-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mažametis tapo paauglio iškrypėlio auka

Už seksualinį mažamečio prievartavimą 17-mečiam pakaunės gyventojui skirta 5 metų laisvės atėmimo bausmė. Nukentėjusiojo teigimu, tai prasidėjo jam dar lankant vaikų darželį ir truko 4 metus.
Smurtas
Smurtas prieš vaikus / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Nusikaltimai iškilo į viešumą prieš 3 metus – pastebėjus kai kurių organizmo funkcijų sutrikimus. Medikų teigimu, dėl nuolatinio prievartavimo invalidu tapusiam našlaičiui reikalinga nuolatinė psichologo pagalba.

Teisme našlaitis teigė netrokštantis atkeršyti savo skriaudikui, tačiau norėtų, kad kitiems šis nedarytų to, ką darė jam.

Pasinaudojo bejėgiškumu

Teisme našlaitis teigė netrokštantis atkeršyti savo skriaudikui, tačiau norėtų, kad kitiems šis nedarytų to, ką darė jam.

Ši byla nagrinėta uždarame Kauno apygardos teismo posėdyje, dalyvaujant vaiko teisių apsaugos specialistei. Nukentėjusysis turi tik globėją. Jo motina mirė, kai mažylis dar neturėjo pusantrų metų, tėvas – kai sūnui tebuvo ketveri.

Berniukai susipažino viename pakaunės kaime, kuriame gyveno vyresnis iš jų. Jaunėlis atvažiuodavo pas ten gyvenančią prosenelę.

Pasak mažesniojo, kartą, kai jam dar buvo 5-eri, su tiek pat metų vyresniu draugu juodu žaidė ant šieno. Tada vyresnis berniukas pirmą kartą juo pasinaudojo. Skriaudikas savo aukai aiškino, kad tai – žaidimas, kurį žaidžia visi žmonės. Tačiau liepė kitų apie tai neklausinėti.

Anot nukentėjusiojo, iš pradžių jam skaudėjo, vėliau – ne. Kai po kelerių metų berniukas jau mėgino priešintis, vyresnis draugas grasindavo, kad nebesives jo žvejoti ir grybauti. Arba uždegs lapų krūvą prie močiutės namo. Ir mažasis nusileisdavo.

Globėjai mažametis pasipasakojo tik tada, kai ši pastebėjo, kad berniukas turi rimtų sutrikimų.

Gimtadienio dovana

Už seksualinį prievartavimą, nepaisant aukos amžiaus, Lietuvoje nusikaltėliai baudžiami nuo 14-os metų. Nors už daugumą kitų nusikaltimų – tik nuo 16-os.

Pasak nukentėjusiojo, vyresnis draugas pradėjo jį skriausti būdamas 10-ies. Teisiamasis kaltinamas tik dėl tų nusikalstamų epizodų, kuriuos jis padarė jau sulaukęs 14 metų. Suskaičiuota, kad per tą pusmetį jis seksualiai išnaudojo 9-metį mažiausiai 41 kartą.

Kaltinamasis neneigė pasinaudojęs mažamečiu ir per 14-ąjį savo gimtadienį. Tokia mintis jam kilo žiūrint per televizorių erotines programas ir jas lydinčią reklamą. Apgautas mažylis jam pasipriešinti negalėjo.

Bylos duomenimis, mažesnysis prievartautas įvairiose vietose: šieninėje, po namo pamatu, sudegusiame tvarte, kaimo parkelyje ir net griovyje. Vyresnysis tai patvirtino, duodamas parodymus nusikaltimo vietose.

Iki nuosprendžio politechnikos mokyklą lankęs nuteistasis kilęs iš pilnos šeimos. Aplinka, kurioje jis augo – neasociali. Tačiau pagrindinėje mokykloje, kurioje mokėsi, paauglys charakterizuojamas neigiamai – konfliktiškas su bendramoksliais ir mokytojais, šiurkštus, nemotyvuotas, įžūlus, nepareigingas, nestropus... Psichiatrai, kurie su juo bendravo jau pradėjus ikiteisminį tyrimą, konstatavo ir ribotą šio paauglio intelektą.

Skirta vidutinė bausmė

Jokių teisiamojo kaltę lengvinančių aplinkybių nenustatyta, nors jis ir prisipažino. Konstatuota, kad mažametį liautasi prievartauti tik tada, kai jo globėja ėmėsi priemonių, kad berniukai nebendrautų.

Už seksualinį mažamečio (iki 14 metų) prievartavimą gresia laisvės atėmimas nuo 3 iki 13 metų. Minimali bausmė, kurią galima skirti nepilnamečiui – pusantrų metų laisvės atėmimas, maksimali - 10 metų.

17-mečiui, kuriam tai buvo pirmas teistumas, skirta 5 metų laisvės atėmimo bausmė. Nukentėjusiajam, kuris patyrė ne tik fizinį skausmą, bet ir didelį pažeminimą bei turėjo apie tai pasakoti gydytojams, tyrėjams ir teismui, priteisti 30 tūkst. litų patirtai neturtinei žalai atlyginti.

Patenkintas ir mažamečio globėjos 1200 litų ieškinys. Nors ji ir nepateikė teismui jokių savo išlaidų, patirtų vežiojant nukentėjusįjį po įvairias ligonines, perkant jam specialų ir pagerintą maistą (berniukui skirta dieta) bei vitaminus, įrodymų.

Kol nuteistasis taps pilnamečiu, žalą įpareigota atlyginti jo motina. Iki nuosprendžio įsiteisėjimo jis paliktas laisvėje, taikant tą pačią kardomąją priemonę – atidavimą tėvų priežiūrai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius