-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Medininkų žudynėmis kaltinamas K.Michailovas apkaltino D.Grybauskaitę darant spaudimą teismui (papildyta 17.50 val.)

Dalyvavimu Medininkų žudynėse kaltinamas buvęs SSSR vidaus reikalų ministerijos vidaus kariuomenės Rygos ypatingosios paskirties milicijos būrio (OMON) milicininkas Konstantinas Michailovas (buvęs Nikulinas) pareiškė, kad prezidentė Dalia Grybauskaitė darė spaudimą teismui, kad jis būtų nuteistas.
Konstantinas Michailovas su advokatu
Konstantinas Michailovas su advokatu / Broniaus Jablonsko nuotr.

Tai K.Michailovas sakė penktadienį per Lietuvos apeliacinio teismo posėdį, kuriame svarstomas jo apeliacinis skundas dėl suėmimo pratęsimo.

Be to, teisiamasis pareikalavo nušalinti teisėją Valdimarą Bavėjaną už šališkumą.

„2009 m. liepos 31 d. per Medininkų įvykių minėjimą Lietuvos prezidentė tiesiogiai nurodė, kad būtina mane nubausti, nors ji visiškai nėra susipažinusi su byla, o tik kalbėjo su generaliniu prokuroru", – kalbėjo buvęs ominininkas.

Anot jo, tai yra atviras ir tiesioginis teismo spaudimas. Nepaisant to, dėl jo esą neprotestavo nei teisingumo ministras, nei nė vienas teismas ar jo bylą tiriantis teisėjas.

Šių metų liepos pabaigoje minint Medininkų žudynių metines D.Grybauskaitė sakė, kad Medininkų byla nebaigta, kol laisvėje vaikšto įtariamieji žudikai.

„Teisėsaugos pareigūnų dėka Lietuvos teismo nuosprendžio laukia buvęs omonininkas Konstantinas Michailovas. Kiti įtariami žudynių dalyviai kol kas yra nepasiekiami. Turime nenurimti ir padaryti viską, kad teisingumas triumfuotų. Tai mūsų ir mūsų valstybės Lietuvos garbės bei orumo reikalas", – kalbėjo valstybės vadovė.

K.Michailovo teigimu, išgirdę tokius žodžius teisėjai esą stengiasi įtikti prezidentei.

Be to, jis priminė, kad trečiadienį nebuvo atvežtas į teismo posėdį, nors pageidavo. Čia teisiamasis taip pat įžvelgė teisėjo kaltę.

K.Michailovas pabrėžė, kad jau 19 mėnesių laikomas suimtas, nors neva tam nėra jokio pagrindo, jokių įrodymų. Jo teigimu, net liudytojai esą jo neįvardijo kaip asmens, kaip nors susijusio su Medininkų žudynėmis.

„Mano areštas nesant jokių įrodymų, kad dalyvavau nusikaltime, yra farsas, teisingumo imitavimas", – tikino teisiamasis.

Penktadienį 14 val. Lietuvos apeliacinio teismo teisėjas V.Bavėjanas paskelbs, ar yra pagrindas jį nušalinti nuo bylos nagrinėjimo.

Liepos pabaigoje Vilniaus apygardos teismas (VAT) nutarė pratęsti kaltinamojo suėmimą iki spalio pabaigos. K.Michailovas kaltinamas dalyvavęs Lietuvos pareigūnų Medininkų muitinės poste žudynėse 1991 metų liepos 31 dieną.

Latvijos pilietis K.Michailovas ilgą laiką buvo vienintelis pasiekiamas tyrėjams ir teismui įtariamasis, kuriam pateikti oficialūs įtarimai septynių Lietuvos pareigūnų nužudymo byloje. Tačiau balandžio pradžioje prokurorai patvirtino, kad įtarimai įteikti ir Rusijoje sulaikytam Aleksandrui Ryžovui.

Prokurorų teigimu, tyrimas dėl kitų įtariamųjų – taip pat buvusių omonininkų – būrio vado Česlavo Mlyniko ir šio būrio milicininkų Andrejaus Laktionovo ir A.Ryžovo – yra atskirtas ir tęsiamas.

1991-ųjų liepos 31-osios rytą per žiaurų omonininkų išpuolį Lietuvos ir Baltarusijos pasienyje buvo nužudyti Medininkų kelio poste budėję muitininkai Antanas Musteikis, Stanislovas Orlavičius, „Aro" pareigūnai Algimantas Juozakas, Mindaugas Balavakas, kelių policijos darbuotojai Juozas Janonis ir Algirdas Kazlauskas.

Rugpjūčio 2 dieną ligoninėje mirė sunkiai sužeistas policininkas Ričardas Rabavičius. Gyvas liko tik sunkiai sužeistas buvęs muitininkas Tomas Šernas.

Per tyrimą surinkti duomenys prokurorams leidžia įtarti, kad šį nusikaltimą padarė buvusios Sovietų Sąjungos ypatingosios paskirties milicijos būrio (OMON) smogikai iš Rygos.

Papildyta 17.50 val.: Lietuvos apeliacinio teismo teisėjas Valdimaras Bavėjanas neįžvelgė prezidentės Dalios Grybauskaitės žodžiuose nekaltumo prezumpcijos pažeidimo ir atmetė dalyvavimu Medininkų žudynėse kaltinamo buvusio SSSR vidaus reikalų ministerijos vidaus kariuomenės Rygos ypatingos paskirties milicijos būrio (OMON) milicininko Konstantino Michailovo (buvusio Nikulino) prašymą nušalinti teisėją nuo bylos.

Teisėjas V.Bavėjanas penktadienį tvirtino, kad prezidentė, kalbėdama apie Medininkų žudynes, akcentavo visiems žinomas aplinkybes - tai, kad buvęs omonininkas K.Michailovas laukia teismo posėdžio, o kiti įtariamieji nėra sulaikyti.

Teismas atmetė ir kitus kaltinamojo argumentus dėl teisėjo šališkumo.

Pats K.Michailovas teigia tapęs politinio žaidimo auka, nors jis neva nėra niekaip susijęs su nusikaltimu.

„Taip, aš - buvęs omonininkas, taip, tuo metu buvau Lietuvoje, bet neįvykdžiau to nusikaltimo", - penktadienį per Lietuvos apeliacinio teismo posėdį sakė kaltinamasis.

Apeliacinis teismas nagrinėja K.Michailovo prašymą panaikinti Vilniaus apygardos teismo sprendimą pratęsti jo suėmimą iki spalio pabaigos.

Kaltinamasis prašė teisėjo, kad būtų paleistas tuoj pat teismo salėje.

K.Michailovas tvirtino negalįs suprasti, kuo remiantis Generalinė prokuratūra tvirtina, kad jis yra susijęs su Medininkų byla. „Susipažinęs su byla tokių duomenų neradau", - teigė jis.

„Man, kaip paprastam žmogui, atrodo, kad su manimi žaidžiamas politinis žaidimas", - kalbėjo buvęs omonininkas.

Jis taip pat pabrėžė, kad seniai suėjęs senaties terminas dėl šio nusikaltimo.

K.Michailovo gynėjas Arūnas Marcinkevičius piktinosi, jog Lukiškėse kalinamam Medininkų bylos dalyviui šią savaitę neleista skambinti artimiesiems, o ketvirtadienį jam neleista pasimatyti su atvykusia žmona, nors buvo duotas teisėjos leidimas.

Advokatas priminė, kad K.Michailovas nebuvo pagautas nusikaltimo vietoje, pas jį nerasta daiktų iš nusikaltimo vietos, o ant nusikaltimo vietoje rastų daiktų nebuvo K.Michailovo pėdsakų. Be to, nukentėjusysis Tomas Šernas esą nenurodė jo kaip asmens bent panašaus į dalyvavusį nusikaltime.

Gynėjas citavo liudytojų parodymus, kurie, prokurorų manymu, įrodo K.Michailovo sąsajas su Medininkų žudynėmis, o advokatas tvirtino, kad juose nesą nė žodžio apie jo klientą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius