Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Medininkų žudynėmis kaltinamas K.Michailovas savo teisme išreiškė paramą D.Kedžiui (papildyta 16.30 val.)

Medininkų žudynių byloje kaltinamas Konstantinas Michailovas (buvęs Nikulinas), trečiadienį prašydamas paleisti jį teismo salėje, apie bylą kalbėjo kaip apie absurdišką ir sufabrikuotą, o prokurorus vadino nekompetentingais ir bandančiais išgelbėti savo mundurą.
Konstantinas Michailovas su advokatu
Konstantinas Michailovas su advokatu / Broniaus Jablonsko nuotr.

Lietuvos apeliaciniame teisme buvo nagrinėjamas kaltinamojo skundas dėl sausio 28–ąją priimto Vilniaus apygardos teismo sprendimo pratęsti suėmimą dar trims mėnesiams.

K.Michailovas teismo posėdyje kreipėsi į žiniasklaidos atstovus, kurie esą „zombina visuomenę“, todėl prašė juos rašyti teisybę ir tik tai, kad vyksta teisme. Kalbėdamas jis vis sustodavo ir įkvėpdavo.

„Atrodo, kad žmonės nesupranta, kas yra gerai, kas yra blogai. (...) Prieš dvi savaites susidūriau su tuo, kad daktaras, paveiktas visuomenės informavimo priemonių, parodė proto ir išauklėjimo neturėjimą. Tas žmogus buvo labiau susirūpinęs tuo, iš kur aš turiu pinigų advokatui, ir teigė neva apie mane viską žinąs iš televizijos ir laikraščių“, – kalbėjo kaltinamasis apie įvykį, kai dėl sveikatos problemų buvo paguldytas į Lukiškių kalėjimo ligoninę.

Jis tvirtino prieš savaitę vėl patyręs širdies priepuolį, o jį esą iš ligoninės paleido.

„Aš buvau šokiruotas. Naujas širdies priepuolis, bet jie mane išrašė iš karto, esą negali manęs laikyti, tegul iškviečia greitąją pagalbą“, – sakė K.Michailovas.

Kaltinamasis negailėjo karčių žodžių prokurorams ir pareiškė palaikymą dėl dviejų nužudymų įtariamam Drąsiui Kedžiui.

„Paimkite D.Kedžio pavyzdį. Šis drąsus žmogus, jis ėjo pagal įstatymą, jis nuėjo pas teisėsaugos institucijas, tačiau jos buvo per silpnos, kad pradėtų savo darbą. (...) Reiškiu jam pagarbą. Jis – tikras vyras“, – tvirtino K.Michailovas.

Jis piktinosi ne tik teisėsaugos institucijomis, tačiau ir apskritai Lietuvos valdžia, esą ji nesugeba valdyti, o „jei žmonės žinotų apie korupciją, Lietuvoje jau būtų revoliucija“.

K.Michailovas tikino teismą nepadaręs inkriminuojamų nusikaltimų ir esą jo suėmimas yra neteisėtas. Jo alibi esą buvo patvirtinta dar 2003–iaisiais, be to, tai patvirtina liudytojų, vežusių OMON smogikus, parodymai bei dėl tų parodymų kilusios abejonės.

K.Michailovas savo kalboje prabilo ir apie Gruziją bei prezidento rinkimus Ukrainoje.

„Lietuvai turi būti gėda dėl to, dėl Gruzijos agresijos, kai buvo nužudyta nekaltų žmonių ir Rusijos taikdarių. Lietuva pasielgė keistai ir absurdiškai: kas gynėsi ir mirė nuo kulkų?“ – kalbėjo K.Michailovas.

Galiausiai K.Michailovas savo kalboje palinkėjo Lietuvos prezidentei Daliai Grybauskaitei profesionalumo skiriant kompetentingus asmenis į prokuratūrą.

„Linkiu prezidentei profesionalumo, proto ir išminties surinkti profesionalius žmones, kad išvestų iš sunkios padėties šalį“, – kalbėjo kaltinamasis.

Jis tvirtino besikreipsiantis į tarptautines institucijas.

„Kaip galima, kokia kalba dar galiu kalbėti, kai manęs neklauso? Aš kovosiu iki galo, jei mano, kad mane palauš... Taip, man sunku. (...) Eisiu į tarptautinį lygį. (...) Pats savęs neapgausiu – aš tikrai neatlikau šito nusikaltimo“, – sakė kaltinamasis.

Sprendimą apeliacinis teismas paskelbs pavakarę.

Buvęs Sovietų Sąjungos ypatingosios paskirties milicijos būrio (OMON) pareigūnas K.Michailovas (buvęs K.Nikulinas) kaltinamas dalyvavęs Lietuvos pareigūnų žudynėse Medininkuose 1991 metų liepos 31 dieną.

1991–ųjų liepos 31–osios rytą per žiaurų omonininkų išpuolį Lietuvos ir Baltarusijos pasienyje nužudyti Medininkų kelio poste budėję muitininkai Antanas Musteikis, Stanislovas Orlavičius, „Aro“ pareigūnai Algimantas Juozakas, Mindaugas Balavakas, kelių policijos darbuotojai Juozas Janonis ir Algirdas Kazlauskas.

Rugpjūčio 2 dieną ligoninėje mirė sunkiai sužeistas policininkas R.Rabavičius. Gyvas liko tik sunkiai sužeistas buvęs muitininkas T.Šernas.

Per tyrimą surinkti duomenys prokurorams leidžia įtarti, kad šį nusikaltimą padarė OMON smogikai iš Rygos.

Papildyta 16.30 val.: Tuo tarpu Lietuvos Apeliacinis teismas trečiadienį atmetė Medininkų žudynių byloje kaltinamo Konstantino Michailovo prašymą paleisti jį į laisvę.

Teisėjas Valdimaras Bavėjanas nutarė atmesti kaltinamojo ir jo advokatų skundą dėl sausio 27–ąją Vilniaus apygardos teismo (VAT) priimtos nutarties pratęsti suėmimą K.Michailovui trims mėnesiams.

„AT jau ne vieną kartą analogiškais motyvais atmetė apeliacinius kaltinamojo skundus. Skyrimo ir pratęsimo pagrindai neišnyko (...). Neatsitiko nieko tokio, kas leistų priimti kitokį sprendimą“, – skelbdamas nutartį kalbėjo teisėjas.

Pasak V.Bavėjano, VAT šiuo metu nagrinėja Medininkų bylą, joje vyksta įrodymų tyrimas, todėl negalima teigti, kad byla yra vilkinama, o esantys duomenys leidžia teigti, kad suėmimo pagrindai nėra išnykę.

Jis sakė nevertinęs skunde esančių argumentų apie tai, kad nėra byloje įrodymų, patvirtinančių K.Michailovo kaltę, – tai esą būtų spaudimas bylą nagrinėjančiam VAT'ui.

„Suėmimas yra ilgas, tačiau turi būti balansas tarp visuomenės intereso ir žmogaus teisės į laisvę. Manome, kad ši pusiausvyra nepažeista“, – tvirtino nutartį priėmęs teisėjas.

V.Bavėjanas taip pat atmetė skunde esančius argumentus dėl esą prastos kaltinamojo sveikatos būklės.

Ši nutartis galutinė ir neskundžiama.

K.Michailovas trečiadienį prašydamas paleisti jį teismo salėje, apie Medininkų bylą, kurioje jis kaltinamas, kalbėjo kaip apie absurdišką ir sufabrikuotą, o prokurorus vadino nekompetentingais ir bandančiais išgelbėti savo mundurą.

K.Michailovas tikino teismą nepadaręs jam inkriminuojamų nusikaltimų ir esą jo suėmimas yra neteisėtas. Jo alibi esą buvo patvirtinta dar 2003–aisiais, be to tai patvirtina, liudytojų, vežusių OMON smogikus, parodymai bei dėl tų parodymų kilusios abejonės.

„Kaip galima, kokia kalba dar galiu kalbėti, kai manęs neklauso? Aš kovosiu iki galo, jei mano, kad mane palauš... Taip man sunku (...) Eisiu į tarptautinį lygį (...) Pats savęs neapgausiu – aš tikrai neatlikau šito nusikaltimo“, – sakė kaltinamasis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius