-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Medininkų žudynių bylos liudytoja teisme prisiminė T.Šerno pagalbos prašymus

Lietuvos pareigūnų Medininkuose nužudymu kaltinamo Konstantino Michailovo teisme liudijusi Genė Mečkovskaja prisiminė, kaip sunkiai sužeistas, tačiau vienintelis gyvas likęs žudynių dalyvis Tomas Šernas prašė pagalbos.
Medininkų aukų monumentas Medininkuose.
Medininkų aukų monumentas Medininkuose.

G.Mečkovskaja ir jos vyras 1991-ųjų liepos 31-osios rytą buvo pirmieji, kurie rado sušaudytus Lietuvos pareigūnus.

„Buvo labai baisu. Jie gulėjo kraujo klane, tvyrojo kraujo kvapas, o vienas tik dejavo ir prašė pagalbos. Tas, kuris išgyveno, lietuviškai, rusiškai, lenkiškai sakė: “Padėkite„. O tas kitas pareigūnas nekalbėjo, tik kvėpavo“, - trečiadienį Vilniaus apygardos teisme pasakojo G.Mečkovskaja.

Kitas liudytojas Vytautas Rakauskas, kuris vėliau sustojo prie pasienio posto, taip pat prisiminė vagonėlyje matęs vieną gyvą dejuojantį pareigūną.

Vyras pasakojo, kad atsiliepė vagonėlyje suskambėjusiu telefonu ir iškvietė greitąją medicinos pagalbą. Ši atvažiavo po 10-15 minučių. Jis stebėjosi, kad „greitoji“ važiavo ilgai, nes, pasak jo, pirmąkart ji buvo iškviesta dar jam neprivažiavus vagonėlio.

Tą patį rytą pro Medininkų postą į komandiruotę Minske su vairuotoju vykęs Lionginas Januška tvirtino, kad važiuojant pro postą jų niekas nestabdė, o prie kelio stovėjęs vyras lazdele parodė, kad jie važiuotų toliau.

Pasak L.Januškos, apie žudynes jis sužinojo tik nuvykęs į Baltarusiją. Jo teigimu, tuomet jam įtarimą sukėlė keli tą rytą pakeliui į Minską matyti automobiliai.

Teismas anksčiau jau apklausė žuvusiųjų artimuosius.

Buvęs SSSR vidaus reikalų ministerijos vidaus kariuomenės Rygos ypatingos paskirties milicijos būrio (OMON) milicininkas K.Michailovas (buvęs K.Nikulinas) kaltinamas dalyvavęs Lietuvos pareigūnų Medininkų muitinės poste žudynėse 1991 metų liepos 31 dieną.

Latvijos pilietis K.Michailovas ilgą laiką buvo vienintelis pasiekiamas tyrėjams ir teismui įtariamasis, kuriam pateikti oficialūs įtarimai septynių Lietuvos pareigūnų nužudymo byloje.

Tačiau balandžio pradžioje prokurorai patvirtino, kad įtarimai įteikti ir Aleksandrui Ryžovui.

Prokurorų teigimu, tyrimas dėl kitų įtariamųjų - taip pat buvusių omonininkų - būrio vado Česlavo Mlyniko ir šio būrio milicininkų Andrejaus Laktionovo bei A.Ryžovo - yra atskirtas ir tęsiamas toliau.

1991-ųjų liepos 31-osios rytą per žiaurų omonininkų išpuolį Lietuvos ir Baltarusijos pasienyje nužudyti Medininkų kelio poste budėję muitininkai Antanas Musteikis, Stanislovas Orlavičius, „Aro“ pareigūnai Algimantas Juozakas, Mindaugas Balavakas, kelių policijos darbuotojai Juozas Janonis ir Algirdas Kazlauskas.

Rugpjūčio 2 dieną ligoninėje mirė sunkiai sužeistas policininkas Ričardas Rabavičius. Gyvas liko tik sunkiai sužeistas buvęs muitininkas T.Šernas.

Per tyrimą surinkti duomenys prokurorams leidžia įtarti, kad šį nusikaltimą padarė buvusios Sovietų sąjungos ypatingosios paskirties milicijos būrio (OMON) smogikai iš Rygos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius