Medininkuose baltarusis ir ukrainietis muitininkams paliko vežtus 20 tūkst. eurų

Medininkų posto pareigūnams teko kuriam laiku konfiskuoti 20 tūkst. eurų, kurių dėl nežinomų priežasčių baltarusiai nepanoro deklaruoti, praneša Vilniaus teritorinė muitinė.
Muitininkų sulaikyti klaipėdiečio pinigai
Asociatyvi iliustracija / Lietuvos muitinės nuotr.

Šeštadienio, sausio 14-osios, pavakarę iš Baltarusijos automobiliu „BMW X5“ atvykę du vyrai, baltarusis K. K. ir ukrainietis I. D., muitininkams iškart sukėlė įtarimą.

Muitinio tikrinimo metu pastebėta, kad vyrai gabena didelį kiekį grynųjų pinigų, jų paprašyta turimus pinigus deklaruoti raštu.

Vyrai ėmėsi skaičiuoti pinigus ir deklaracijose nurodė, kad K. K. su savimi vežasi 8970 eurų ir 1228 Baltarusijos rublius, o I. D. suskaičiavo, kad su savimi turi 9000 eurų, 400 Baltarusijos rublių bei 1000 JAV dolerių.

Muitininkams perskaičiavus aptiktus pinigus nustatyta, kad piliečiai, sąmoningai ar ne, visgi suskaičiavo ne visus turėtus pinigus – K. K. nepriskaičiavo tarp savo asmeninių daiktų turėtų 1165 JAV dolerių, o jo bendrakeleivis I. D. – 165 eurų ir 470 JAV dolerių.

Vilniaus teritorinės muitinės nuotr./Užsieniečių nedeklaruoti grynieji
Vilniaus teritorinės muitinės nuotr./Užsieniečių nedeklaruoti grynieji

Abiejų piliečių bendros gabentų pinigų sumos viršija 10 tūkst. eurų sumą, o tai reiškia, kad vyrai muitininkams privalėjo pateikti Grynųjų pinigų deklaracijas, jose nurodydami, kiek pinigų gabena.

Tvarkingai pateikus minėtas deklaracijas, užsieniečių atvykimas į Lietuvą būtų buvęs visiškai sklandus, tačiau netiksliai deklaravimo formą užpildžiusiems vyrams už pinigų gabenimo tvarkos pažeidimus surašyti administracinio nusižengimo protokolai pagal LR ANK 213 str. Kol kas visi jų besivežti pinigai sulaikyti. Piliečiams gresia piniginė bauda nuo 300 iki 900 eurų, taip pat gali būti konfiskuoti ir jų gabenti pinigai.

Lietuvos muitinė primena, kad Europos Sąjungos ir trečiųjų šalių sieną kertantys piliečiai muitinės pareigūnams privalo raštu deklaruoti besivežamą 10 tūkst. eurų (arba ją atitinkančią sumą kita valiuta) ar didesnę grynųjų pinigų sumą. Šia kontrole siekiama užkirsti kelią pinigų plovimui, teroristų finansavimui, neteisėtam grynųjų pinigų, gautų iš nelegalios veiklos, gabenimui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius