-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 04 01 /12:03

Beveik po 8 metų – šansas išgirsti tiesą: kas pražudė 10-metę avarijoje prie Varėnos?

Ar beveik po 8 metų tiesos paieškų atsiras kaltų dėl avarijoje prie Varėnos žuvusios 10-metės? Daugelį metų teisingumo gniaužtuose kamuota „Toyotos“ vairuotoja – gedinti motina buvo galiausiai išteisinta (Varėnos ir Kauno teismuose). Prieš teismą Prienuose penktadienį, balandžio 1-osios rytą, stojo anksčiau kone stebuklingai kaltinimų išvengęs verslininkas, kurio vairuojamas visureigis „Audi“ taranavo „Toyota“, kurioje sėdėjo žuvusi mergaitė. Tačiau dabar iššūkis kitas: byloje beveik suėjo senatis. Kaltinamasis į teismą atvyko su advokatu ir jau pirmosiomis minutėmis tapo aišku, kokia suplanuota gynybos taktika.

Šeštadienį, Visų Šventųjų, dieną apie 12.40 val., Varėnos rajone, Valkininkų sen., kelio Naujieji Valkininkai–Daugai–Alytus 1-ame kilometre, Justinas Valašinas, gimęs 1980 m., vairuodamas automobilį „Audi Q7“, lenkė automobilių koloną bei nepraleido ta pačia kryptimi važiavusio ir sukusio į kairę automobilio „Toyota Avensis“, kurį vairavo 1977 m. gimusi vilnietė Jurgita Jankauskienė, ir susidūrė su juo.

Tai kone istorinis įrašas policijos suvestinėje, atspindėjęs 2014 metų lapkričio 1-osios tragediją kelyje. Eismo įvykio metu sužeisti abiejų automobilių keleiviai. Automobiliu „Toyota“ važiavęs 1976 m. gimęs vyras ir 1982 m. gimusi moteris iš „Audi“ po medikų apžiūros išleisti į namus.

Tuo tarpu dešimtmetei K. J. buvo diagnozuota pakaušio srities kirstinė žaizda, trijų balų koma, kairio plaučio kontūzija, pilvo sienos sumušimas ir vidinis kraujavimas. Mažametė (gim. 2004 m.) gydymui skubiai išgabenta į Vilniaus vaikų ligoninę, tačiau jos gyvybė užgeso.

Beje, kūdikis buvo vežamas ir „Audi“, tačiau apynaujo visureigio tvirta konstrukcija, speciali kėdutė ir, tikriausiai, angelai sargai mažylį apsaugojo.

„Audi Q7“ vairuotojas iškart buvo įvardintas kaip beatodairiškas eismo dalyvis – atsirado ne vienas liudininkas, matęs galingo juodojo visureigio skrydį užmiestyje, o kelias akimirkas prieš lemtingą susidūrimą J.Valašinas lenkė net 7 mašinų koloną. Kai visureigis nubloškė posūkį rodantį, ramiai į pamiškės aikštelę su vaiku ir šunimi sukantį moters vairuojamą sedaną, dėl atsakomybės už šią tragediją klausimų niekam nekilo.

Šioje istorijoje už principingumą ne sykį pagerbtas buvęs Alytaus apskrities policininkas, kuriam teko išeiti iš tarnybos, kai nesutiko staiga apversti baudžiamąją bylą aukštyn kojom – kad įtarimai būtų pareikšti ne sostinės apskrities verslininkui (kurio tėvas vadinamas įtakingu, svarbių ryšių Alytuje turinčiu asmeniu, neseniai užėmusiu aukštas pareigas vienoje didelėje kompanijoje), o žuvusios 10-metės gedinčiai motinai.

Taip ir įvyko – prieš teismą su kaltinimais sukėlus mirtiną avariją teko stoti būtent „Toyota Avensis“ vairuotoja.

Iš išteisinamojo nuosprendžio: J.Jankauskienės veiksmuose nėra kaltės jokia forma, nes ji negalėjo numatyti, kad viršydamas saugų ir leistiną greitį J.Valašino vairuojamas „Audi Q7“ staiga išnirs iš automobilių kolonos galo, pradės lenkti koloną.

J.Jankauskienę išteisino dviejų instancijų teismai, tačiau tam prireikė net šešerių metų. Išteisinamąjį nuosprendį lydėjo ir logiška susijusi nutartis – teisėjai įpareigojo prokuratūrą įvertinti ir „Audi“ vairuotojo vaidmenį šioje eismo dramoje. Byla dar sykį apsivertė aukštyn kojom: dabar jau J.Valašinas stoja prieš teismą dėl kaltinimo mergaitės gyvybę nusinešusios avarijos sukėlimo.

Asmeniui galioja nekaltumo prezumpcija – teisiškai jis laikomas nepadaręs jokio nusikaltimo tol, kol įsiteisėjusiu teismo nuosprendžiu nėra nustatoma priešinga. Vis dėlto, panašu, jau dabar galima kalbėti nebent apie moralinę atsakomybę dėl avarijos pasekmių – byloje vargu ar išvengiama senatis. Šis terminas yra aštuoneri metai nuo įvykio – sueina 2022 m. lapkričio 1 d.

Realiai prognozuojama, kad iki rudens darbo gali būti nebaigęs net pirmosios instancijos teismas. Proceso sklandumas, savaime suprantama, labiausiai priklauso nuo kaltinamojo ir jo gynybos pozicijų.

Beje, atsinaujinusi šios rezonansinės avarijos byla formaliai turėtų būti svarstoma Varėnoje – pagal įvykio vietą. Tačiau ten dirba mažai teisėjų, ir beveik visi jie sprendė vienokius ar kitokius su J.Jankauskienės teismu susijusius klausimus, tad gali turėti išankstinių nuostatų, būti šališki. Būtent todėl procesas J.Valašino atžvilgiu organizuojamas to paties Alytaus rajono apylinkės teismo kituose rūmuose – Prienų.

Šio ryto posėdžio pradžioje teismas kaltinamajam paaiškino, kad proceso metu jis turi teisę tylėti, atsisakyti duoti parodymus. „Norite, duodate parodymus, norite ne – tokia jūsų teisė“, – pabrėžė teisėja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius