Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mažamečių mergaičių močiutė kunigą kaltina jos anūkių tvirkinimu

Mažamečių anūkių galimu tvirkinimu klaipėdietė kaltina kunigą, Panevėžio rajono Vadoklių ir Ukmergės rajono Lėno parapijų kleboną Vidmantą Karecką, kuris už tai jau nubaustas kitoje byloje.
Kunigas
Kunigas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Prieš mažamečių tvirkintojus Lietuvoje neįmanoma kariauti – teisėsauga bejėgė, net dvasininkija nuolaidžiauja tokiems išsigimėliams“, – tikino pensininkė Virginija (pavardė neskelbiama remiantis Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamos viešosios informacijos poveikio įstatymu), rašo „Vilniaus diena“.

Dar 2007–aisiais V.Karecką už dviejų mažamečių tvirkinimą Taujėnų mokykloje Vilniaus apygardos teismas nubaudė 6250 litų bauda.  Ukmergės rajono Taujėnų vidurinės mokyklos direktorius Stasys Kaplūnas puikiai prisiminė švietimo įstaigą sukrėtusį tvirkinimo skandalą.

„Nors aš asmeniškai mažai tikiu mergaičių parodymais, tačiau privalėjau kreiptis į teisėsaugą, nes gavau mamų pareiškimus, kad tikybos pamokų metu kunigas V.Kareckas lietė intymias mergaičių vietas, kišo rankas po mažamečių drabužiais. Aš pažįstu kunigą nuo jaunystės, negalėjau patikėti, kad taip galėjo nutikti“, – įvykius prisiminė mokyklos direktorius.  Šios bylos paviešinimas televizijos ekrane turėjo pasekmių. Laidoje išvydusios siužetą, apie galimą tvirkinimą prabilo dar dvi mergaitės. Šįsyk pajūryje.

„Mano dukra buvo susituokusi su šio kunigo šeimininkės sūnumi, gimė dvi mergaitės. Šis kunigas ir krikštijo mano anūkes. Žento motina šeimininkavo Pasvalio rajono Vaškų ir Kyburių parapijoje, kur tuomet klebonavo V.Kareckas. Klebonas buvo lyg šeimos draugas. Juk vasarai mergaitės važiuodavo pas aną močiutę į Vaškus. Gyvendavo toje pačioje klebonijoje“, – pasakojo galimai tvirkintų mergaičių močiutė.

Moteris tikino, jog įtarimų, kad šeimos bičiulis galėjo nederamai elgtis su mažametėmis anūkėmis, jai kilo ir anksčiau.  Tačiau rimtų įrodymų klaipėdietė neturėjo. Po laidos klaipėdietė ėmė atsargiai klausinėti mažamečių, ar to paties neišdarinėjo ganytojas ir su jomis.

„Tik per keletą kartų mergaitės papasakojo, ką krikštytojas su jomis išdarinėjo. Pasisodinęs trindavosi, kišdavo rankas į kelnaites, po rūbais. Esu pati mačiusi, kaip, sugavęs vieną jų, sodinosi ant kelių, stipriai spausdamas sau į klyną“, – kalbėjo moteris.  Moteris parašė pareiškimą prokuratūrai. Kol mergaičių motina dirbo užsienyje, jų interesams atstovavo močiutė.

 Jos pareiškimas dėl galimo tvirkinimo buvo tiriamas dvejus metus. Nukentėjusiąja byloje pripažinta anūkes auginusi močiutė prokurorų apklausta buvo tik po metų.  „Klaipėdos prokuratūra persiuntė medžiagą Pasvalio rajono prokuratūrai. Šioji metus jokių veiksmų nesiėmė. Nei mergaičių, nei manęs neskubėjo ieškoti“, – pasakojo moteris.

Išgirdusi rekomendacijas, kad viešojoje įstaigoje „Vaiko namas“ Vilniuje galima atlikti mažamečių apklausą su psichologais, močiutė pati mergaites nuvežė į sostinę.  Ikiteisminio tyrimo teisėja, dalyvaujant šios įstaigos psichologui, apklausė mergaites.

Psichologai prokurorams pateikė išvadą, kad abi mergaitės tų įvykių metu jau galėjo turėti seksualinio pobūdžio žinių, tačiau nebuvo pajėgios adekvačiai įvertinti su jomis atliekamų veiksmų. Kad mergaitės būtų motyvuotos suteikti tikrovės neatitinkančią informaciją, fantazuotų ar meluotų, tyrimo metu, ekspertų teigimu, nepaaiškėjo.

Kunigas puolė neigti kaltinimus, ir pernai liepą Pasvalio rajono apylinkės prokuratūra nutraukė ikiteisminį tyrimą.  Pats V.Kareckas dienraščiui atrėžė atmetantis bet kokius kaltinimus tvirkinimu.

„Atsiriboju absoliučiai. Melas, šmeižtas“, – teigė V.Kareckas. Tačiau paklaustas, kodėl tuomet ekspertai patvirtino, kad mergaitės apie išgyvenimus nemelavo, pareiškė, jog šie duomenys neturėtų būti viešinami.

„Tai yra šmeižtas. Jei yra kažkokie tyrimai, manyčiau, duomenys nėra garsinami. Apie ką ten kas galėtų šnekėti, ką sugalvoti“, – kalbėjo V.Kareckas.  2007–ųjų Vilniaus apygardos teismo tvirkinimo bylos sprendimo V.Kareckas nebeskundė.

Mažamečių anūkių močiutė, pastūmėta Kaune nutikusios D.Kedžio istorijos, susiruošė kreiptis į Generalinę prokuratūrą. 
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius