir anksčiau ne kartą patyrė motinos ir jos sugyventinio smurtą. Mažiausiai porą kartų G.Kontenis buvo smarkiai sumušęs ir berniuko motiną. Tačiau tokį savo elgesį pora išmoningai slėpė, aplinkiniams sudarydami tvarkingos šeimos įspūdį. Tyrimo metu nustatyta, kad apie moters anksčiau patirtą smurtą buvo žinoma ir keliems artimiesiems, ir aplinkiniams, tačiau tuo metu jie tą faktą ignoravo, o vėliau viešai skelbė nieko apie tai nežinoję.

Šis nusikaltimas sulaukė didelio atgarsio visuomenėje: buvo rengiamos pilietinės akcijos, kurių metu raginta skirti daugiau dėmesio kovai su smurtu prieš vaikus.

Praėjus kelioms savaitėms po nusikaltimo Seimas uždraudė visų formų smurtą prieš vaikus ir fizinių bausmių taikymą. Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pataisas pavadino Mato reforma.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius