Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Medininkų žudynių bylos tyrimas: Latvijos ir Rusijos prašoma apklausti liudytojus

Medininkų žudynių bylą nagrinėjantis Lietuvos apeliacinis teismas nusprendė su teisinės pagalbos prašymais kreiptis į Latviją ir Rusiją, kad būtų apklausti liudytojai.
Konstantinas Michailovas
Konstantinas Michailovas su advokatu / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Buvę Vilniaus ir Rygos omonininkai – Viktoras Michailovas, Igoris Gorbanas, Vladislavas Pužajus, Igoris Dežinas, Aleksandras Kuzminas ir Igoris Puzinas buvo kviečiami kaip liudytojai į Lietuvos apeliacinį teismą, tačiau į teismo posėdžius jie neatvyko.

„Todėl buvo nutarta kreiptis į Latvijos Respubliką ir Rusijos Federaciją su teisinės pagalbos prašymais, kad šių šalių kompetentingos institucijos apklaustų šiuos liudytojus“, – BNS pranešė teismo atstovė spaudai Kristina Petrošienė.

Teisinės pagalbos prašymai turėtų būtų siunčiami per Teisingumo ministeriją.

Iki gyvos galvos Medininkų žudynių byloje nuteisto buvusio omonininko Konstantino Michailovo bylos nagrinėjimas bus tęsiamas rudenį. Tikimasi, kad iki to laiko bus gauti atsakymai į teisinės pagalbos prašymus.

Buvę omonininkai, kuriuos Apeliacinis teismas norėtų apklausti, jau buvo apklausti bylos tyrimo metu – juos buvo apklausę Lietuvos ir Latvijos pareigūnai. Liudytojai buvo kviečiami liudyti teisme Vilniuje, tačiau neatvyko į posėdžius.

Buvę omonininkai, kuriuos Apeliacinis teismas norėtų apklausti, jau buvo apklausti bylos tyrimo metu – juos buvo apklausę Lietuvos ir Latvijos pareigūnai. Liudytojai buvo kviečiami liudyti teisme Vilniuje, tačiau neatvyko į posėdžius.

„Įvairūs liudytojai byloje patvirtina tyrimui svarbias vienokias ar kitokias aplinkybes“, – BNS sakė Generalinės prokuratūros prokuratūros prokuroras Rolandas Stankevičius.

I.Gorbanas ir V.Michailovas ir A.Kuzminas buvo atvažiavę tą naktį į Vilnių, bylos duomenis, jie buvo likę OMON bazėje.

Pernai lapkritį teisme liudijęs buvęs kriminalinės policijos pareigūnas Vidas Pukenis pareiškė, kad Lietuvos policija jau prieš 20 metų turėjo informacijos, pagal kurią buvo galima nuteisti 1991 metais įvykdytų Medininkų žudynių dalyvius, ir jie pagal tuo metu galiojusius įstatymus būtų galėję sulaukti griežčiausios bausmės.

Tokią poziciją jis išsakė po posėdžio Lietuvos apeliaciniame teisme, kuris nagrinėja Medininkų byloje iki gyvos galvos nuteisto Latvijos piliečio, buvusio omonininko Konstantino Michailovo pateiktą apeliaciją.

„Mes tą viską išsiaiškinome Latvijoje, net ir kitose valstybėse, buvo gauta operatyvinė informacija. Mums buvo aišku. Neaišku, kodėl prokuratūrai iki šio laiko buvo neaišku. Kas dabar yra nuosprendyje, mes prieš 20 metų surašėme ir reikėjo juos tik atsivežti ir mes būtume juos atsivežę ir, manau, jie jau nuteisti būtų, o tuo metu bausmė buvo iki 15 metų arba sušaudymas“, – žurnalistams sakė liudytoju Medininkų žudynių byloje apklaustas V.Pukenis.

Šis buvęs operatyvinis policijos darbuotojas teisme pasakojo, jog 1992-aisiais, t.y. praėjus maždaug metams po Medininkų žudynių, lankėsi Rygoje ir bendravo su tuometiniais šios šalies pareigūnais. Anot jo, pavyko pabendrauti ir su iš vienu iš Rygos OMON būrio vadų A.Kuzminu.

Ankstų 1991 metų liepos 31-osios rytą Medininkų pasienio kontrolės poste buvo šaltakraujiškai nužudyti septyni savo pareigas policijos ir muitinės pareigūnai.

Po šios komandiruotės buvo surašyta pažyma, kuri ir yra Medininkų baudžiamojoje byloje. Šioje pažymoje rašoma, kaip omonininkai aptaria įvykį Medininkuose, kad esą buvo „blogai sudirbta“, bent vienas liko gyvas, tačiau tikriausiai neišgyvens, o likusį gyvą bus kam pribaigti.

V.Pukenis žurnalistams pasakojo, kad po šios pažymos praėjus mėnesiui Medininkų byla buvo sustabdyta, o dar po mėnesio pareigūnas buvo areštuotas dėl tarnybos įgaliojimo viršijimo. Tačiau apkaltintas įgaliojimu viršijimu ne Medininkų, bet kitoje byloje.

„Savavališkai esą dirbome. Lygiai tais pačiai metodais dirbome ir kitose bylose. Būtume išaiškinę ir Medininkų bylą“, – mano V.Pukenis.

Jo teigimu, tuo metu policijos surinktais duomenimis K.Michailovas su kitais omonininkais dalyvavo Medininkų žudynėse.

„Jeigu mes nebūtume areštuoti, jų, jo dabar nebūtų, jau ir teismo nebūtų, jis (K.Michilovas – BNS) jau dabar būtų sušaudytas“, – teigė buvęs pareigūnas.

V.Pukenio teigimu, pareigūnai turėjo ir daugiau informacijos apie Medininkų žudynes.

„Ką manęs klausė, aš pasakiau. Ne viską galiu atskleisti“, – žurnalistams po posėdžio kalbėjo buvęs operatyvininkas.

Jis teigė, kad tuo metu pirmiausia norėta sulaikyti Vilniaus OMON vadus – Boleslavą Makutinovičių ir Vladimirą Razvodovą.

Lietuvos apeliaciniame teisme Vilniuje Medininkų žudynių byla dabar nagrinėjama pagal nuteistojo, jo gynybos ir Generalinės prokuratūros skundus. Kol ji nėra išnagrinėta apeliacine tvarka, nuosprendis nėra įsiteisėjęs ir K.Michailovui taikoma kardomoji priemonė – suėmimas.

K.Michailovą 2007 metų lapkričio 28 dieną sulaikė Latvijos teisėsauga, remdamasi Lietuvos išduotu Europos arešto orderiu.

Ankstų 1991 metų liepos 31-osios rytą Medininkų pasienio kontrolės poste buvo šaltakraujiškai nužudyti septyni savo pareigas policijos ir muitinės pareigūnai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius