-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Medikams – baudos ir apribota laisvė

Pigius, tačiau nelegalius raminamuosius vaistus senukams pardavinėjusiems slaugytojams apribota laisvė, juos įpiršinėjęs daktaras privalės sumokėti baudą.
Gydytojas V.Norvaiša jam skirtą bausmę įvertino kaip vaistų firmų karo pasekmę.
Gydytojas V.Norvaiša jam skirtą bausmę įvertino kaip vaistų firmų karo pasekmę. / LŽ nuotr.
Temos: 2 Gydytojas Vaistai

Senatvės, nerimo, nemigos ir daugybės kitų negalavimų kamuojamus lietuvius itin pigiais „Fenazepam“ vaistais gydę keturiolika bendruomenės slaugytojų (felčerių) nuteisti laisvės apribojimu nuo devynių mėnesių iki pusantrų metų. Šiuos vaistus į gydymo įstaigas tiekusiam gydytojui Virgilijui Norvaišai pusmečiui atimta laisvė, bausmės terminą atidedant pusantrų metų. Negana to, gydytojas privalės sumokėti 25 tūkst. litų baudą ir 50 valandų nemokamai padirbėti sveikatos apsaugos bei socialinės priežiūros įstaigose. Tokios giežtos bausmės medikams skirtos dėl to, kad jų platintas vaistas – neregistruotas Lietuvoje.

Medikus nubaudęs Panevėžio apygardos teismas pabrėžė skiriantis jiems pačias švelniausias bausmes. Mat fenazepamas – psichotropinis, narkomaniją skatinantis vaistas. O tiems, kas neteisėtai įgyja, laiko, parduoda ar kitaip platina didelį kiekį psichotropinių medžiagų, įstatymas numato laisvės atėmimą net iki 15 metų. Būtent apie tokią bausmę gydytojui ir slaugytojams kalbėta prieš penkerius metus pradėjus ikiteisminį tyrimą. Tačiau teismas įžvelgė, kad medikų poelgį galima įvertinti kaip kilnų, mat šie, rūpindamiesi ligotais ir neturtingais žmonėmis, parūpino jiems pigių, deja, nelegalių vaistų.

Nusikaltimas, už kurį nuteista net keturiolika medikų, susektas prieš penkerius metus. Tuomet pas vieną vagilę rasta Lietuvoje neregistruotų rusiškų psichotropinių vaistų „Fenazepam“ pakuotė. Tyrėjai netruko sužinoti, kad vaistus jai pardavė Panevėžio rajone dirbantis felčeris Dainius Užusienis. Užčiuopę siūlo galą, pareigūnai nustatė, kad tokius pat vaistus pardavinėjo ne tik Panevėžio, bet ir Šiaulių, Kauno, Marijampolės apskričių kaimuose dirbantys felčeriai.

Išsiaiškinta, kad šiuos vaistus platino tuomet „Rifarmos“ rinkodaros vadybininkas, gydytojo diplomą turintis, šiuo metu privačiai langų gamybos įmonei vadovaujantis 45 metų Virgilijus Norvaiša. Tyrėjai nustatė, o teismas pripažino, kad šis gydytojas, pasinaudojęs tuo, jog kaimo žmonės neturtingi bei patiklūs, per bendruomenės slaugytojus platino minėtus nedaug kainuojančius nelegalius narkomaniją skatinančius vaistus.

Pasibaigus teismui nuteisti medikai tvirtino, kad yra nubausti neteisingai, o pati byla – surežisuota. Ypač įskaudintas jautėsi V.Norvaiša. Anot jo, ši byla – akivaizdus įrodymas, kaip vaistų kompanijos kovoja už rinką. Pasak gydytojo, neapsikentusios pigius medikamentus platinančio konkurento, juodą darbą prieš jį pradėjo brangiais raminamaisiais prekiaujančios vaistų kompanijos.

V.Norvaiša pabrėžė, kad fenazepamas buvo pardavinėjamas nerimo ir nemigos kankinamiems 70–90 metų senukams, kuriuos teismas traktavo kaip potencialius narkomanus. Beje, dalis šių žmonių už Panevėžio rajone dirbantį, jų sveikata ir pinigine besirūpinantį, todėl pigius vaistus pardavinėjusį felčerį D.Užusienį prasidėjus teismų maratonui buvo užprašę šv. Mišias. Galbūt ir tai lėmė, kad felčeris nubaustas ne griežčiausia – 15 metų laisvės atėmimo bausme, vyriškiui skirtas metų ir keturių mėnesių laisvės apribojimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius