Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Medų be dokumentų gabenęs Latvijos gyventojas gavo baudą

Be gabenimą arba įsigijimą patvirtinančių dokumentų 2,7 tūkst. kilogramų medaus vežusį Latvijos gyventoją G.K. Šiaulių apylinkės teismas pripažino kaltu padarius administracinį nusižengimą ir skyrė 500 eurų baudą. Paimtą medų, nutarimui įsiteisėjus, teismas nusprendė grąžinti teisėtai savininkei.
Medus puikiai tinka ir mūsų odai
Medus / Cosi Bella, Flickr.com

„Už numatytą pažeidimo padarymą galima konfiskuoti tik turtą, kuris yra pažeidėjo nuosavybė. Medų gabenęs asmuo nėra krovinio savininkas. Todėl įvertinus Administraciniame nusižengimų kodekse nustatytas turto konfiskavimo taisykles, sulaikytas ir paimtas medus yra nekonfiskuojamas, o grąžinamas jo teisėtam savininkui“, – sakė Šiaulių apylinkės teismo teisėjas Audrius Sadauskas.

Pagal byloje surinktus duomenis, medaus įsigijimą patvirtinantys dokumentai realiai buvo, tačiau G.K. nusižengimo padarymo metu jų su savimi neturėjo pasiėmęs. Teismas konstatavo, kad tai nešalina jo administracinės atsakomybės, tačiau rodo mažesnį veikos pavojingumą. Be to, G.K. pirmą kartą baudžiamas už tokio pobūdžio pažeidimą. Latvijoje ši veika nėra kriminalizuota. G.K. atsakomybę lengvina tai, kad jis prisipažino padaręs administracinį nusižengimą ir dėl jo nuoširdžiai gailisi.

Fotolia nuotr./Medus
Fotolia nuotr./Medus

Teismas nustatė, kad 47 metų Latvijos gyventojas rugsėjo 17 dieną Akmenės rajone gabeno didelį kiekį medaus be gabenimą arba įsigijimą patvirtinančių dokumentų. Bendra krovinio vertė – daugiau nei 5 tūkstančiai eurų.

Kaip pranešė teismas, paaiškėjo, kad G.K. veža 96 kibirus medaus be jokių dokumentų. Vyras Latvijoje sudarė sutartį su prekybininke ir įsipareigojo iš Anykščių rajono parvežti medaus. Moteris vežėjui davė apie 7 000 eurų. G.K. medų nupirko Anykščių rajone. Medų pardavęs ūkininkas tvirtino, kad važtaraščius buvo išrašęs, o sąskaitą žadėjo išsiųsti elektroniniu paštu. Anot ūkininko, vairuotojas tiesiog pamiršo pasiimti dokumentus.

Vežėjas tvirtino, nežinojęs Lietuvoje esančios tvarkos, nes neužsiima krovinių gabenimu. Latvijoje dokumentai reikalingi tik akcizinėms prekėms gabenti.

Teismo nutarimas per 20 dienų nuo nutarimo nuorašo išsiuntimo ar išdavimo dienos gali būti skundžiamas Šiaulių apygardos teismui per Šiaulių apylinkės teismą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius